Luźne rozmowy - Zadbaj o siebie ( kącik kobiecy i nie tylko)
Halinka - Nie Lut 05, 2012 17:05
5 lutego
Aby powrócić szybko do zdrowia, staraj się sama dążyć do tego celu.
Lily Tomlin
Oto łatwe ćwiczenie, dobroczynne dla pleców, a zwłaszcza dla kręgów lędźwiowych. Stań prosto w lekkim rozkroku. Wykonaj skręt miednicą w prawo, przerzucając ciężar ciała na prawą nogę. Teraz skręt w lewo,z obciążeniem na lewą nogę. Nie rób tego gwałtownie, lecz łagodnie, z wdziękiem. Kolana i tułów pozostają wyprostowane, poruszamy jedynie dolną częścią kręgosłupa.
Czy pamiętasz jeszcze z dzieciństwa filmy rysunkowe z Kaczorem Donaldem? Sposób, w jaki kroczył? Tak samo pokręć teraz biodrami. Poruszaj się tak przez trzy minuty, przy jakiejś rytmicznej muzyce. Może to być np.ścieżka dźwiękowa z Księgi dżungli lub z Tarzana.
Jeżeli wydaje ci się, że wyglądasz przy tym zabawnie - tym lepiej!
Staram się jak najwięcej tańczyć, obracać się i poruszać palcami.
Halinka - Pon Lut 06, 2012 18:26
6 lutego
Przyjaciele to tacy dziwni ludzie, którzy pytają nas, co słychać i którzy - o dziwo - naprawdę są zainteresowani odpowiedzią.
Ed Cunningham
Kiedy ostatnim razem spędziłaś z przyjaciółmi miły, wspólny wieczór? Albo widziałaś się z najlepszą przyjaciółką lub poszłaś z nią do ładnej restauracji?
Jeśli odpowiedź brzmi : "Kilka tygodni temu" albo - co gorsza - było to tak dawno, że nawet już nie pamiętasz, powinnaś zatelefonować do tej bliskiej osoby i umówić się na spotkanie. Możecie wybrać się do kina, na ciekawą wystawę, albo po prostu w jakieś urokliwe miejsce, gdzie opowiecie sobie, co ważnego wydarzyło się u każdej z was w ciągu ostatnich tygodni. Nie zaniedbuj swoich przyjaciół, bez względu na to, jak bardzo jesteś zapracowana. Spotkanie z nimi na pewno wpłynie pozytywnie na twój nastrój.
Potrzebuję dobrych przyjaciół, aby mieć dobre samopoczucie.
Halinka - Wto Lut 07, 2012 16:51
7 lutego
Niektórzy ludzie chorują dlatego, że nie starcza im odwagi, aby ułożyć sobie życie na nowo.
Sherwood Anderson
Latami miałam zwyczaj kręcić się zimą po mieszkaniu bez pantofli, w samych skarpetkach, a gdy tylko nastała wiosna, wychodziłam na dwór w cienkich tenisówkach. Odkąd pamiętam, miewałam zapchane zatoki przynosowe i ustawiczny katar. Do czasu, kiedy lekarz wyjaśnił mi przyczynę tego stanu rzeczy : zimnie stopy to w efekcie zimny nos. Te części ciała są ze sobą połączone za pośrednictwem wewnętrznych kanałów energii.
Lekarz powiedział też, że z zapaleniem zatok przynosowych lub czołowych przychodzą do niego najczęściej młode kobiety. Bo właśnie one lubią chodzić po mieszkaniu bez pantofli, a już wczesną wiosną rezygnują z noszenia rajstop. Od czasu tamtej rozmowy staram się zapewniać nogom maksimum ciepła. I dzięki temu oddycham swobodnie przez nos.
.Wszystkie części ciała są ze sobą połączone.
Halinka - Śro Lut 08, 2012 20:18
8 lutego
Miłość leczy - zarówno tego, kto ją zdobył, jak i tego, kto nią darzy.
