To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

Luźne rozmowy - Zadbaj o siebie ( kącik kobiecy i nie tylko)

Halinka - Pon Sty 23, 2012 20:42

24 stycznia :!:

Jeżeli chodzisz - to chodź. Jeżeli siedzisz - to siedź.
Z nauk głoszonych przez zen

Zazwyczaj postępujemy na odwrót, nie żyjemy chwilą. tale wykonujemy kilka czynności jednocześnie : np. w trakcie pracy zastanawiamy się, jakie zakupy musimy zrobić, wracając do domu. Idąc ulicą, załatwiamy rozmaite sprawy przez telefon komórkowy. Przy kolacji oglądamy dziennik telewizyjny. Bezustannie wyprzedzamy siebie o jeden krok. Nie żyjemy chwilą. Nie koncentrujemy się na niej. Nie jesteśmy świadomi własnego "ja".
To prawdziwa przyjemność wieść aktywne życie. Ważna jest jednak również umiejętność zażywania spokoju i oddania się medytacji. Pierwszym krokiem w tym kierunku jest zdolność koncentrowania się na tym, co akurat robimy. W ten sposób nauczymy się dostrzegać piękno chwili, odczuwać radość z faktu, że żyjemy - tu i teraz. Między jednym tchnieniem a drugim. Naucz się wykonywać wyłącznie jedną rzecz na raz.

SKUPIENIE SIĘ NA BIEŻĄCEJ CHWILI POZWALA MI ODCZUĆ SMAK ŻYCIA.

Halinka - Wto Sty 24, 2012 21:09

25 stycznia :!:
Ci, którzy nie potrafią spędzać czasu w sensowny sposób, sprawiają, iż upływa im on na wielu troskach i nielicznych momentach szczęścia.
Isabella d'Este

Zdarza się często, że wracamy do domu po dniu wypełnionym ciężką pracą i natychmiast daje o sobie znać uczucie głodu. Ale nawet gdy nie brakuje nam czasu, wolimy zająć się czymś innym niż przesiadywaniem w kuchni i gotowaniem. Dlatego podam teraz kilka przepisów na zdrowe potrawy, których przygotowanie nie zajmie więcej niż pięć minut :
- muesli z jogurtem i jabłkami
- dip z cząstkami i marchwi i ogórka lub papryki
- sałatka z kukurydzą i groszkiem
- mieszanka jarzyn duszonych w woku
- makaron z mąki z pełnego przemiału i mrożone warzywa.
Praktycznym sprzętem kuchennym jest zamrażarka. Możesz przechowywać w niej paczkowane warzywa, z których w ciągu paru minut przyrządzisz zdrową potrawę. W miejscu, gdzie pracujesz, a także w mieszkaniu stawiaj zawsze dużą piękną czarę ze świeżymi owocami.

CZYM SIĘ POSILIĆ, GDY DOSKWIERA MI BRAK CZASU ?

Halinka - Śro Sty 25, 2012 18:07

26 stycznia :!:
Mogłabym robić wszystko, gdybym tylko wiedziała co.
Barbara Sher

Mogłoby się zdarzyć,że źródeł największych stresów w życiu należy się dopatrywać w wykonywanej przez nas pracy. A tymczasem jednym z najpoważniejszych czynników stresu jest niezdecydowanie. Każda z nas najchętniej chciałaby się zabezpieczyć na stałe ze wszystkich stron - i jednocześnie być otwartą na wszystkie możliwości. Ceną jest tu jednak nawał pracy i konieczność ustawicznego zmagania się ze przemęczeniem - przy braku efektu naszych starań.
Wystarczy znaleźć a sobie dość odwagi, by odrzucić własne obawy, a natychmiast odczuwamy gwałtowny przypływ energii. Jeżeli zdobędziemy się na podjęcie jednoznacznej decyzji i opowiadamy się za lub przeciw, nagle znikną przeszkody i wszystko wreszcie ruszy z miejsca. Ponownie ujrzymy przed sobą cel i mogły uporządkować własne życie. A wtedy nie będzie już nam tak bardzo dokuczał stres. Miejsce zmęczenia zajmie euforia. Zastanów się, czy stres w twoim życiu nie bierze się stąd, że boisz się zdecydować, co naprawdę liczy się dla ciebie najbardziej.

CZEGO PRAGNĘ ? I DLACZEGO TEGO NIE ROBIĘ?

