Strona Główna Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Witajcie
Autor Wiadomość
dora 
Moderator

Pomogła: 22 razy
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 16:45   

Afia napisał/a:
Natomiast metoda była zła - ale mnie jeszcze brak narzędzi.

Chyba wiesz Afia, ze agresja zawsze rodzi agresje...Na wyladowanie zlosci sa inne sposoby...

Afia <czesc>

Halinka 
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 20:09   

Afia napisał/a:
Natomiast powinnam uwierzyć, że z czasem będzie lepiej <mp3>

Ania

Mogę Ci zagwarantować,że z czasem będzie coraz lepiej i nauczysz się rozmawiać z ojcem tak jak Ty będziesz chciała.
Złość i urazy też trzeba przepracować, żeby zacząć nowe życie.

Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM

Kasia777 
ujrzeć swoją metę

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 20:27   

Ja z włąsnego doświadczenia wiem, że agresją się nic nie zdziała, ale miałąm w zyciu wiele takich sytuacji ze swoimi rodzicami. Z ojcem kłóciłam się o wiele rzeczy, o to ze sie nie mył, ze palił, ze mnie wyzywał, że wyzywał moją mamę, zawsze kłócąc się wyzywalismy się nawzajem od najgorszych. Wtedy nie rozumiałam, nawet nie byłam tego świadoma,że mój tata ma depresję był po dwóch zawałach i w końcu dostał wylewu. Dziś nie pamiętam normalnej rozmowy z nim z tamtych lat, żałuję tego ale wem tez ze w wielu sytuacjach miała rację. Moirodzice niestety nie naucyli mnie spokojnej rozmwy, do tego dochodził jeszcze mój alkohol, którym koiłam sobie skołatane nerwy. Dziś wiem, że to musiłao miec miejsce żebym doszła do takich wniosków jakie mam dzisiaj. Z Mamą nie było w cale lepiej, zawsze na pierwszym miejscu twiała moją straszą siostre, bo jej trzeba pomóc bo to bo tamto, ja musiłąm sobie radzic sama i jeszcze pomagac rodzicom finansowo. Moja siostra nie musisała nigdy sie do niczego nie poczuwała tak jest zreszta do dzis. Ale ona miała zawsze lepiej odemnie zawsze jedziła na wycieczki, zawsze mama kupowła jej co chciała. A ja jakos musiłąm sobie radzic sama. Moje kłotnie z mama wyglądałay podobnie do twoich z tatą. PO mojej chorobie , czyli po zdarzeniu psychotycznym które pzreszłam, zmienił sie bardzo stosunke mój do mamy i mamy do mnie. Ja po prsotu jej wybaczyłam, tak szczerze sama przed sobą. Nie było to łatwe, to było wałkowane przedewszytskim na psychoterapii indywidualnej, czytaniu wielu ksiązek i chęci uzdrowienia atmosfery, której maiłam juz dosyc. Nie bój się tez okazywania emocji ja mimo zmiany stosyunku do mamy i ząłpaniu duzehgo nawet mega dystansu do życia także dzis mam swoje emocje, tylko teraz jak cos mnie wkurza mówię od razu nie dusze tego w sobie, mówię ile mnie to kosztuje i otwarcie mówię jej co mi sie nie podobalło, wiem ze jest jej przykro ale dla mnie wazniejsza jestem ja i moja psychika, która była tłumiona przez lata ze cos nie wypada ze komuś zrobięprzykrość, pracuje natomiast na sposobem przekazu tych emocji. Zyczę Ci zeby Ci sie to udało

Mietek 
Mietek

Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 20:40   

Kasia777 napisał/a:
pracuje natomiast na sposobem przekazu tych emocji.

A ja życzę Wam obu w tej pracy jak najbardziej owocnych wyników.
Sam nie pamiętam ile czasu zajęło mi nauczenie się spokojnie, bez agresji, mówić o tym na co się denerwuję, co mi się nie podoba, czy wzbudza we mnie negatywne emocje.
Wiem jednak jedno; agresją, złością, sukcesu nie osiągnę. Więcej udało mi się osiągnąć, kiedy nawet zdenerwowany, spokojnie przekazywałem swoje uwagi, nawet te które mojemu rozmówcy na pewno dobrze zachodziły za skórę.
Aniu, Kasiu pozdrawiam <cmok>

Kasia777 
ujrzeć swoją metę

Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 20:42   

Pozdrawiam Mietku;) i dzieki

Afia 

Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 00:25   

Kasiu,

sporo dla mnie znaczy Twoj post, dziekuje. Mój ojciec jest po 3 zawałach a ja wywrzeszczałam mu że nie używa już przemocy, bo jest stary i nie ma już siły tak jak kiedyś...oj, tylko ja wiem jak bardzo chciałam żeby go zabolało jak najmocniej :oops: Właściwie to to jest to, czego żałuję i czego się wstydzę. Resztę bym zostawiła tak, jak była, tak, jak się potoczyła :roll:

Jest w Twojej krótkiej opowieści coś optymistycznego i ja się tego chwycę. I w spostrzeżeniu Kaji, że mi zazdrości. Kaju, ja mam słaby kontakt ze swoją złością, aktualnie pracuję nad tym w terapii.... Natomiast wtedy byłam tuż po mityngu, wtedy mam lepszy kontakt ze swoimi uczuciami i myśle że dlatego tak poszłoooo, choć najpierw zaszokowało mnie to, bo byłam przekonana że po mityngu powinnam być SPOKOJNA :-> A ja byłam AUTENTYCZNA :-x
Zwykle złość zamieniam na coś innego, niesamowite majstersztyki mi z tego wychodzą :shock:

Mieciu, Halinko,
od jakiegoś czasu (bo nie od zawsze :-P ) ja Wam już wierzę "na słowo" :mrgreen:

Pozdrawiam serdecznie,
Ania

Felicja 
Felicja

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 18:30   

Afia napisał/a:
Zwykle złość zamieniam na coś innego, niesamowite majstersztyki mi z tego wychodzą :shock:

To znaczy, że jest postęp......

Ciepełka :-D

Prawdziwego skarbu trzeba szukać wewnątrz.

Kasia777 
ujrzeć swoją metę

Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 19:12   

Aniu,
myślę ze docelowo znajdziesz w tym same pozytywy potrktuj to jako drogę wybrukowaną ostrymi kamieniami do pięknego ciepłego morza;) ja sobie zawsze tak powtarzam, ż nie będzie nic dobrego czego nie bedziemy umieli docenic jeśli nie doświdczymy czegoś złego.

Pozdrawiam

Mietek 
Mietek

Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 20:44   

Kasia777 napisał/a:
nie będzie nic dobrego czego nie bedziemy umieli docenic jeśli nie doświdczymy czegoś złego.

Złe więc już było, zatem do dobrego zapraszam ;-)
Aniu, Kasiu <cmok>

jarox48 

Wysłany: Sob Paź 16, 2010 19:43   

Witaj na forum ANIU
dawno Cie nie bylo...napisz cos o sobie.......wczoraj nawet wspominalem HALINCE o tym ze masz mnie uczyc jazdy na nartach....mam nadzieje ze nie zapomnialas.......

pozdrawiam

Jarek alkoholik

Afia 

Wysłany: Wto Paź 19, 2010 23:42   

U mnie w porządku... tzn raz gorzej raz lepiej, ale podobno tak właśnie ma być :)

Jarku, rozmowę o nartach pamiętam, ale że mam Cię uczyć, to nie - sama jak wspominałam dopiero się uczę :D

Niemniej pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pamięć.

Buziaczki śliczne wszystkim - czytam Was regularnie, ale już mi się pisać coraz mniej chce :-D jakoś tak dostrzegam coraz więcej rzeczy ciekawszych od komputera <tany>

Ania

Wesus 

Wysłany: Śro Paź 20, 2010 02:48   

Afia napisał/a:
już mi się pisać coraz mniej chce

To widać po długości Twoich postów ;-) Niedługo będziesz tak oszczędna w słowa jak i ja :-P

pozdrawiam W

Halinka 
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy
Wysłany: Śro Paź 20, 2010 13:07   

Wesus napisał/a:
Niedługo będziesz tak oszczędna w słowa jak i ja :-P

I ja :lol:

Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM

jacek78 
gadzet

Wysłany: Śro Paź 20, 2010 20:41   

Afia napisał/a:
jakoś tak dostrzegam coraz więcej rzeczy ciekawszych od komputera

To może zdradzisz jakie są te rzeczy :-> bo nie też może zaciekawi :roll:
pozdrawiam <czesc>

"Wszyscy wiedzą,że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to właśnie robi"
Albert Einstein

Afia 

Wysłany: Nie Paź 24, 2010 23:42   

jacek78 napisał/a:

To może zdradzisz jakie są te rzeczy :-> bo nie też może zaciekawi :roll:
pozdrawiam <czesc>

Jacku,
książka, od wielkiego dzwonu film, zabawa z psem, eksperymenty w kuchni. Zwykłe życie zwykłych ludzi, którym to życiem ja dotąd nie żyłam :-/
A dziś w aquaparku odważyłam się zjechać ze zjeżdżalni. To był szok i w dodatku ten szok powtórzyłam <zakrecony> - no i jestem z siebie dumna, bo to dla mnie wielka rzecz, tak się przełamać...

Pozdrawiam serdecznie,
Ania

Odpowiedz do tematu