Karl Menninger
Dotyk uszczęśliwia, daje nam poczucie bezpieczeństwa. Dotykaj ludzi, którzy są ci bliscy, kiedy tylko odnosisz wrażenie,że tego pragną. Obejmij swego partnera - tak po prostu, pomiędzy jednym gestem a drugim. Okaż mu, jak bardzo cieszy cię jego obecność. Przytul mocna swoje dzieci, niech czują twoją miłość i akceptację. Obejmuj starych ludzi; oni też łakną takiego dotyku.
Wszyscy pragną namacalnego kontaktu z życiem i miłością, gdyż wtedy czują się lepiej. A jeżeli twój partner zapomni o tym, nie wahaj się przypomnieć mu : "Obejmij mnie mocno, tak żebym to poczuła."
Objęcia - najpiękniejsze miejsca na świecie.
Halinka - Śro Lut 08, 2012 20:20
My mamy z Heniem od lat taką tradycję, że codziennie rano przytulamy się i całujemy pod jemiołą ( wisi cały rok) i to jest ładowanie akumulatorów na cały dzień.Oczywiście w trakcie dnia, jeżeli czujemy potrzebę to też się przytulamy.
kajadda - Czw Lut 09, 2012 15:08
Halinko niesamowite to co piszesz bynajmniej dla mnie . Wasza wzajemna miłość i oddanie daje Wam więcej niż lekarze, terapie, mitingi razem wzięte. Kochajcie się zatem nadal bo to siła nie do pokonania!
Halinka - Czw Lut 09, 2012 21:11
9 lutego
Nie bądź nieśmiała ani lękliwa! Życie to eksperyment! Im więcej podejmiesz w nim prób, tym lepiej.
Ralph Waldo Emerson
Wszyscy popełniamy błędy. Co dnia i to bardzo dużo.Ale czy można się temu dziwić? Przecież jesteśmy tylko ludźmi.
Również ty popełniasz czasem poważne błędy, które mogą potem długo jeszcze oddziaływać na twoje życie. Na przykład wiążesz się z nieodpowiednim człowiekiem, inwestujesz swoje oszczędności w akcje, które przynoszą na giełdzie straty, lub wybierasz zawód, który uczyni cię nieszczęśliwą. Niewielka to pociecha ,co teraz powiem, ale taka jest prawda : innym ludziom przytrafia się to samo. Nawet tym, którzy sprawiają wrażenie, jakby nigdy nie popełniali błędów. Bo przecież nikt z nas nie otrzymał po przyjściu na świat gotowej recepty na nieomylność w życiu.
Błędy? Naprawdę popełniam dużo błędów? Trudno. Ale nie posypuj sobie od razu głowy popiołem! Nie poddawaj się! Podejmij następną próbę.
Ludzka rzesz błądzić, mogę więc i ja popełniać błędy.
Halinka - Pią Lut 10, 2012 20:27
10 lutego
Orkisz to najlepsze zboże. Ludzka dusza dodaje mu blasku.
Hildegarda von Bingen
Czy widziałaś na regale w piekarni chleb orkiszowy? To bardzo zdrowe, lekkostrawne pieczywo - najlepiej dziś znana pozostałość z "medycyny Hildegardy".
Hildegarda von Bingen była jedną z oświeconych kobiet okresu średniowiecza. Założyła istniejący do dzisiaj klasztor benedyktynek nad Renem i kierowała nim jako przeorysza. Interesowały ją ponadto zioła i rośliny lecznicze, a także produkty spożywcze. "Żywność jako środek leczniczy" - Hildegarda była pierwszą kobietą w Europie, która wystąpiła z takim hasłem. Szczególnie wysoko ceniła orkisz, niezwykle zdrowy, łatwo przyswajalny podgatunek pszenicy. Dziś chleb orkiszowy można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Jest to pieczywo wysokowartościowe, łatwo strawne, nawet jak jest świeże.
"Medycyna Hildegardy " - to kuracja oparta na właściwym żywieniu.
Halinka - Sob Lut 11, 2012 20:30
11 lutego
Nie możesz cofnąć czasu. Możesz jednak na nowo nakręcić zegarek.