Halinka - Czw Sty 26, 2012 21:34

27 stycznia :!:
Uwolnisz się od wielu trosk, decydując się nie być już dłużej czymś, lecz kimś.
Gabrielle "Coco" Chanel

Kremu ochronnego do rąk, który twoja skóra toleruje bez zastrzeżeń, możesz używać zimą również do twarzy. Kremy pielęgnujące do rąk zawierają bowiem znaczne ilości olejku palmowego, stearyny i gliceryny, a niekiedy również wosku pszczelego, tworzą więc warstwę ochronną korzystną dla naskórka.
Tego rodzaju krem nie musi drogo kosztować, często można go nabyć w zwykłym supermarkecie. W razie silniejszego wiatru i śnieżycy nałóż go delikatnie na twarz. Po kąpieli rozprowadź go obficie po twarzy, szyi, dekolcie i łokciach. Dobroczynne działanie kremu do rąk widoczne jest głównie na szyi : drobne zmarszczki w tym miejscu znikają bez śladu. NO i oczywiście nie zapominaj o dłoniach. Dbaj o nie, stosując krem po każdym umyciu rąk.

PIELĘGNACJA SKÓRY NIE MUSI BYĆ DROGA, ABY DOCZEKAĆ SIĘ EFEKTÓW.

Halinka - Pią Sty 27, 2012 21:13

28 stycznia :!:

Oddychaj

Sophie Tucker

Dbaj regularnie o pewną ilość czasu przeznaczonego wyłącznie dla siebie. Zwłaszcza w momentach, gdy myślisz: "To niemożliwe.Teraz?Nie! Mam po prostu zbyt wiele pracy!" .Czas wyłącznie dla siebie to żaden luksus, lecz wyraz troski o własne zdrowie i samopoczucie.
Wybierz sobie taką porę dnia, abyś mogła zaszyć się w zacisznym kąciku. Czasem jest to wczesny ranek,niekiedy południe lub późny wieczór. Włącz automatyczną sekretarkę, aby nikt ci nie przeszkadzał.
Powiedz wszystkim domownikom, że chciałabyś teraz mieć dla siebie godzinę lub dwie. Postaraj się,,,,aby naprawdę nic nie zakłócić ci spokoju. Ktokolwiek miałby do ciebie jakąś sprawę, będzie musiał przyjść nieco później. Energię tych chwil wykorzystaj dla siebie samej : poczytaj jakąś piękną książkę, odpisz na zaległe listy od przyjaciół, oddaj się medytacji. Rób po prostu to, co sprawia ci przyjemność i wzbogaca twoje życie.

POTRZEBUJĘ DLA SIEBIE PRZYNAJMNIEJ PÓŁ GODZINY.
CODZIENNIE.SAMA.

Halinka - Sob Sty 28, 2012 19:19

29 stycznia :!:
Humor - umiejętność śmiania się w życiu - jest nie mniej ważny niż miłość.
Sara Davidson

Dziś wieczorem, zamiast włączyć jak zwykle telewizor, przynieś pudło, w którym przechowujesz gry. Usiądź wraz z wszystkimi domownikami lub przyjaciółmi przy stole, a przekonasz się, że będzie to wesoły wieczór.
Jest wiele gier, które zdołają cię wprawić w dobry nastrój, nawet jeżeli masz za sobą długi i ciężki dzień. Rozsiądź się wygodnie na krześle i popatrz na krąg bliskich ci osób, radując się, ze jesteście razem.
Przy tak dobrej zabawie możesz się znakomicie zrelaksować, co jest korzystne dla zdrowia. Nie zapominaj o swoich starych "skarbach", jak rozmaite gry w kostki lub w karty.

LUBIĘ WYGRYWAĆ,ALE W TRAKCIE GRY MOGĘ SIĘ TEŻ NAUCZYĆ PRZEGRYWAĆ. WAŻNE JEST POZNAĆ WSZYSTKO!

Halinka - Nie Sty 29, 2012 19:27

30 stycznia :!:
Wydaje mi się, że wedle zamysłów Boga mamy być szczęśliwi, nie zaś nieszczęśliwi.
Hannelore Frank

Co porabiasz w weekend? Musisz wtedy umyć okna i posprzątać w mieszkaniu? Wyjątkowo tym razem odłóż pracę na bok. Najważniejsze, abyś jeden dzień w tygodniu mogła spędzić w spokoju.
W judaizmie czci się sobotę jako szabas, świąteczny dzień wypoczynku, w którym nawet Bóg zdecydował się złapać oddech po stworzeniu świata. Dlaczego chcemy pracować gorliwiej niż sam Stwórca? W szabas mężczyznom nie wolno pracować, a kobietom- gotować. Już wieczorem poprzedniego dnia wstawiają do piekarnika duży garnek, w którym dusi się szabasowa potrawa. Ludzie mogą się zajmować wszystkim, prócz pracy: a więc czytać, modlić się, iść do synagogi, pobawić z dziećmi, wygrzewać się na słońcu, posiedzieć w gronie bliskich przy wspólnym stole. Podaruj sobie i ty taki jeden dzień spokoju w tygodniu. Oderwij się od pracy, zrób przerwę. Oddychaj głęboko. Bóg czyni nas wolnymi.

DOBRZE JEST ZROBIĆ SOBIE W TYGODNIU DZIEŃ WOLNY, PEŁEN SPOKOJU.

Halinka - Pon Sty 30, 2012 19:41

31 stycznia :!:

Obdarz mnie siłą, abym odmieniała rzeczy, które mogę odmienić i pogodziła się z tym, czego nie mogę odmienić. O obdarz mnie mądrością niezbędną do odróżnienia jednego od drugiego.
Modlitwa indiańska

Masz tyle spraw na głowie, pracę, dzieci a także codzienne obowiązki. Troszczysz się o własne zdrowie, o to, co przyniesie przyszłość, o rośliny na balkonie, które chronisz przed zmarznięciem, o swój samochód, który odmówił właśnie posłuszeństwa.
Wszystko, co robisz, ma duże znaczenie. Jest to jednak tylko drobny przyczynek do wielkiej mozaiki ludzkości. Ziemia podlega sile potężniejszej od nas samych. Jakkolwiek nazwiesz tę siłę - Bogiem, naturą, stworzeniem - zawierz jej ufnie swe życie. Nie jesteśmy odpowiedzialni za wszystko, co dzieje się na tym świecie. Taki pogląd uczy nas skromności i opanowania. Stajemy się mądrzejsi i bardziej spokojni.

JAKŻE CZĘSTO USIŁUJĘ ZMIENIĆ RZEZY, KTÓRYCH NIE JESTEM W STANIE ZMIENIĆ - A PRZY TYM NIE DOSTRZEGAM TEGO, CO MOGĘ ODMIENIĆ.

Halinka - Pon Sty 30, 2012 19:47

Nasza modlitwa o pogodę ducha tylko troszkę w innej formie.

Zakończyłam pierwszy miesiąc.
Od lutego zmieniam zasadę i będę pisać na bieżąco, na określony dzień.

Halinka - Śro Lut 01, 2012 17:49

1 lutego. :!:
Wyzwanie czasów trudniejszych polega na tym , aby przekształcić je w coś pozytywnego. W coś, co pozwoli ci się rozwijać.
Miachalle Akers
Surowy, mroźny i szary – tak postrzegamy drugi miesiąc roku. Większość z nas najchętniej obeszłaby się bez niego. Tylko osoby o otwartych sercach widzą, że luty może mieć również swoje zalety.
W lutym odnosi się wrażenie, jakby zima nigdy nie miała się skończyć. Doskonała okazja, aby uczyć się cierpliwości. Popatrz na wszystkie dobre aspekty swego życia. Ciesz się nimi, bądź wdzięczna za to , że są. Spróbuj zaakceptować okoliczności stawiane ci przez życie jako zadania. Bądź życzliwa dla siebie i zaufaj swoim umiejętnościom. To one pomogą ci odnaleźć właściwą drogę.
Czasem ogarniają mnie wątpliwości, ale nie wolno mi tracić nadziei.

Barbara z Mazur - Śro Lut 01, 2012 23:22

"Nie ma zbyt wiele czasu, by być szczęśliwym. Dni przemijają szybko. Życie jest krótkie. W księdze naszej przyszłości wpisujemy marzenia, a jakaś niewidzialna ręka nam je przekreśla. Nie mamy wtedy żadnego wyboru. Jeżeli nie jesteśmy szczęśliwi dziś, jak potrafimy być nimi jutro? Wykorzystaj ten dzień dzisiejszy. Obiema rękoma obejmij go. Przyjmij ochoczo, co niesie ze sobą: światło, powietrze i życie, jego uśmiech, płacz, i cały cud tego dnia. Wyjdź mu naprzeciw". Phil Bosmans
Pozwalam sobie dolaczyc te slowa jako komentarz do twoich cytatow Halinko. :->

