To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

Współuzależnieni - List alkoholika

dora - Wto Sie 10, 2010 16:29
Temat postu: List alkoholika
Jestem alkoholikiem. Potrzebuje Twojej pomocy. Nie rob mi wymowek, nie obwiniaj mnie, nie zlorzecz mi. Nie bylabys zla na mnie, gdybym byl chory na gruzlice lub cukrzyce.

Alkoholizm to tez choroba. Nie wylewaj mojego alkoholu, to po prostu strata, poniewaz ja zawsze znajde sposob na zdobycie dalszej porcji alkoholu. Nie pozwol mi wywolac u Ciebie zlosci. Jesli zaatakujesz mnie slownie lub fizycznie, bedziesz mnie tylko upewniala w zlej opinii, jaka mam o sobie.

Ja juz wystarczajaco nienawidze siebie. Niech Twoja milosc do mnie i lek o mnie nie doprowadza Ciebie do robienia tego, co sam powinienem robic. Jesli wezmiesz na siebie odpowiedzialnosc za wszystko, oduczysz mnie podejmowania odpowiedzialnosci. Bede mial coraz wieksze poczucie winy, a Ty bedziesz sie czula urazona. Nie przyjmuj moich obietnic, obiecam cokolwiek, by wyjsc z klopotow. Ale charakter mojej choroby powstrzymuje mnie przed dotrzymywaniem obietnic nawet tych, o ktorych mowie z poczatku serio. Nie groz mi, jesli nie masz zamiaru spelnic grozby. Jesli raz podjelas jakas decyzje trzymaj sie jej. Nie wierz wszystkiemu, co mowie o Tobie, to moze byc klamstwo. Zaprzeczenie oczywistym faktom jest symptomem mojej choroby. Co wiecej najczesciej latwo trace szacunek dla tych, ktorych zbyt latwo mozna oszukac.

Nie pozwol mi miec nad Toba przewage, nie daj sie wykorzystywac przeze mnie. Milosc nie moze dlugo istniec bez wymiaru sprawiedliwosci. Nie ponos za mnie lub nie probuj oddzielic mnie od konsekwencji mojego picia.

Nie klam za mnie, nie plac za mnie rachunkow. Takie postepowanie zmniejsza lub zapobiega kryzysowi, ktory moglby zmobilizowac mnie do szukania pomocy. Dopoki bedziesz mnie ratowala z kazdej opresji, bede mogl zaprzeczac temu, ze mam problem alkoholowy. Ponad wszystko, ucz sie wszystkiego, co tylko mozliwe o alkoholizmie i Twojej roli w stosunku do mnie.

Przychodz na otwarte zebrania AA. Uczeszczaj na spotkania Al-Anon regularnie. Czytaj literature i utrzymuj osobisty kontakt z czlonkami Al-Anon. To sa ludzie, ktorzy moga dopomoc zobaczyc jasno cala Twoja sytuacje.

Kocham Cie

Twoj alkoholik