Al-Anon - Przesłanie na każdy dzień
dora - Nie Paź 24, 2010 17:53
23 pazdziernika
Czasem dobrze jest przeanalizowac codziennie powtarzane zdanie, przemyslec je, rozebrac na czesci i wydobyc jego ukryte znaczenie. Slyszymy jak ktos mowi: ''Ona sama jest dla siebie zawada''. Obrazek ten jasno ukazuje, ze przeszkadzamy wlasnemu szczesciu, poprzez bledne myslenie. Stanmy z boku, aby swiatlo padlo rowniez na nas i na wszystko, co robimy, abysmy mogly ujrzec siebie i nasze polozenie z prawdziwa przejrzystoscia.
Dzieki Al-anon nie ma potrzeby, abysmy same musialy rozwiazywac problemy w ciemnosciach. Sposoby i srodki, ktore Al-anon proponuje, rozjasnily droge wielu tysiacom zdesperowanych ludzi, z ktorych zaden nie moze kwestionowac ich sily.
''....a swiatlo bedzie swiecic w ciemnosciach i uczyni wszystko tak jasne jak w dzien''....
dora - Nie Paź 24, 2010 18:06
24 pazdziernika
Na jednym wieczornych spotkan wielu czlonkow narzekalo, ze im w zyciu wiele brakuje z powodu picia alkoholika oraz ogolnie na trudnosci zyciowe. Pewien czlonek szczerze powiedzial: ''Wiecie, ze wszystko to brzmi tak, jak gdyby niektorzy z nas dziecinnie oczekiwali od zycia, aby bylo ono calkowicie wolne od problemow. Przypominam sobie nadawana dawno temu w radiu komedie, ktorej przewodnia sekwencja brzmiala: >> A wiec musicie przyjac gorycz za dobra karte>>. Jest to calkowicie podobne do filozofii Al-anon, poniewaz mowi nam, ze musimy zaakceptowac pewne niemile przezycia na naszej drodze, nie zapominajac w tym czasie o rzeczach dobrych''.
Rozwazanie na dzisiaj
Gdy oczekuje, aby wszystko w zyciu ukladalo sie tak, jak ja chce? Byc moze, powinnam uwaznie spojrzec na moje oczekiwania, aby zobaczyc czy sa one realistyczne w mojej szczegolnej sytuacji.
Jezeli ciagle wyciagam rece do gwiazd, moge stracic wiele dobrych rzeczy tutaj, w moim malym swiecie.
''Modlitwa o Pogode Ducha jest doskonalym lekarstwem na rozgoryczenie''.
dora - Czw Paź 28, 2010 16:00
26 pazdziernika
Pierwszy z Dwunastu Stopni: ''przyznalismy, ze jestesmy bezsilni'', jest czesto uznawany za najtrudniejszy ze wszystkich. Dla niektorych z nas jednak Drugi Stopien jest tak samo trudny, poniewaz proponuje abysmy przyznaly, ze nasze zachowanie nie zawsze bylo calkowicie rozsadne. A oto przyklad:
Czestym nawykiem, ktory jest sprzeczny z rozumem i ktorym sama siebie niszcze, jest robienie wielkich awantur z malych klopotow. Nie robimy tego, poniewaz brakuje nam wielkich problemow- nie!
Jestesmy po prostu tak obciazone, ze wszystko wydaje sie niemozliwe do zniesienia i nie potrafimy odroznic tego, co jest naprawde istotne i wazne, od tego co mozemy zignorowac i zapamietac.
Rozwazanie na dzisiaj
Ilekroc cos sie przydarzy, co mnie zirytuje lub sprawia i zawod, zatrzymam sie na chwile i zapytam sama siebie: ''Czy jest gora czy kretowisko?'' po prostu nie chce marnowac czasu i energii psychicznej na niewazne sprawy, zachowam energie, abym mogla poradzic sobie z tym, co naprawde jest wazne.
''Niektorzy ludzie martwia sie i miotaja. Popychaja i cisna. Rozgrzebuja male kretowiska, aby uczynic z nich wielkie gory''.
dora - Czw Paź 28, 2010 16:13
27 pazdziernika
Wybiore jedna mysl z Dwunastu Stopni lub jedno zdanie z lektory Al-anon i sprobuje stosowac je kazdego dnia. Bedzie to dla mnie poczatek poczucia bezpieczenstwa, do ktorego moge dodawac inne pojecia, w miare jak beda mi potrzebne. W tym procesie znajduje zastosowanie haslo: ''Powoli, lecz pewnie''. Nie bede starala sie zrozumiec calego programu od razu, aby nie rozpraszac sie i nie wprowadzac haosu. Bede pamietac o tym, ze najwazniejsza rzecza jest stosowanie tego, czego sie nauczylam, aby zaczelo to skutkowac we wszystkich wydarzeniach mojego codziennego zycia.
