Strona Główna Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Franiu
Pon Lis 15, 2010 19:48
Przesłanie na każdy dzień
Autor Wiadomość
dora 
Moderator

Pomogła: 22 razy
Wysłany: Śro Gru 29, 2010 19:37   

27 grudnia

''Nasze wspolne dobro powinno byc stawiane na pierwszym miejscu; osobisty postep wiekszosci zalezy od jednosci w grupie''.

dora 
Moderator

Wysłany: Śro Gru 29, 2010 19:42   

28 grudnia

Moje zamiary sa dobre. Kiedy nie postepuje wedlug nich, jestem niezadowolona, moge nawet ugiac sie pod ciezarem winy. Jak tego uniknac? Postaram sie zanalizowac moje intencje, zadecydowac, co rzeczywiscie mam zamiar zrobic, powiedziec czy tez osiagnac. Pomoze mi to utrzymac zycie na poziomie, ktory daje zadowolenie.

''Chce najpierw byc pewna moich zamierzen i znac przyczyny mojego wyboru. Pomoze mi to myslec konstruktywnie oraz uchroni mnie przed podejmowaniem tego co niepraktyczne i niemozliwe''.

dora 
Moderator

Wysłany: Śro Gru 29, 2010 19:46   

29 grudnia

Jezeli kogos zranilismy lub wymagalismy zbyt wiele od niego, szybka reakcja odwetowa moze nas przerazic lub rozloscic. Czy nie powinnismy poszukac przyczyn i zrobic cos, aby to naprawic?

''Szybko dostrzegamy i oceniamy cierpienia, ktore zadaja nam inni, ale nie zwracamy uwagi na to, ze sami zadajemy cierpienia innym''.

dora 
Moderator

Wysłany: Śro Gru 29, 2010 19:50   

30 grudnia

Jezeli chce dokonac podstawowej zmiany, ktora wplynie rowniez na zycie innych, pragne najpierw rozwazyc wszystkie mozliwe rezultaty. Czy rzeczywiscie probowalam zbadac i naprawic moje bledy? Czy istnieje sposob, abym zmienila nastawienie? Dopoki tego nie stwierdze, pozwole tej wielkiej decyzji czekac!

''Prawdziwe madre rozwiazanie moze polegac na ulepszaniu samej siebie''.

dora 
Moderator

Wysłany: Śro Gru 29, 2010 19:58   

31 grudnia

Dzisiaj konczy sie jeszcze jeden rok. Jest to dobra okazja azeby spokojnie, uczciwie spojrzec na moj osobisty rozwoj. Czy to byl dobry rok, lepszy od lat minionych? Czy pomoc Al-anon dzien po dniu spowodowala, ze lepiej realizuje i akceptuje siebie jako niepowtarzalna jednostke ludzka? Jezeli zaluje, ze popelnilam bledy, dzialajac lub unikajac dzialania, przestane o nich myslec.
W nowym roku, ktory mam przed soba, nie mam czsu na prozne zale. Bede zyla dzien po dniu, starajac sie, aby kazdy nastepny dzien byl lepszy od poprzedniego, podczas kiedy moja wiara i zaufanie beda nieustannie wzrastac.

Raz jeszcze postanawiam, aby w nadchodzacym roku przezywac kazdy dzien osobno, uwalniajac sie od ciezarow przeszlosci i od niepewnosci jaka niesie przyszlosc. Cokolwiek zdarzy sie , przyjme z pogoda ducha.

''Wiemy, ze Bog z tymi, ktorzy go miluja, wspoldziala we wszystkim dla ich dobra''.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi