|
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu. Dawniej niepije.net
|
Jak było,co się stało i jak jest obecnie. |
Autor |
Wiadomość |
Jucuś
|
Wysłany: Wto Paź 26, 2010 18:47
|
|
|
Zamieściłem wczoraj ciekawy post pod kategorią AA - " Zapiski kompana z Podróży "
Pozdrawiam, Piotrek |
|
|
|
 |
Franiu
Moderator

Pomógł: 8 razy Wiek: 73 Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 2768 Skąd: D.G.
|
Wysłany: Wto Paź 26, 2010 18:52
|
|
|
Jucuś,
przeczytane, |
_________________ "Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie."
http://www.blok.rzsa.pl/ |
|
|
|
 |
Vieux Vasco

Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 431 Skąd: francja
|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 08:20
|
|
|
Przeczytany.
Dochodzę do wniosku, ze malutko wiem, nie szukałem tam gdzie trzeba. Interpretowałem, ze to choroba psychiczna. To dziwne, ale jakoś tak te dwie przestrzenie fiz – psych, przysłoniły mi istnienie trzeciej. możliwość zgłębiania zaburzeń i świadomości. Wynika z tego, ze zwężona świadomość jest skutkiem choroby i chory skupia się na dwóch pozostałych przestrzeniach. Nic bardziej błędnego, złapałem.
"...jeśli zostałby poddany duchowemu bądź religijnemu doświadczeniu” to znaczy, lekarz tu nie pomorze, logika zawiedzie? |
_________________ s'il n'y en a pas de premier, il ne peut y en avoir un dixième |
|
|
|
 |
Jucuś
|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 14:52
|
|
|
Witam,
I właśnie dlatego prawdziwy alkoholik musi jak najszybciej przerobić kroki - aby doznać doświadczenia duchowego..
Dzisiaj zamieszcze ciąg dalszy to tego postu.
Pozdrawiam, Piotrek |
|
|
|
 |
Halinka
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy Wiek: 71 Dołączyła: 25 Mar 2010 Posty: 4469 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 21:49
|
|
|
Jucuś napisał/a: | I właśnie dlatego prawdziwy alkoholik musi jak najszybciej przerobić kroki - aby doznać doświadczenia duchowego..
|
A jak tego nie zrobi to jest fałszywym alkoholikiem? |
_________________ Halinka
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM
 |
|
|
|
 |
aneczkaaa

Pomogła: 1 raz Wiek: 44 Dołączyła: 23 Wrz 2010 Posty: 508
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 07:32
|
|
|
Jucuś napisał/a: | I właśnie dlatego prawdziwy alkoholik musi jak najszybciej przerobić kroki - aby doznać doświadczenia duchowego.. |
Cytat: | A jak tego nie zrobi to jest fałszywym alkoholikiem?
_________________ |
Ja pracowałam na krokach....tyle, że z perspektywy czasu uważam, że nie były dokładnie przeze mnie opracowywane.... zaczynam od nowa....nie piję ponad 3 lata...jestem fałszywym alkoholikiem?? |
_________________ – Twoje szczęście, to moja radość, ale twoja nienawiść, to nie mój problem. |
|
|
|
 |
Franiu
Moderator

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 07:39
|
|
|
aneczkaaa,
Fenomen AA polega na uczciwości wobec siebie i drugiego alkoholika,dlatego pracując na programie musimy być uczciwi do bólu,jesli tego nie uczynimy wcześniej cz później to wyjdzie,program jest na całe zycie więc masz szansę przy powtórce programu zmienic swoje podejście i pisac go tak jak być powinno,upiekszanie i koloryzowanie tamtych lat jest zgubne,prawda zawsze wyjdzie, |
_________________ "Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie."
|
|
|
 |
aneczkaaa

Pomogła: 1 raz Wiek: 44 Dołączyła: 23 Wrz 2010 Posty: 508
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 07:46
|
|
|
Franciszek napisał/a: | Fenomen AA polega na uczciwości wobec siebie i drugiego alkoholika,dlatego pracując na programie musimy być uczciwi do bólu,jesli tego nie uczynimy wcześniej cz później to wyjdzie |
Ja myślę, że miałam nieodpowiedniego sponsora na początku...przechodząc do Basi nie zaczęłyśmy od początku tylko leciałyśmy dalej ...jeny jak to zabrzmiało...leciałyśmy...
Masz rację Franciszku nigdy nie jest za późno...a ja myślę, że to jest ten czas dla mnie.... cieszę się, że wiem i że się do tego przyznaję sama przed sobą, i że chcę wrócić do pracy na krokach.... |
_________________ – Twoje szczęście, to moja radość, ale twoja nienawiść, to nie mój problem. |
|
|
|
 |
Franiu
Moderator

