To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

Jestem tu nowa/nowy - Namibia

andzia21520 - Nie Cze 20, 2010 22:59

kajadda napisał/a:
Namibia napisał/a:
Jest mi strasznie wstyd, bo dzisiaj nie wytrzymałam i poszłam pić. Trzęsło mnie strasznie
... jesteś chora sama wiesz.... więc idź po pomoc.... Ty myslisz że mi wstyd nie było? Tą chorobę się leczy ze skutkiem pozytywnym jak widzisz i czytasz..... nie chcesz do poradnii odwykowej.... hmmm spróbuj do psychologa .... na początek ale rób coś :!:

Wstyd to jest chodzić pijanym ,tylko wtedy niewiesz jak idziesz
więc głowa do góry i jednno motto co dzień
DZIŚ NIE PIJE <zakrecony>

andzia21520 - Nie Cze 20, 2010 23:15

[quote="Namibia"
Pięć piw to nie jest dużo,
A może by tak wodą mineralną zastąpić te piwa?

Mietek - Nie Cze 20, 2010 23:19

Namibia, i ja Mietek co z alkoholizmu wychodzić postanowił, witam Cię na forum i wśród swoich <czesc> .

W tej chorobie już tak jest. Masz ogromną chęć nie picia a jednak sięgasz.
Swego czasu miałem ten sam problem. A dlaczego go miałem? Bo nie bardzo wiedziałem ile siły jest we mnie, jeżeli naprawdę będę chciał nie pić.
Na samym początku mojej abstynencji, nie ukrywam, że mimo iż miałem dość już alko i stanów po alko, to jednak o piciu myślałem. Nie mniej jednak, chęć zaprzestania picia wzięła w pewnym momencie górę. Jak piszesz jesteś młodą osobą. Ponoć młodsi są silniejsi. Ja od lat stosuję zasadę DZIŚ NIE PIJĘ.
Ponadto przed laty wziąłem kartkę papieru, podzieliłem ją na pół, po jednej stronie wypisałem co mi alkohol dawał, a po drugiej co mi zabierał. Wyszło, że więcej zabierał.
Skoro nie dawał, a zabierał, to po co go używać?
To jeden z elementów który pozwolił mi rozstać się z butelką.
O innych już Ci niektórzy napisali, ja dołożę jeśli sobie życzysz w późniejszym czasie.
Pozdrawiam i naprawdę dziś nie piję.

kukuś - Nie Cze 20, 2010 23:33

andzia21520 napisał/a:

a ile Andziu należałoby wypić , żeby było dużo ? bo ja to wypijałam sześć .

Mariusz - Pon Cze 21, 2010 08:04

Namibia napisał/a:
Jeszcze jedno czy Wam też wzmagał się apetyt przy początkach abstynencji? Ja zawsze jem jak opętana...

Oj miałem też tak :mrgreen:

Nambia, myślę sobie, że to bardzo dobrze, że nie udajesz, nie kłamiesz.
Miałaś odwagę się przyznać, nadejdzie dzień, że będziesz miała odwagę nie wypić mimo trzęsących się rąk i innych dolegliwości towarzyszących odstawieniu.
Przyjdą również nie przespane noce, depresja itp.
Jesteś chora i każda choroba ma swoje objawy.
To że, nie dałaś rady to jeden z jej objawów.
Rozejrzy się chociaż po naszej bibliotece dla alkoholików, raczej nie czytałaś, a na początku to pierwsza pomoc dla siebie samej, nie odrzucaj żadnej.
Powiem szczerze, że nie wieże w trzeźwość alkoholika biorąca się z niczego, każdy kto trzeźwieje, korzystał z jakiejś pomocy.
Zacznij chociaż od czytania i pogłębiaj wiedzę o Naszej chorobie.

Pozdrawiam, Mariusz alkoholik.

Namibia - Pon Cze 21, 2010 08:22

andzia21520 napisał/a:
A może by tak wodą mineralną zastąpić te piwa?

Dobry pomysł ;-) Ostatnim razem zastąpiłam napojem izotonicznym i spacerami, dołożyć do tego "Dzisiaj nie piję" i może się udać :-D

kukuś napisał/a:

Kukuś, zrobiłaś małe przeoczenie, bo andzia cytowała mnie :-) A mnie chodziło o to, że dla mnie to nie była duża dawka, aczkolwiek zupełnie nie potrzebna :-)

Mietku witaj, witaj :-D
super, że przyjąłeś mnie do swoich :mrgreen:
Mietek napisał/a:
Ponoć młodsi są silniejsi. Ja od lat stosuję zasadę DZIŚ NIE PIJĘ.

Myślę, że młodszym i z mniejszym stażem picia jest rzeczywiście łatwiej, lecz z drugiej strony to też siła charakteru, a może ze zdania sobie sprawy ile w nas siły jak to również napisałeś ;-)
A ja dzisiaj zaczynam stosować ile tylko się da tę zasadę :mrgreen:
Twój sposób z kartką również zastosuję i będę bardzo szczęśliwa jeśli z czasem dostanę więcej wskazówek :-)

Pozdrawiam radośnie i naprawdę dziś nie piję! :-D
P.S. Dzisiaj urodziny mojej koleżanki i już ją uprzedziłam, że dzisiaj nie piję.

Namibia - Pon Cze 21, 2010 08:34

Witam Cię dzisiaj Mariuszu dzisiejszego pięknego dnia! :-D
Mariusz napisał/a:
Oj miałem też tak

Oooo...dobrze wiedzieć, że nie ja tylko tak mam :mrgreen: Zawsze miałam spory apetyt, ale teraz to już lekka przesada :mrgreen:

Mariusz napisał/a:
Nambia, myślę sobie, że to bardzo dobrze, że nie udajesz, nie kłamiesz.

Stwierdziłam, że okłamywać Was to by było świństwo, szukam pomocy to po co kłamać? :-) Kogoś innego może bym okłamała, ale nad tym też będę pracować :-)
Dzięki Wam dostałam już wiele cennych rad i duże wsparcie, którego nie oczekiwałam. :-)
Mariusz napisał/a:
Rozejrzy się chociaż po naszej bibliotece dla alkoholików

A tutaj Cię zaskoczę :mrgreen: w wolnej chwili czytam :-)
A teraz rozbrzmiewa u mnie "Pogoda ducha" H.Banaszak świetny utwór, fajnie, że na niego ponownie trafiłam ;-)

Pozdrawiam serdecznie!

kukuś - Pon Cze 21, 2010 09:03

Namibia napisał/a:
Kukuś, zrobiłaś małe przeoczenie, bo andzia cytowała mnie

zapewniam Cię , że kierując pytanie do Andzi niczego wcześniej nie przeoczyłam ;-)
Namibia napisał/a:
Pozdrawiam radośnie i naprawdę dziś nie piję

ja też dziś nie piję , to już jesteśmy dwie :lol:

Namibia - Pon Cze 21, 2010 09:06

Kukuś to super :-D
A ja szukam terapii w swoim mieście :-)

Viola - Pon Cze 21, 2010 10:15

Cześć Namibia.
Ja zgłosiłam sie na forum w piątek. Dzięki tym wspaniłym ludziom udało mi się nie pić przez wekend. W ciągu ostatniego miesiąca film urywał mi sie około 5 razy. Wiem że nie jest dobrze, ale cieszę się że udało mi się zrobić "cokolwiek".
Podziwiam Cię, że szukasz terapi. Ja niestety na razie nie mam odwagi przyznać się do swojego alkoholizmu. Będę próbowała walczyć sama (mam nadzieję że nie bedzie to walka z wiatrakami). Jako "nowicjuszki " na forum (ja jestem od Ciebie niestety dużo starsza, mam 47 lat), mam nadzieję że będziemy sie wspierać. A do wszystkich znajomych - wszystkie uwagi dotyczące Namibii, biorę również do siebie.
Pozdrawiam Viola

Namibia - Pon Cze 21, 2010 10:30

Witaj Violu :-)
cieszę się, że napisałaś! Ja niestety wczoraj poszłam w tango, ale dzisiaj nie piję i tego się trzymam.
Jestem właśnie w trakcie czytania zasobów forum, Tobie też to polecam, dzięki temu zaczynam rozumieć moją chorobę i zachowania, które jej towarzyszą.
Tak szukam terapii, ale jeszcze się na nią nie wybieram, również nie jestem gotowa. Będę działać małymi kroczkami i do przodu :-)

Viola napisał/a:
mam nadzieję że będziemy sie wspierać

Też mam taką nadzieję :-)

A ludzie wspaniali co fakt to fakt!

Pozdrawiam ciepło

andzia21520 - Pon Cze 21, 2010 10:45

kukuś napisał/a:
andzia21520 napisał/a:

Kukuś chodziło mi o to że aż zadłużo!

andzia21520 - Pon Cze 21, 2010 10:48

kukuś napisał/a:
Namibia napisał/a:
Kukuś, zrobiłaś małe przeoczenie, bo andzia cytowała mnie

zapewniam Cię , że kierując pytanie do Andzi niczego wcześniej nie przeoczyłam ;-)
Namibia napisał/a:
Pozdrawiam radośnie i naprawdę dziś nie piję

ja też dziś nie piję , to już jesteśmy dwie :lol:

To jest nas trzy DZIŚ NIE PIJĘ <czesc>

kajadda - Pon Cze 21, 2010 11:38

Namibia, ... kibicuje Ci i wierzę że dasz radę..... najgorzej to wypierać problem... Ty zrobiłas pierwszy krok ....przyznałaś się do choroby przed samą sobą.... i powolutku zrobisz postępy.... zobaczysz :mrgreen:
Namibia - Pon Cze 21, 2010 12:30

andzia21520 napisał/a:
To jest nas trzy DZIŚ NIE PIJĘ

<tany>

kajadda napisał/a:
i powolutku zrobisz postępy.... zobaczysz

Mam ogromnną nadzieję, że tak będzie, chociaż już jest ciężko :-/ ale dzisiaj nie piję :-)