''Jezeli nie naucze sie nic wiecej w Al-anon, poza trzymaniem sie z daleka od tego, co do mnie nie nalezy, to i tak rozjasni to i polepszy moje zycie''.
dora - Czw Paź 28, 2010 16:24
28 pazdziernika
Sa okresy, kiedy opanowuje mnie uczucie litosci nad sama soba; jestesmy przygniecione klopotami, ktorymi musimy stawic czola. Zdarz sie tak szczegolnie wtedy, kiedy staramy sie zmienic nasze myslenie o nas i naszym stosunku do innych. Z poczatku mozemy byc zbyt dociekliwe i starac sie rozwiazac zbyt wiele spraw od razu.
Istnieje prawie niezawodna recepta na ten stan umyslu: usuwac z glowy wszystkie mysli oprocz jednej ''dzisiaj''- oraz jak ten dzien dzisiejszy wykorzystac.
Rozwazanie na dzisiaj
Ten dzien nalezy do mnie. Jest unikalny w swoim rodzaju. Nikt na swiecie nie ma dokladnie takiego dnia jak ten. Zawiera on sume moich doswiadczen z przeszlosci i wszystkie moje przyszle mozliwosci w przyszlosci. Nalezy do mnie samej i moge z nim zrobic co zechce. Moge wypelnic go chwilami pelnymi radosci lub zniszczyc bezowocnym zmartwieniem. Jezeli bolesne wspomnienia przeszlosci lub obawy o przyszlosc opanuja moje mysli, odsune je od siebie. Nie moga one zepsuc mi tego dnia.
''Dzisiejszy dzien jest specjalnym darem od Boga. Jak go wykorzystam? Im mniej pozwole wplywac na niego innym, tym wiekszy osiagne spokoj i zadowolenie''.
dora - Nie Paź 31, 2010 15:33
29 pazdziernika
Podejmujemy wiele decyzji- male, codzienne, ktore sa raczej wyborem pomiedzy niewaznymi sprawami oraz wazne postanowienia, ktoredotycza powaznych zmian w naszym zyciu. Bez wzgledu na to, czy sa to decyzje male czy duze, zawsze lepiej zachowac pewna pezezornosc, jakiej wymaga sytuacja. Jezeli one dotycza innych ludzi, dobrze jest uwzglednic w nich milosc, wspanialomyslnosc, tolerancje i zwyczajna uprzejmosc. Wtedy mozemy podjac decyzje, ktore nam zapewnia dobre samopoczucie.
Jezeli postanowienie, ktore wlasnie mamy powziasc, jest bardzo nasycone zloscia uraza lub gorycza, madrze byloby powstrzymac sie do momentu, gdy histeria minie i bedziemy mogly spokojnie rozwazyc wszystkie fakty.
Rozwazanie na dzisiaj
Bede pamietac, ze decyzja, ktora podejmuje w czasie kryzysu, moze nie byc ta, ktora podjelabym, kiedy kryzys minie. Nie bede podejmowac lekkomyslnych krokow, ktorych pozniej moglabym zalowac.
''Wszystkie nasze postanowienia i decyzje sa podejmowane w pewnym nastroju lub usposobieniu, ktore z pewnoscia ulegna zmianie''.
(Marcel Proust)
dora - Nie Paź 31, 2010 15:36
30 pazdziernika
Dobro, jakie otrzymuje z duchowej nauki Al-anon, bedzie przynosilo najlepsze rezultaty, kiedy wykorzystam mozliwosci dzielenia sie nim z kims innym. W tej wspolnocie jestem jedynie posrednikiem w niesieniu Bozej pomocy.
''Ty, ktory uczysz drugich, sam siebie nie uczysz''.
dora - Nie Paź 31, 2010 15:41
31 pazdziernika
Jezeli grupa napotyka na pytania lub problemy, znajdzie odpowiedz w Dwunastu Tradycjach. Dlatego tez jest tak wazne, aby kazda z nas je znala. Zdrowie i jednosc calego Al-anon zalezy od wspolpracy wszystkich grup.
''Kazda grupa powinna byc niezalezna, z wyjatkiem spraw odnoszacych sie do innych grup Al-anon lub AA jako calosci''.