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 07:53
|
|
|
aneczkaaa,
a zatem powodzenia w pracy na programie, |
|
|
|
 |
Jucuś
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 20:39
|
|
|
Witam Wszystkich, Jak się macie?
Chciałem coś wyprostować. Chodzi o to ,że nie to miałem na myśli jak pisałem "Prawdziwy alkoholik"
Wytłumacze o co mi chodziło: Na początku kiedy zacząłem chodzić na mitingi AA uważałem ,że wszyscy tam obecni są alkoholikami. Dzisiaj wiem, że tak nie jest i dużo ludzi przychodzi ,aby podzielić się swoimi problemami lub opiniami na doświadczenie, którego nigdy nie mieli.Nie zrozumcie mnie źle, ale prawie wszędzie na mitingach wszyscy rozmawiają o problemach, a nie o zdrowieniu.Nie można rozwiązać problem - problemem.W książce Anonimowi Alkoholicy w roździale Do Żon podane są 4 rodzaje alkoholika- nie chcę się chwalić ,ale ja zakwalikowałem się do grupy 3-4 czyli, że żadna ludzka siła nie jest wstanie mnie uzdrowić i potrzebuje Przebudzenia duchowego, aby zostać UZDROWIONY !!! Teraz załużmy, że Ja przychodzę pierwszy raz na miting AA, trafiam pod opiekę alkoholika z grupy 1 lub 2, który jeszcze może przestać pić bez przebudzenia duchowego? Otrzymuję od niego wskazówki np: " Tyle ile lat piłeś,tyle będziesz przerabiać kroki" 90 mitingów w 90 dni ( kiedyś był 1 miting na tydzień a procent ludzi zdrowych przekraczał 90 % - dzisiaj jest zaledwie 5%? na całym świecie. Piszę to, bo doświadczylem tego na sobie i przez długi czas nie wiedziałem o co wtym wszystkim tak naprawdę chodzi.Dlaczego nie mogę być taki szczęśliwy jak Oni wszyscy, co jest ze mną nie Tak - przecież przestalem pić, a jest gorzej jak było. Musimy przerwać takie mitingi ,bo inaczej wspólnota AA zginie ,Ja nigdy nie trzeźwiałem w Polsce, ale widzę co się dzieje na całym świecie.Spójrzcie do okoła,posłuchajcie na mitingu,pomyślcie o Tradycji 5 co ona znaczy i o jakie posłanie chodzi.
Mam nadzieje ,że nikogo nie uraziłem. Nikt nie musi się zgadzać z moimi poglądami,ale prawda jest w zasięgu ręki i to od Was zależy czy coś zmienicie czy też nie. " Odwagi - Zmieniać to co mogę zmienić .....
Miłość i Światło,
Piotrek |
|
|
|
 |
Franiu
Moderator

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 21:03
|
|
|
Jucuś, Dzieki temu ze uczeszczam dość czesto na mityngi juz jakis czas,doswiadczem tego co robili inni aby radzić sobie z tym problemem,dostaje gotowce od nich i tylko odemnie zalezy jak ja to wszystko wykorzystam i wcielę do swojej trzexwości,
Jucuś napisał/a: | Musimy przerwać takie mitingi ,bo inaczej wspólnota AA zginie |
wspólnota w Polsce trwa już 35 lat i jakoś nie zginęla,więc ja jestem dobrej myśli i nie mam obaw co do tego,a jesli chodzi o działalnośc grup,niech kazdy robi co do niego nalezy ,najlepiej jest krytykować innych,a wystarczy skierowac palec wskazujący na siebie,może warto coś dać z siebie aby to mogło się zmienić,kazda grupa jest nie zależna i robi to co robi,skoro przez tyle lat to sie sprawdziło,to co ja mam zmieniać ? Ja mogę zmieniać tylko siebie.
Bill W powiedział,"zostawmy to w prostocie tak jak jest abyśmy tego nie spieprzyli" |
|
|
|
 |
Jucuś
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 21:19
|
|
|
Tak jak napisałem,Ja nikogo nie oceniam - piszę jedynie o własnym doświadczeniu!!!
Piotrek |
|
|
|
 |
Franiu
Moderator

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 21:35
|
|
|
Jucuś napisał/a: | piszę jedynie o własnym doświadczeniu!!! |
Ale w tym Twoim doświadczeniu jest zawarta ocena,przeczytaj co napisałeś, |
|
|
|
 |
Jucuś
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 21:57
|
|
|
Takie jest moje doświadczenie.I taka jest moja ocena.
Jeżeli ktoś ma inne doświadczenie - dla mnie Bomba!
Pozdrawiam, Piotrek |
|
|
|
 |
Jucuś
|
Wysłany: Pon Lis 01, 2010 16:33
|
|
|
Witam Kochani!!
Zamieściłem nowy text pod AA - Obietnice, które doświadczymy po ukończeniu programu 12 kroków. Jest to zbiór obietnic z Wielkiej księgi. Ciąg dalszy obietnic nastąpi.....
Pozdrawiam, Piotrek |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 6 |
|
|