Halinka - Czw Lut 02, 2012 15:19

Barbara z Mazur napisał/a:
Pozwalam sobie dolaczyc te slowa jako komentarz do twoich cytatow Halinko. :->

Cieszę się, że czytasz, bo wiem,że nie piszę w próżnię. <czesc>

Halinka - Czw Lut 02, 2012 22:07

2 lutego :!:
To ważne - odprężyć umysł, aby mógł on potem skupić się na nowo.
Charles Newcom

R
ób częściej przerwy, a praca stanie się lżejsza. Krzywa wydolności naszego mózgu wykazuje rytm 90-minutowy. Tak długo potrafimy się koncentrować na jednym temacie : słuchać wykładu, uczestniczyć w konferencji, pracować nad czymś. Po 90 minutach nasza uwaga ulega znacznemu osłabieniu.
Niezależnie od tego, co robisz, najpóźniej po upływie półtorej godziny nadchodzi czas na krótką przerwę. Zaparz sobie kawę, przejdź się trochę na świeżym powietrzu albo podlej kwiaty na parapecie okiennym. Możesz też po prostu zamienić parę słów z drugą osobą.
Ustalając rozkład zajęć w pracy, powinnaś uwzględnić w tych planach 15-minutowe przerwy w odstępach co półtorej godziny. Zobaczysz sama, jak lekka i owocna stanie się wtedy praca.
Największe sukcesy odnoszę wtedy, gdy pracując pozostaję w harmonii ze swoim ciałem.

Halinka - Pią Lut 03, 2012 20:55

3 lutego :!:
Najlepiej czuję się wtedy, gdy jestem "ze sobą"
Gisela Rudoletzky

Czy właśnie dziś nie dokucza ci silny stres? Jeśli tak, pomocnicze może się okazać takie oto ćwiczenie na koncentrację, które jest w stanie szybko i skutecznie zwalczyć stres.
Punkt spoczynku naszego ciała znajduje się na wysokości splotu słonecznego - o szerokość dłoni nad pępkiem. Na tym właśnie ważnym miejscu skoncentruj całą swoją uwagę. Oddychaj parę chwil głęboko i równomiernie. Przez kilka sekund myśl intensywnie o centrum swojego ciała. Wsłuchaj się w narastający i cichnący oddech. Myśl o niej intensywnie - o sile w swoim wnętrzu. W ten sposób ponownie odnajdziesz samą siebie.
Jeżeli wykonujesz to ćwiczenie dostatecznie często, to nawet gdybyś znalazła się w samym centrum chaosu uczuć, wystarczy sama myśl o potężnej sile tkwiącej w twoim wnętrzu, aby natychmiast odzyskać spokój.
Dysponuję olbrzymią siłą, ale nie czuję jej obecności. Muszę ją po prostu odkryć na nowo.

Halinka - Sob Lut 04, 2012 20:34

4 lutego :!:
Jeżeli zawierzymy swojej sile, także nasze ciało odzyska zdrowie i pełnię energii.
Shakti Gawain

Nieduża poduszka zapachowa w łóżku zapewni słodkie i zdrowe sny. Łagodna woń kwiatów i ziół działa relaksująco, sprawia,że na naszą podświadomość spływa błogi spokój, wypłasza jednocześnie z łóżka niepożądanych gości : bakterie i roztocza, co jest prawdziwym dobrodziejstwem dla alergików. Ale jeden warunek : taka poduszka zapachowa ma zawierać wyłącznie komponenty pochodzenia naturalnego. Materiały syntetyczne w bezpośrednim sąsiedztwie głowy mogą wywoływać kaszel.
Naturalne kwiaty i zioła, spełniające wymogi ekologiczne, można kupić w wyspecjalizowanych sklepach zajmujących się sprzedażą produktów naturalnych. Do naszych celów nadają się przede wszystkim wawrzyn, rozmaryn i tymianek, można jednak użyć również liści róży, cząstek pomarańczy i kwiatów lawendy. Z niedużego kawałka materiału uszyjesz bez trudu poduszeczkę lub mały woreczek. Do środka wepchnij trochę kwiatów i ziół - ale niezbyt ciasno, tak aby miały trochę miejsca i mogły swobodnie roztaczać swoje zapachy. Miłych snów!

Przyroda oferuje wiele dóbr korzystnych dla mojego samopoczucia.