|
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu. Dawniej niepije.net
|
Warsztaty służb organizowane przez IG Zagłębiowsko ̵ |
Autor |
Wiadomość |
Franiu
Moderator

Pomógł: 8 razy Wiek: 73 Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 2768 Skąd: D.G.
|
Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 20:52 Warsztaty służb organizowane przez IG Zagłębiowsko ̵
|
|
|
Warsztaty służb organizowane przez IG Zagłębiowsko – Jurajską.
Miejsce : Sosnowiec Kazimierz Dom kultury ul główna 19
Dnia 24 kwietnia.2010 r.
Warsztaty są miejscem gdzie:
dzielimy się swoim doświadczeniem, siłą i nadzieją
„dajemy” siebie, by otrzymać więcej
wsłuchujemy się w głos innych
zadajemy pytania, by więcej rozumieć
PROGRAM WARSZTATÓW:
9.45 otwarcie i przedstawienie programu warsztatów służb.
temat wiodący : Rozwój poprzez służby
10.00-11.20 Służby zmienne na grupie:
-witający;
-dyżurny;
-prowadzący;
- sekretarz
11.30-12.50 Służby stałe na grupie, -przebieg i kadencyjność służb
-rzecznik;
-mandatariusz;
-skarbnik;
-kolporter;
13-14.20 Niesienie posłania poprzez służbę: Inne Służby w Wspólnocie AA
- Łącznik Do AŚ ;
- Dyżurny do PIK ;
- Reprezentant do Komisji ;
- Sponsor ;
- Spiker;
14.30 -15.30 Podsumowanie Warsztatów:
Co mi daje służba: Rozwój poprzez służby
-odpowiedzialność, obowiązkowość i systematyczność;
Wypowiedzi uczestników
Pytania i odpowiedzi
|
_________________ "Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie."
http://www.blok.rzsa.pl/ |
|
|
|
 |
Franiu
Moderator

Pomógł: 8 razy Wiek: 73 Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 2768 Skąd: D.G.
|
Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 09:54
|
|
|
Wczoraj jako jeden z organizatorów uczestniczyłem w warsztatach służb,jak co roku zainteresowanie nie jest duże,na 34 grupy przynależne do IG,zebrało się 11 mandatariuszy,ogółem uczestniczyło 27 osób,to pokazało jakie jest zdrowienie na grupach,jak ludzie podchodzą do służenia na grupach.Jestem od 5 lat w służbach rotacyjnych na grupach,3,5 roku w służbach na szczeblu IG,staram się być odpowiedzialny za to czego się podejmuje,wiem co daje mi służba,jak działa na moje zdrowienie, to przekazywanie innym tego, co pozwoliło mi rozwijać się, a samej wspólnocie wzrastać i być skuteczną w działaniu.
DLACZEGO SŁUŻĘ?
służba pomaga doświadczyć bliskości, wiary w siebie i we własne zdanie oraz szacunku dla siebie. Wszyscy odkrywamy, że służba pomaga naszemu zdrowieniu.
Krok Dwunasty - niesienie posłania AA to podstawowy sposób w jaki działa Wspólnota Anonimowych Alkoholików. Jest to równocześnie główne zadanie oraz najważniejszy powód istnienia AA.
Musimy nieść posłanie - inaczej grozi nam upadek, a tym, do których nie dotrze nasza prawda - śmierć. Posłanie jest więc sercem Trzeciego Legatu. Każde działanie wspierające funkcjonowanie AA jak całości jest służbą.Najlepszym miejscem rozpoczęcia służby jest macierzysta grupa.
Jak ważna jest służba witającego na grupie,wie tylko ten kto doświadczył przywitania i opieki w pierwszych minutach przyjścia do AA.Ciepły uśmiech i powitanie, by nowicjusz poczuł się jak u siebie. Kawa i herbata pozwalające obniżyć napięcie. Podanie swego imienia i podzielenie się swoim doświadczeniem. Także rozmowa w przerwie lub po mityngu.
Wymiana się z nowicjuszami numerami telefonów to może nie wygląda to jak służba, ale gdzie byłoby dziś wielu nas gdyby ktoś tego nie zrobił. Te skromne czynności to małe kroki, po to by nowicjusz poczuł się bezpiecznie, by uwierzył, że dzięki AA może przestać pić.Takie małe proste sprawy a jak mogą być pomocne.Uważam to jako wstępne sponsorowanie,
Służba jest fundamentem istnienia Wspólnoty AA jako całości, tak jak zaprzestanie picia jest fundamentem trzeźwości.
Jest to rodzaj miłości, która niczego nie żąda, nie szuka zapłaty a nadaje sens naszemu życiu. |
_________________ "Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie."
http://www.blok.rzsa.pl/ |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 6 |
|
|