|
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu. Dawniej niepije.net
|
Alosza na szlaku... |
Autor |
Wiadomość |
Mariusz

|
Wysłany: Pią Maj 07, 2010 08:03
|
|
|
kajadda napisał/a: | JA chcę być szczęśliwa i innym od tego wara.... a Tobie wydaje mi się sprawia dużo radości to co teraz robisz... i o to w zyciu myślę chodzi.... |
Być szczęśliwym się należy każdemu, tylko dziwne w tym jest to, że chociaż się należy, tyle musimy o to się starać "walczyć".
To chyba prawda że, aby być szczęśliwym trzeba zaakceptować to co się ma, nie biadolić nad tym czego się mieć nie będzie itd.
Trzymaj się Alosza, |
_________________ Brak śniegu to znak, że go nie ma . Co nie znaczy, że nigdy nie spadnie...
|
|
|
|
 |
bodziu
Bloger

|
Wysłany: Pią Maj 07, 2010 09:09
|
|
|
kajadda napisał/a: | Alosza, a Tobie wydaje mi się sprawia dużo radości to co teraz robisz... i o to w zyciu myślę chodzi.... o to żeby być szczęśliwym.... być sobą.... Pozdrawiam |
Gdzieś w mądrych książkach wyczytałem; że być szczęśliwym to kochać, to dawać i nie oczekiwać niczego w zamian, ale gdy ktoś jednak chce coś odwzajemnić to brać i cieszyć się z tego. Teraz gdy mój umysł jest "czysty" od alko nie muszę podejmować żadnych kroków do odczuwania szczęścia, ono po prostu jest ... czasami intensywnie, czasami mniej ale jest.
Chyba wszyscy tak mają, tylko nie wszyscy to dostrzegają ... bo za bardzo skupiają się na przykład na zadowalaniu innych, zadośćuczynieniu czy zaspakajaniu zbyt wygórowanych ambicji.
Bóg (podobno ) jest szczęściem i miłością ... my przecież jesteśmy stworzeni na Jego obraz i podobieństwo, czyli szczęście i miłość leży w naszej naturze.
pozdrawiam szczęśliwych ... tych mniej ... też |
_________________ " nigdy nie wzniesiesz się ponad to, czemu nie chcesz spojrzeć w oczy" |
|
|
|
 |
Alosza

Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 25 Mar 2010 Posty: 158 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Pią Maj 07, 2010 11:40
|
|
|
kajadda napisał/a: | Alosza, a Tobie wydaje mi się sprawia dużo radości to co teraz robisz... i o to w zyciu myślę chodzi.... o to żeby być szczęśliwym.... być sobą.... |
Dokładnie tak Kaju To co teraz robię mnie pasjonuje! Długą drogę przeszedłem, żeby osiągnąć taką możliwość i udało się. Mogę sobie pozwolić wreszcie na to, żeby nie biegać już ze skrzyneczką z narzędziami po domach ale skupić się tylko na tym wąskim wycinku branży który jest dla mnie na prawdę interesujący. Nie twierdzę wcale, że tamto było złe czy nieprzyjemne, wręcz przeciwnie: nauczyło mnie bardzo wiele. Pomogło mi chociażby w powrocie do kontaktów z ludźmi, a z tym nie było różowo na początku. Pamiętam na początku dałem ogłoszenia w internecie, że naprawiam komputery, a później drżałem jak dzwonił telefon! A później jeszcze trzeba było iść do kogoś do domu i rozwiązać jakiś tam problem. Oj straszne miałem z tym problemy i ogromny stres to był dla mnie. Obcy teren, wnikliwe spojrzenia na to co robię, seria pytań na które trzeba było znaleźć logiczne odpowiedzi, a na koniec krzyknąć kwotę i wziąć pieniądze. Przy tym cały czas zastanawiałem się czy klient widzi tą wielką butelkę namalowaną na moim czole i napis "alkoholik" na plecach... Wychodząc po takiej dwu godzinnej wizycie u klienta czułem się jakbym tam przez tydzień przerzucał węgiel non stop.
No i myślę sobie, że to wszystko było mi bardzo potrzebne bo to przecież był początek tej właśnie drogi, na której nadal jestem i dzisiaj czerpię z niej satysfakcję!
Nie będę też ukrywał, że ogromna zasługa w tym wszystkim mojej dziewczyny, że pozwoliła mi tak sobie pomalutku dreptać do przodu, a sama właściwie wiele razy brała na siebie ciężar naszego utrzymania. Prawda jest taka, że dzięki jej pomocy ja nigdy nie musiałem, ja po prostu bardzo chciałem!
Miłego Dnia
Aloszka |
_________________ Wspólnota AA zrujnowała mi picie :)
3 sierpień 2008 - to pierwszy dzień mojego życia :) |
|
|
|
 |
bacha
Basia
Pomogła: 13 razy Wiek: 65 Dołączyła: 24 Mar 2010 Posty: 3204 Skąd: W-m
|
Wysłany: Pią Maj 07, 2010 13:48
|
|
|
Mariusz napisał/a: | Być szczęśliwym się należy każdemu, tylko dziwne w tym jest to, że chociaż się należy, tyle musimy o to się starać "walczyć".
To chyba prawda że, aby być szczęśliwym trzeba zaakceptować to co się ma, nie biadolić nad tym czego się mieć nie będzie itd.
| święte słowa Mariusz!
Alosza napisał/a: | dzięki jej pomocy ja nigdy nie musiałem, ja po prostu bardzo chciałem! | miło sie czyta Twoje posty są po prostu balsamem dla duszy .Emanuje z nich szczęście.Pozdrawiam |
_________________ Basia
http://www.youtube.com/wa...ture=plpp_video |
|
|
|
 |
jacek78
gadzet