Bonnie Brudden
Każda z nas może się poszczycić osiągnięciami z ostatnich lat. Ale co robić z resztą naszego życia? Wiele kobiecych marzeń koncentruje się na takich celach jak miły partner życiowy, jedno lub dwoje dzieci, piękne mieszkanie, dobra praca. Może nie wszystkie marzenia stają się z biegiem czasu rzeczywistością, ale część z nich udaje się nam spełnić.
Przyznajmy szczerze : na więcej i tak nie liczyłyśmy. Ale nasze życie, jako kobiet, nie kończy się na odpowiednim partnerze, dzieciach, mieszkaniu i pracy zawodowej. Przed nami widnieje jeszcze jedno zadanie, bardziej pasjonujące : stać się sobą. Rozwinąć własne siły i własne umiejętności. Jakże często w życiu jesteśmy przekonane, że docieramy już do widnokręgu. Zawsze jednak odkrywamy za nim następną krainę.
Moje życie to wielka, pasjonująca przygoda.
Halinka - Nie Lut 12, 2012 19:20
12 lutego
Czujemy się szczęśliwi, stając się jednością ze sobą, z innymi ludźmi i z przyrodą.
David Cole Gordon
Żyj świadomie zgodnie z porami roku, a one wtedy wzbogacą twoje życie. W tygodniu zazwyczaj poruszamy się wyłącznie pomiędzy mieszkaniem i miejscem pracy. W weekend spacerujemy nieraz po innych ulicach miasta. Ale czy mamy czas, żeby wyjechać na wieś? Nic dziwnego, że potem, któregoś dnia w środku zimy, zdumieni zadajemy sobie pytanie " Jak to? Znowu minął już cały rok?"
Nie dopuszczaj do tego, aby kolejny rok upłynął ci bez świadomości tego faktu. Jeśli w ciągu najbliższych tygodni znajdziesz się na łonie natury, możesz się zachwycać szronem na gałęziach drzew. Albo brodzić w głębokim śniegu. Ulepić bałwana. Pojeździć na sankach. Ustawić na balkonie karmnik dla ptaków i co ranka karmić swoich malutkich gości. W mroźny słoneczny dzień możesz wybrać się na długi spacer, a potem wrócić na filiżankę gorącej herbaty. Dopiero wtedy przyznasz : "Zima jest piękna" Nie przegap jej!
Kontakt z przyrodą jest niczym balsam na moją duszę.
Halinka - Nie Lut 12, 2012 19:22
Może i zima jest piękna, ale jak dzisiaj uciekł nam pies i poszłam go szukać to zimno dało mi się dobrze we znaki
Halinka - Pon Lut 13, 2012 20:11
13 lutego
Jabłko jako pokarm codzienny czyni lekarza kimś zbędnym.
Przysłowie angielskie.
Niestety, prawda jest taka : obecnie nie wystarczy jeść codziennie jabłek, aby zachować zdrowie. Wzrastające zanieczyszczenie środowiska naturalnego i jałowienie gleby sprawiają, że do osłony naszego organizmu trzeba już więcej. Może gdyby zmodyfikować trochę to przysłowie i zastąpić jabłko pomarańczą....Bo musisz wiedzieć, że jedna pomarańcza lub jeden grejpfrut zawiera tyle samo witaminy C, co kilogram jabłek. Duża pomarańcza albo duży grejpfrut w pełni pokrywają codzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.
Organizm potrzebuje jej dla obrony przed infekcjami. Ponadto wpływa ona korzystnie na skórę, wzmacnia włosy i zęby. W okresie ciąży i karmienia piersią kobiety potrzebują więcej witaminy C niż zazwyczaj. To samo dotyczy kobiet palących, zażywających regularnie leków ( na przykład pigułek antykoncepcyjnych) oraz podatnych na stres. Dużą ilość witaminy C zawierają również cytryny, kapusta kiszona, czerwona i żółta papryka, ziemniaki i pomidory.
Jeżeli codziennie wypiję świeży sok z wyciśniętej pomarańczy, przetrwam niejedną zimę bez przeziębienia.