(Tradycja Czwarta)
dora - Wto Lis 02, 2010 19:07
1 listopada
Zycie z alkoholikiem powoduje wiele problemow, ktore odbijaja sie w rozmaity sposob. Jezeli sa to stosunkowo male problemy, jak niewlasciwy sposob zachowania sie alkoholika, nieprzyjemnosci w sytuacjach towarzyskich lub temu podobne, istnieje duza szansa, ze osoba niepijaca latwo odzyska w Al-anon spokoj ducha.
W innych przypadkach, gdy rodzina jest pozbawiona niezbednych warunkow zyciowych, gdy ma do czynienia z okrucienstwem, przemoca, interwencja policji lub utrata domu, wtedy moze potrzebowac pomocy z zewnatrz.
Niektore z nas w Al-anon oburzone takimi cierpieniami moga uznac za sluszne i pomocne doradzanie podjecia drastycznego dzialania. Powinnysmy zawsze jednak pamietac, ze jezeli osoba, ktorej chcemy pomoc, podejmie decyzje pod wplywem silnych emocji lub rozpaczy, bedzie to prawdopodobnie zla decyzja.
Rozwazanie na dzisiaj
Bede sie powstrzymywac od osadzania lub dawania rad, nawet w sytuacjach, ktore wydaja mi sie beznadziejne. Jezeli moge przekonac zrozpaczona zone lub meza, aby sprobowali, chociaz przez krotka chwile, zrozumiec i zastosowac program Al-anon, wynikajaca z tego zmiana nastawienia moze pomoc w podjeciu odpowiedniej decyzji.
''Boze spraw, abym nigdy nie namawiala nikogo do podjecia jakiejkolwiek dzialalnosci, ale zachecala do podjecia konstruktywnego postepowania z wykorzystaniem idei Al-anon''.
dora - Śro Lis 03, 2010 19:23
2 listopada
Jezeli z nawyku w domu jestem posepna i krytyczna, sprobuje zmienic to poprzez obserwacje tego, co robie, mowie i jak reaguje na to moja rodzina. Nie bede rezerwowac mojego szacunku oraz cierpliwosci dla obcych, ktorym pragne podobac sie oraz nie bede ograniczac przyjaznych wypowiedzi tylko do tych osob, na ktorych chce zrobic wrazenie.
Ludzie, z ktorymi zyje, zasluguja na moje najlepsze traktowanie i z pewnoscia odwdziecza sie za szacunek i pelna milosci uprzejmosc, ktore nieswiadomie przed nimi ukrywalam.
''Radosc serca wychodzi na zdrowie
duch przygnebiony wysusza kosci''.
(Ksiega Przyslow 17,22)
dora - Śro Lis 03, 2010 19:37
3 listopada
Wezmy na przyklad zdanie: ''Odsun sie od problemu, ale nie od osoby''. Niektorzy mysla, ze oznacza to, iz Al-anon odradza separacje! Inni mysla, ze oznacza to zamkniecie sie i chlodne ignorowanie wszystkiego, co sie dzieje. Jedni i drudzy myla sie. Odsuniecie sie od problemu, nigdy nie oznacza braku zainteresowania. Wyrazaloby to tylko rozpacz i brak nadziei, podczas gdy zyczliwe odsuniecie sie daje nadzieje na lepsze dni.
Rozwazanie na dzisiaj
Oczywiscie, ze musze interesowac sie tym, co dotyczy ludzi, z ktorymi zyje. Celem wytworzenia emocjonalnego dystansu jest uchronienie sie przed kryzysem spowodowanym tym, co robi alkoholik. Jezeli nie bede sie wtracac, bedzie on zmuszony do znalezienia wlasnej drogi wyjscia z klopotow. Jest wlasnie zdrowy, pomocny rodzaj odsuniecia sie, zalecany przez Al-anon.
''Odsuniecie sie, powodowane miloscia, moze nas ochronic przed niepotrzebnym bolem i pomoze zbudowac platforme do prawdziwie przyjaznych stosunkow''.
dora - Nie Lis 07, 2010 17:21
4 listopada
Pogode ducha moge znalezc tylko przez calkowite pozbycie sie niezadowolenia. Musze sobie uswiadomic rzeczywiste powody moich reakcji. Czy robie to, co do mnie nalezy? Jezeli nie, moje niezadowolenie moze byc spowodowane nieuswiadomionym poczuciem winy. Czy jest mi trudno doceniac innych i okazywac im uznanie? Postaram sie rozwinac w sobie uczucie wdziecznosci. Czy oczekuje od innych, aby zachowywali sie zgodnie z moimi oczekiwaniami? Chce zyc i pozwole zyc innym.