Pomógł: 14 razy Wiek: 47 Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 4449 Skąd: Skawina
|
Wysłany: Pią Maj 07, 2010 20:06
|
|
|
bodziu napisał/a: | Gdzieś w mądrych książkach wyczytałem; że być szczęśliwym to kochać, to dawać i nie oczekiwać niczego w zamian, ale gdy ktoś jednak chce coś odwzajemnić to brać i cieszyć się z tego |
Bardzo dobrze wyczytane.Zgadzam sie z tym
bodziu napisał/a: | Chyba wszyscy tak mają, tylko nie wszyscy to dostrzegają ... bo za bardzo skupiają się na przykład na zadowalaniu innych, zadośćuczynieniu czy zaspakajaniu zbyt wygórowanych ambicji. |
Ja tego nieraz nie mogłem dostrzeć i wydawało mi się że robię dobrze.Ale myliłem sie i nieraz ponosiłem tego konsekwencje.Teraz jestem bardzo uważny
pozdrawiam Bodek |
_________________ Jacek AA
"Wszyscy wiedzą,że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to właśnie robi"
Albert Einstein |
|
|
|
 |
Halinka
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy Wiek: 71 Dołączyła: 25 Mar 2010 Posty: 4469 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: Pią Maj 07, 2010 21:12
|
|
|
Alosza napisał/a: | że ogromna zasługa w tym wszystkim mojej dziewczyny, |
Mam pytanie : Czy dziewczyna była na terapii i chodzi na mitingi al-alon? |
_________________ Halinka
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM
 |
|
|
|
 |
Alosza

|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 11:20
|
|
|
Halinka napisał/a: | Mam pytanie : Czy dziewczyna była na terapii i chodzi na mitingi al-alon? |
Cześć Halinko
Nie, nie była ani na terapii ani też nie chodzi na mityngi al-anon.... niestety. Poszła kiedyś kilka razy na al-anon ale szybko zrezygnowała. Był taki czas, że bardzo ją namawiałem do tego ale jeżeli sama nie chce to.... to wiadomo ;)
Pozdrawiam,
Alosza :) |
|
|
|
 |
Alosza

|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 11:32
|
|
|
bacha napisał/a: | miło sie czyta Twoje posty są po prostu balsamem dla duszy .Emanuje z nich szczęście.Pozdrawiam |
Dziękuję Basiu :) Miło słyszeć, a raczej czytać.
Cieszę się, z tego wszystkiego co dzisiaj mam bo ciągle pamiętam jak niewiele brakowało...
Kiedyś na mityngu był temat związany z wdzięcznością i wtedy właśnie zdałem sobie sprawę z tego, jak wielki to dar, że ja dzisiaj mogę jeść, spać, oddychać, uśmiechać się czy nawet płakać. Czasem nie jest łatwo cieszyć się z takich podstawowych i prostych rzeczy. Gdy piłem wydawało mi się, że pewne rzeczy mi się należą jak przysłowiowa "buda psu" ale dzisiaj wyrabiam w sobie świadomość, że wcale tak nie jest.
Jeden z wierszy Stachury zaczyna się takimi słowami:
"Cudownie jest:
Powietrze jest!
Dwie ręce mam,
Dwie nogi mam;"
Myślę, że jak nauczę się tak podchodzić do życia jak w słowach tej piosenki to będę szczęśliwym człowiekiem
Alosza |
|
|
|
 |
dora
Moderator

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 26 Mar 2010 Posty: 4423
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 19:01
|
|
|
Alosza napisał/a: | "Cudownie jest:
Powietrze jest!
Dwie ręce mam,
Dwie nogi mam;" |
W mysl przyslowia:
Umiesz liczyc? Licz na siebie !
Pozdrawiam Alosza |
_________________ ...''Pomimo łez wciąż można biec, ale trzeba tego bardzo chcieć....''
 |
|
|
|
 |
bacha
Basia
Pomogła: 13 razy Wiek: 65 Dołączyła: 24 Mar 2010 Posty: 3204 Skąd: W-m
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 19:03
|
|
|
Alosza napisał/a: | Czasem nie jest łatwo cieszyć się z takich podstawowych i prostych rzeczy. | rzekła bym jest to wręcz sztuka.
Pozdrawiam! |
_________________ Basia
http://www.youtube.com/wa...ture=plpp_video |
|
|
|
 |
kajadda

