To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

Nie piję więc jestem. - Mitingi w święta

akasha - Pon Kwi 05, 2010 22:09
Temat postu: Mitingi w święta
Wydawało mi się, że w święta, jak i każde wolne mitingi odbywają się niezakłócenie. Nie wiem skąd wzięłam tę informację, ale mocno się zdziwiłam kiedy sala mitingowa była dzisiaj zamknięta.

Rozumiem, że są święta i alkoholicy też mają swoje rodziny i prawo do spędzania ich razem, ale czy święta nie są dość niebezpiecznym okresem zwłaszcza dla samotnych alkoholików? Może istnieją jakieś dyżurne mitingi AA. Czy ktoś mi może wyjaśnić jak to działa?

Pozdrawiam
akasha

Alosza - Pon Kwi 05, 2010 22:16

Przyznam szczerze, że jestem w szoku, że spotkałaś się z taką sytuacją. To zapewne indywidualna kwestia każdej grupy ale wydaje mi się to jakimś uchybieniem i ja się jeszcze nie spotkałem z zamkniętymi drzwiami :shock: Byłem na mityngu chociażby w sylwestra, a wiem też że w wigilię normalnie się odbywały.

Pozdrawiam,
Alosza

jacek78 - Pon Kwi 05, 2010 22:25

akasha,

Niestety, ale nieraz tak jest że w święta mitingów na różnych grupach niema.Zalezy to np. gdzie sala jest wynajmowana.U nas na grupie Aqua Vita teraz np. mitingów w święta nie było, gdyż sale wynajmujemy gdzie miesci się poradnia dla rodzin dotkniętych przemocą.Więc w święta tam nie pracują i My jesteśmy zdatni na nich.Przedtem gdzie mieliśmy gdzie indziej sale, czyli 2 tygodnie temu jeszcze mogliśmy robić sobie kiedy chcieliśmy bo mieliśmy klucze do wejscia głównego.Więc Ja czy ktoś kto miał klucze zawsze szłem w swieta.Czekałem czy ktoś przyjdzie czy nie i nie sprawiało mi to kłopotu.Teraz na tej sali gdzie wynajmujemy nie mam nic do powiedzenia i troszke mnie to zezłosciło, ale niemam na to wpływu, wiec jak tylko bedzie wypadało święto w poniedziałek i będe wiedział że mitingu niema, to udam sie na Kraków, bo wiem że tam zawsze gdzieś bedzie miting.
Niestety, ale jest tak własnie na grupach że w święta niema mitingów.Dla mnie jest to przykre z tego powodu, że jak piszesz.Nie każdy ma rodzinę i nieraz może tą rodzinę znaleśc na grupie.Tylko tam widzi oparcie.
Ciesze sie tylko z tego powodu, że nie na wszystkich grupach tak jest :lol:
pozdrawiam <pa>

Franiu - Wto Kwi 06, 2010 07:02

Nie ma się co szokować,tak było i tak pozostanie,mityngi gdzie salki są przy klubach i kościołach odbywają się normalnie bez zakłóceń,natomiast tak jak pisze Jacek,mityngi w przychodniach,przy MOPS,nie mogą się odbyć ze względu ze budynki te są zamykane i nie ma dozoru,a urzędnik państwowy ma to gdzieś.W zamian sa mityngi w innych miejscach i można wybrać sobie,w moim mieście jest 10 grup więc komfort trzeźwienia mam zapewniony,
bacha - Wto Kwi 06, 2010 08:57

W moim mieście mimo ze sala jest w niezależnym miejscu i otwiera ją zawsze jedna z nas to i tak mityngów nie ma ani w niedzielę ,ani w święta a nawet w tygodniu przed świętami.Normalnie załamka.
Mietek - Wto Kwi 06, 2010 10:01

bacha napisał/a:
Normalnie załamka.

Cóż, nie wszystko jesteśmy w stanie przeskoczyć.

Franiu - Wto Kwi 06, 2010 18:04

bacha napisał/a:
W moim mieście mimo ze sala jest w niezależnym miejscu i otwiera ją zawsze jedna z nas to i tak mityngów nie ma ani w niedzielę ,ani w święta a nawet w tygodniu przed świętami.Normalnie załamka.

Cóż Basiu,za tym wszystkim stoi odpowiedzialność służb,jakie służenie takie zdrowienie,
pozdrawiam,

bodziu - Pon Maj 03, 2010 06:53

Mietek napisał/a:
bacha napisał/a:
Normalnie załamka.

Cóż, nie wszystko jesteśmy w stanie przeskoczyć.

Czasami to nawet nie wiemy a jednak możemy ... może nie od razu ale z o drobiną chęci , cierpliwości i zaangażowania można sytuację odwrócić. Moja macierzysta grupa AA "Tolerancja", spotyka się w niedziele ale gdy w tę niedzielę zdarza się jeszcze święto to spotkanie odbywa się bezdyskusyjnie. Wyszliśmy z założenia że właśnie w takie dni , jest ważne abyśmy byli i czekali na tych którzy mogą szukać pomocy.
Basiu, znasz teraz więcej osób, jeździsz na mityngi, może same spróbujcie stworzyć nową grupę w twoim mieście? W przypadku alkoholików jest to trudniejsze, bo zamiast grupy AA można stworzyć nowe miejsce do picia, ale w waszym przypadku? czemu nie?
<czesc>
pozdrawiam

jacek78 - Pon Maj 03, 2010 12:45

bodziu napisał/a:
Wyszliśmy z założenia że właśnie w takie dni , jest ważne abyśmy byli i czekali na tych którzy mogą szukać pomocy.