''Sprowadza sie do tego, ze jestesmy niezadowolone z siebie i z pewnoscia mozemy z tym cos zrobic''.
dora - Nie Lis 07, 2010 17:33
5 listopada
Zaslyszane na spotkaniu Al-anon: ''jestem gotowa przyznac, ze program Al-anon, stosowany przez poszczegolne osoby, moze wiele dla nich zrobic. Ale nie moge uwierzyc, ze potrzebujemy pomocy sily, ktora nazywacie Sila Wyzsza lub Bogiem''.
Nawet dla tych z nas, ktore wierza tylko w to, co moga zobaczyc lub dotknac, istnieje pomoc a Al-anon. W miare jak doswiadczamy niezwyklych rezultatow stosowania Dwunastu Stopni (nawet tych, ktore nie odwoluja sie do spraw duchowych) dochodzimy do wiary w Sile Wyzsza niz wlasna. Otrzymujemy, poprzez duchowe oswiecenie, dar wiary. W koncu dochodzimy do wniosku, ze pomyslne zmiany w naszym zyciu nie moglyby zaistniec bez Bozej pomocy.
Rozwazanie na dzisiaj
Jezeli przyznamy, ze rzeczywiscie mamy problemy i ze mozemy realistycznie ocenic nasze doswiadczenia w ich rozwiazywaniu, mamy najbardziej racjonalne motywy, aby uwierzyc w Sile Wyzsza. Widzimy wtedy, ze mozemy korzystac ze zrodla pomocy, ktore wykracza poza nasze ludzkie pojecie.
''Dlaczego mialybysmy probowac przenosic gory tylko naszymi wlasnymi silami, kiedy wiara ''nawet wielkosci ziarenka goryczy'' pomoze nam osiagnac to, co wydawalo sie niemozliwe?''
dora - Nie Lis 07, 2010 17:45
6-7 listopada
''Poszukiwalismy przez modlitwe i medytacje coraz doskonalszej wiezi z Bogiem...''
-mowi Stopien Jedenasty.
Daje to pewnosc, ze moj swiadomy kontakt z Bogiem zalezy ode mnie, od mojego pragnienia kontaktu. Ta wielka sila nalezy do mnie, ciagle bliska i dostepna, gotowa do wykorzystania.
Rozwazanie na dzisiaj
Codziennie bede sobie przypominac jak wiele zalezy od tego, czy jestem swiadoma wplywu Boga na moje zycie. Przyjme Jego pomoc we wszystkim, co robie. Bez poddania sie tej niezwyklej madrosci, moje zycie byloby zdane na laske sil, ktorych nie jestem w stanie kontrolowac.
Medytacja zblizy mnie do Boga i do duchowych wartosci moich towarzyszek z grupy, ktore rowniez sa Jego dziecmi. Modlitwa odwroci moje mysli od problemow. Kiedy metytuje i modle sie, zostawiam je w spokoju i ucze sie, ze ich rozwiazanie nie zalezy wylacznie ode mnie samej.
''Bog jest obecny we wszystkich swoich stworzeniach, ale nie wszystkie w rownym stopniu sa swiadome Jego obecnosci''.
dora - Nie Lis 07, 2010 17:57
8 listopada
Bylby to ogromny krok na przod w zmianie nastawienia do alkoholika, gdybym umiala wyraznie odroznic samolubstwo od kochania samej siebie. Samolubstwo jest zrodlem wrogosci i arogancji, tym wielkim ego, wokol ktorego wszystko musi sie krecic.
Nie pozwala mi ono dostrzec innego punktu widzenia,oprocz mojego wlasnego. Jest to cecha umyslu zamknietego przed prawdziwymi uczuciami innych ludzi.
Z drugiej strony kochanie siebie samej wynika z Przykazania Milosci: ''Kochaj blizniego swego jak siebie samego''. Mozemy kochac innych i pomagac im tylko wtedy, kiedy kazda z nas jest w zgodzie ze sama soba. Kiedy doceniamy wlasna godnosc i wartosc jako istoty ludzkiej, latwiej nam wykrzesac wspolczucie dla innych.
Rozwazanie na dzisiaj
Samolubstwo naklada czesto maske falszywej pokory, za ktora wyolbrzymiamy nasze znaczenie oraz usprawiedliwiamy krzywdy, jakie wyrzadzamy innym. Prawdziwa pokora polega na szacunku do siebie, ktory wynika z uprzytomnienia sobie kim jestesmy w rzeczywistosci.
''Badz soba i wiedz, ze ten kto odnajdzie siebie, pozbedzie sie cierpienia''.
(Mateusz Arnold)
|
|
|