Halinka - Wto Lut 14, 2012 21:01
14 lutego
Żaden szanujący się poszukiwacz skarbów nie wyruszyłby w drogę bez odpowiedniej mapy. Dlaczego ty miałabyś postępować tak nierozsądnie?
Sarah Breathnach
Zbieraj fotografie bliskich ci ludzi, ładne widokówki lub zdjęcia z czasopism. A może masz nawet jakieś obrazy malowane własnoręcznie? Nieraz gromadzimy mnóstwo zdjęć i rozmaitych wycinków z gazet lub zapisków - bez żadnego celu. PO jakimś czasie powiększają one tylko bałagan w szufladach. Aby przeszukać ten chaos i znaleźć w nim coś, trzeba poświęcić wiele czasu i energii. Czasem jednak warto zapłacić tę cenę.
Przystępując do wykopywania skarbów, za każdym razem wzbogacasz własne życie. Niektóre z nich nie mają już dla ciebie żadnej wartości i w takim wypadku możesz bez żalu rozstać się z nimi. Inne za to odżywają jako pamiątki na nowo i nie są bez znaczenia dla twojej przyszłości. Wszystkie z nich, związane z głosem serca, odzwierciedlają twoje usposobienie i pragnienia, są ponadto źródłem siły i wiary w siebie.
Które z tych zdjęć lubię najbardziej?
Jakie cechy mojej osobowości wyraża ono najdobitniej?
Halinka - Śro Lut 15, 2012 19:38
15 lutego
Wyzdrowienie to reakcja z wnętrza organizmu, kiedy dochodzi w nim do wypoczynku i rozwoju.
Janet F.Quinn
Zimą daj się skupić na masaż. Ten zabieg z pewnością wpłynie korzystnie na twoją kondycję fizyczną i psychiczną.
Jego działanie polega nie tylko na miłym wrażeniu, jakie wywołuje umiejętny dotyk. Jest również inne źródło poprawy samopoczucia: przez kark i środek pleców - a więc dokładnie tam, gdzie przeprowadza się szczególnie intensywny masaż - przechodzi kręgosłup wraz z pasmem ośrodkowego układu nerwowego. Stąd rozchodzą się drogi nerwowe do każdej komórki twojego organizmu, gdzie wszystko jest ze sobą powiązane i wzajemnie na siebie oddziałuje. Dlatego masaż pleców wywołuje nie tylko przyjemne , błogie uczucie od stóp do głów, ale wzmacnia również system immunologiczny, dzięki czemu zachowasz zdrowie.
Dobroczynne działanie dotyku odczuwam na całym ciele.
Halinka - Czw Lut 16, 2012 15:41
16 lutego
Znajdź czas dla siebie. Niech ten dzień będzie twoim dniem.
Joan Borysenko
Nawet jeśli rozpoczynasz ten dzień w olbrzymim pospiechu, dobrze ci zrobi ta drobna poranna medytacja : "Co tego dnia sprawi mi radość"?
Gdziekolwiek się znajdujesz, zaczerpnij porządnie tchu i oddychaj głęboko. Skup się na sobie. Przywołaj własne myśli, które krążą wokół tysięcy spraw. Co uratuje mnie tego dnia? Może uznasz , że nie czeka cię dziś wiele powodów do radości. Długi pracowity dzień, potem odebrać dzieci z przedszkola, w domu sterta rzeczy do prasowania.... W takim razie znajdź przynajmniej trzy powody do radości. A jeśli nic takiego nie przyjdzie ci do głowy, obiecaj sobie,że wzbogacisz bieżący dzień trzema przyjemnościami. Na przykład kup bukiet pięknych kwiatów. W południe posiedź trochę w słońcu. A wieczorem zadzwoń do swojej najbliższej przyjaciółki.
To bardzo ważne, abyś myślała o tym, co przynosi radość. Jeśli otworzysz się na nią , stanie się obecna w twoim życiu.
Każdy dzień w życiu może mi przynieść wiele powodów do radości.
|
|
|