Ja też bym chciał, aby Nasza grupa w Aqua Vita też wyszła z takiego założenia.Próbuje na wszystkie sposoby zmienić ich zdanie, ale chyba to nie przynosi skutku.Słysze tylko odpowiedzi
-W święta grupa :?:
-Wtedy trzeba siedzieć w domu z rodziną, a nie siedzieć na grupie :-(
I wiele innych.Ale każdy ma inne podejscie do tego, wiec Ja wypowiadam sie za siebie i jak nie da sie u Nas wprowdzić tego, to zabieram pupe w górę i jade na Kraków, gdyż tam zawsze mitingi są :-D
Ale moje zdanie sie nie zmienia i chciałbym aby Nasza grupa była zawsze otwarta, nie patrząc na swieta czy różne okazje.Ja nawet potwierdziłem że mając klucze zawsze moge w każde święto przyjsć i nie przeszkadza mi to ;-) Ale jeżeli sie już nic nieda w tym kierunku zrobić, trzeba sie pogodzić z tym i już
pozdrawiam <czesc>

Franiu - Pon Maj 03, 2010 15:20

jacek78,

w moich stronach wszystkie grupy które są w wykazie regionalnym,mityngi się odbywają bez zakłóceń ze względu na święta,przez okres mojej trzeźwości nie zdarzyło się aby mityngu nie było,zapytaj na grupie co oznacza Tradycja 5 i czemu ma służyć ?
pozdrawiam,

bacha - Pon Maj 03, 2010 20:48

jacek78 napisał/a:
-Wtedy trzeba siedzieć w domu z rodziną, a nie siedzieć na grupie
spotkałam się dokładnie z takim samym twierdzeniem.
jacek78 - Pon Maj 03, 2010 20:52

Franciszek,
ok Franiu.Bedzie miting roboczy to spróbuje jakoś to w sposób spokojny poruszyć znowu.Tak samo jest na mojej takiej drugiej ważnej grupie czyli Feniks w Kobierzynie.Tam zawsze miting był i odkąd zaczołem droge z trzeźwosćią nigdy nie było tak że mitingu nie było ;-)

p.s. Franiu.Co ty tak mało piszesz teraz .Dużo masz pracy czy jak?Przedtem jakoś częsciej Cię widziałem na forum.Ale może mi się tylko tak wydaje :roll:
pozdrawiam <czesc>

jacek78 - Pon Maj 03, 2010 21:27

bacha napisał/a:
jacek78 napisał/a:
-Wtedy trzeba siedzieć w domu z rodziną, a nie siedzieć na grupie
spotkałam się dokładnie z takim samym twierdzeniem.

Ale Basiulka nie mamy na to wpływu.Nie moge zmienic charakteru innych.Tacy już są i tyle.
A taki mi teraz przyszło do głowy, że tak samo np. Ja mógłbym powiedzieć że w jakiś tam poniedziałek nie bedzie mitingu bo Jai de na popołudnie i nie bede sie zamieniał :-/ A nie bedzie też Marka,Jurka,Franka,Haliny,Mietka i Józka, bo Oni też idą na popołudnie do pracy, wiec pewnie nikt nie przyjdzie do Nas na grupę.Może przyjsc Kaśka, ale zadzwonie do niej że grupy dzisiaj niema bo prawie wszyscy idą na popołudnie.
Tylko pytanie się nasuwa co bedzie jak na grupę przyjdzie ktoś inny czyli nie ten ze stałych bywalców "naszej" grupy, tylko np. z Krakowa czy przyjdzie nowy ktoś po pomoc :?: Jak ktoś wtedy może sie czuć gdy przychodzi i widzi wywieszke że grupa taka i taka dzisiaj ma miting od 18.00 a tu nikogo niema :-( Mi by było bardzo przykro gdy przychodze na następny miting a tu dowiaduje sie że był ktos i szukał pomocy, ale grupy nie było i źle sie skończyło to dla niego, czy słysze jak np. ktoś mówi że był w tamtym tygodniu u Nas na mitingu a nikogo nie było :-(
Ale wiadomo że róznie można o tym myśleć.Każdy ma swoje zdanie.
Ja jakoś będe dążył do tego, aby u nas zawsze miting był.Nawet moge w pracy sie dyżurami zamienić i przyjsc na miting.Teraz gdy chodze sobie na terapię dla sprawców przemocy, to jade gdy jestem po nocnej zmianie i śpię może 2 godziny, lub zamieniam sie dyżurami w sobote i jade rano na terapię, gdzie później przyjeżdżam, zjem obiad i odrazu do pracy.Także jak wiem że coś potrzebuje bardzo i wiem że to mi sie przyda w moim trzeźwym życiu, to jestem w stanie zrezygnowac ze spania, pieniędzy czy innych rarytasów :roll:
pozdrawiam <czesc>

Franiu - Wto Maj 04, 2010 06:19

jacek78,

Sezon budowlany nastał,pozdrawiam

jerzyho - Pon Maj 17, 2010 21:31

u mnie w swięta mitynguje się normalnie wszak swięta nie zwalniały mnie od picia to i teraz czas na mityng się znajdzie.
co prawda są dwie grupy w ośrodku terapii w srodę i piątek i jak wypada swięto drzwi są zamknięte.
ale na swojej grupie osobiście w pierwszy dzień Nowego Roku mityng prowadziłem.
z województwa nawet alkoholicy przyjechali :-D