Pomogła: 16 razy Wiek: 57 Dołączyła: 26 Mar 2010 Posty: 3414 Skąd: katowice
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 19:42
|
|
|
dora napisał/a: | Umiesz liczyc? Licz na siebie ! | .... fakt niezaprzeczalny....
....ale np. ja przegięłam licząc tylko na siebie.... to też fakt...... |
_________________ "Prawdziwy akt odkrycia nie polega na odnajdywaniu nowych lądów,lecz na patrzeniu na stare w nowy sposób." Marcel Proust |
|
|
|
 |
Mietek
Mietek

Pomógł: 23 razy Wiek: 75 Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 3734 Skąd: Grójec
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 20:32
|
|
|
kajadda napisał/a: | ja przegięłam licząc tylko na siebie.... |
Cóż, czasem to liczenie bokiem może wyjść.
Co za dużo to nie zdrowo.
Kajka, ale Ty szybko potrafisz się pozbierać , T i liczenie Ci z czasem przyjemnością będzie Alosza napisał/a: | jak nauczę się tak podchodzić do życia jak w słowach tej piosenki to będę szczęśliwym człowiekiem |
Cóż, pozostaje napisać. Ucz się i bądź szczęśliwy. |
_________________ % mnie nie zabiły, to znak, że mam jeszcze coś do zrobienia |
|
|
|
 |
Mariusz

|
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 09:47
|
|
|
Alosza,
jak tam, net już działa ?
Co tam słychać u Ciebie.
Pozdrawiam Mariusz |
_________________ Brak śniegu to znak, że go nie ma . Co nie znaczy, że nigdy nie spadnie...
|
|
|
|
 |
azull
Administrator Moderator

|
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 18:41
|
|
|
Alosza napisał/a: | Jeden z wierszy Stachury zaczyna się takimi słowami:
"Cudownie jest:
Powietrze jest!
Dwie ręce mam,
Dwie nogi mam;" |
Kiedyś bardzo lubiłem dosłownie i w przenośni upijać się poezją Steda. Dziś dużym sentymentem nadal darzę kilka tekstów, wśród nich właśnie ten:
Jeszcze zdążymy w dżungli ludzkości siebie odnaleźć,
Tęskność zawrotna przybliża nas.
Zbiegną się wreszcie tory sieroce naszych dwu planet,
Cudnie spokrewnią się ciała nam.
Jest już za późno!
Nie jest za późno!
Jest już za późno!
Nie jest za późno!
Jeszcze zdążymy tanio wynająć małą mansardę
Z oknem na rzekę lub też na park,
Z łożem szerokim, piecem wysokim, ściennym zegarem;
Schodzić będziemy codziennie w świat.
Jest już za późno!
Nie jest za późno!
Jest już za późno!
Nie jest za późno!
Jeszcze zdążymy naszą miłością siebie zachwycić,
Siebie zachwycić i wszystko w krąg.
Wojna to będzie straszna, bo czas nas będzie chciał zniszczyć
Lecz nam się uda zachwycić go.
Jest już za późno!
Nie jest za późno!
Jest już za późno!
Nie jest za późno!
Pozdrawiam Azull |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
___________________________________________________ |
|
|
|
 |
Alosza

|
Wysłany: Śro Maj 26, 2010 10:05
|
|
|
Mariusz napisał/a: | Alosza,
jak tam, net już działa ?
Co tam słychać u Ciebie. |
Cześć Mariusz
Dziękuję! Necik już mam ale ostatnio strasznie zatraciłem się w pracy.
Dobrze, że mam terapie i terapeutkę, która właśnie wczoraj na grupie mnie "opierniczyła" i kazała się zastanowić czy czasem "nie obrosłem w piórka" no i myślę, że faktycznie muszę przystanąć na chwilę i pomyśleć czy sobie nie robię krzywdy.
Dzisiaj mam też z nią indywidualną terapię więc będzie mnie prostować
Dla mnie ta sytuacja po raz kolejny pokazuje, że samemu to ja się mogę zaprowadzić tylko do baru. Bez ludzi, którzy trzepną mnie w odpowiednim momencie w kark, mnie po prostu nie ma!
azull napisał/a: | Kiedyś bardzo lubiłem dosłownie i w przenośni upijać się poezją Steda. Dziś dużym sentymentem nadal darzę kilka tekstów, wśród nich właśnie ten:
Jeszcze zdążymy w dżungli ludzkości siebie odnaleźć,
Tęskność zawrotna przybliża nas.
Zbiegną się wreszcie tory sieroce naszych dwu planet,
Cudnie spokrewnią się ciała nam. |
azull
To też jeden z moich ulubionych tekstów
Miewałem takie momenty w życiu, że na okrągło słuchałem tych tekstów, a głównie w wykonaiu SDM.
Dziękuję, że jesteście
Alosza |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 5 |
|
|