Strona Główna Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Franiu
Pon Lis 15, 2010 19:48
Przesłanie na każdy dzień
Autor Wiadomość
dora 
Moderator

Pomogła: 22 razy
Wysłany: Sob Mar 27, 2010 00:18   Przesłanie na każdy dzień

'' Przeslanie na kazdy dzień ''

Dlaczego tak trudno jest przyznac,ze jestesmy bezsilne wobec alkoholu,jak sugeruje Pierwszy stopien?Kazda z nas slyszala na spotkaniach AL-ANON i brala udzial w dyskusji nad tym , czy ten Stopien powinien zawierac slowo ''alkohol'' czy ''alkoholik''.Nie mamy mocy ani nad jednym ani nad drugim. Nikt nie moze kontrolowac podstepnego dzialania alkoholu ani jego mocy niszczenia tego,co jest w zyciu dobre i uczciwe.Nikt nie jest w stanie ocenic przymusu picia, jaki odczuwa alkoholik.Jednak mamy sile dana nam przez Boga, aby zmienic nasze wlasne zycie.
Akceptacja nie oznacza zgadzania sie z upokazajaca sytuacja,ale oznacza pogodzenie sie z jej istnieniem,a zeby wtedy zadecydowac, jak sie w zwiazku z nia zachowac.

Rozwazanie na dzis:

Postep zaczyna sie wtedy kiedy przestajemy kontrolowac to, czego kontrolowac sie nie da i kiedy zamierzamy poprawic to, co mamy prawo zmienic.Jesli zgadzamy sie na sytuacje pelna cierpienia i niepewnosci jest to nasza wina, a nie innej osoby. Tylko my mozemy cos z tym zrobic !!!

''Bezsensowna walka jest strata czasu,zrob cos, albo przestan narzekac''...

dora 
Moderator

Wysłany: Sob Mar 27, 2010 20:02   Przesłanie na każdy dzień 27 marzec

Czasem nie bede nawet tego swiadoma, ide na spotkanie AL-ANON w klotliwym,krytycznym nastroju.Zdaje sie,ze jakby przypadkiem wszyscy mnie denerwuja, Ten mowi zbyt duzo,ten nie jest dosc tolerancyjny dla innych, jeszcze inny powiedzial lub zrobil cos, co dla mnie jest niemile.Czyzby to mozliwe,ze moje nastawienie jest bledne?
Chce powrocic do zasad AL-ANON ! Czego szukam? Pomocy i oswiecenia ! Czy znajde je, szukajac wad u innych?Mysze pamietac,ze jestem tutaj wylacznie w celu ulepszenia siebie samej oraz mojego sposobu zycia.Z kazdego spotkania moge skorzystac niezaleznie od tego,co zostalo powiedziane lub zrobione.

Rozwazanie na dzisiaj

Bede sie wystrzegac szukania bledow u innych.Sprobuje zobaczyc to, co jest w nich dobre.Chodze do AL-ANON uczyc sie, a kazde spotkanie jest dla mnie cenne.

''Nauczylam sie milczenia od gadatliwych, tolerancji od nietolerancyjnych,uprzejmosci od nieuprzejmych.Bede wdzieczna tym nauczycielom.''

dora 
Moderator

Wysłany: Nie Mar 28, 2010 20:25   Przeslanie na kazdy dzien

28 marzec

Nasze spotkania rozpoczynaja sie zwykle przywitaniem, w ktorym tlumaczy sie cele naszej wspolnoty. Mowi ono,ze zbieramy sie,aby dzielic sie doswiadczeniem, sila i nadzieja.Jestesmy zachecane do dzielenia sie doswiadczeniami, jak stosujemy program AL-ANON w naszym zyciu.
Sila, ktora dzielimy sie, daje kazdej z nas troche wiecej odwagi do przeciwstawienia sie codziennym trudnosciom.I wreszcie, dzielimy sie wzajemnie nadzieja,aby zaufac, ze przed nami jest lepsze zycie.

Rozwazanie na dzis

Czy zawsze biore pod uwage te trzy zasadnicze pojecia, zanim zaczne wypowiadac sie na spotkaniu AL-ANON?Czy nie wykorzystuje czasu na spotkania jako okazji do narzekania na alkoholika?Czy moje slowa,moj glos i moje zachowanie ujawniaja litowanie sie nad soba i uraze? Czy probuje dzielic sie moimi doswiadczeniami, sila i nadzieja z przyjaciolmi w AL-ANON?

''Nie bede oczekiwala,aby wszyscy na spotkaniu sluchali moich narzekan.Modle sie o to.aby to,co wypowiadam bylo pomoca i natchnieniem dla innych lub by przedstawialo problem, dzieki ktoremu bedziemy mogly lepiej rozumiec i stosowac program''.

dora 
Moderator

Wysłany: Pon Mar 29, 2010 16:44   Przeslanie na kazdy dzien

29 marzec

Niektore z nas,doswiadczajac wielu klopotow,na ktore-jak uwazamy-nie zaslugujemy,odwracajac sie od Boga,zdecydowanie isc swoja droga,opierajac sie na wlasnej sile.Postepujemy jak dziecko,ktore wchodzac do ciemnego pokoju nie chce zapalic swiatla.Kiedy potknie sie i skaleczy ,czy bedzie to wina ciemnosci? Jesli jadac gdzies , nie mozemy korzystac z samochodu , czyja jest wina ,ze nasz przyjazd tak bardzo sie opoznil?
Kiedy borykamy sie z problemem alkoholizmu i probujemy zalatwic to na wlasna reke,uparcie odmawiajac przyjecia pomocy, ktora moglibysmy otrzymac w AL-ANON,czyja to wina,gdy sprawy pogarszaja sie zamiast polepszac?

Rozwazanie na dzis

Kiedy mam problem,spokojnie poszukam najbardziej inteligentnego sposobu rozwiazania go.Uzyje srodkow, ktore pomogly wielu innym uporac sie z problemami takimi jak moje.Program AL-ANON bedzie codziennie moim przewodnikiem,ktory przeprowadzi mnie od klopotu do pogody ducha.

'' Jesli nie lubie mojego ''meczenstwa'' i nie trzymam sie go,nie musze byc sama w uwalnianiu sie od tego, co mnie martwi''.

[ Dodano: 30-03-10, 20:43 ]
30 marzec

Moj stary wrog-upor ukrywal sie zwykle pod takim tlumaczeniem:Dlaczego mam opierac sie na Bogu i obciazac Go moimi problemami,skoro dal mi on inteligencje,abym myslala samodzielnie?Coswiadczenie nauczyla mnie ze zdajac sie tylko na swoje mozliwosci,nie moge uczynic zadnego postepu,ani osiagnac wynikow ,jakich pragnelam. Wydawalo sie,ze nic sie nie udaje.Czasami rezultaty byly tragiczne.Oczywiscie, nie winilam siebie! Myslalam, ze Bog mnie oposcil albo rez,ze alkoholikbyl przekorny i trudno bylo nim kierowac. Sprawy po prostu, nie poduwaly sie wedlug moich zamierzen. Teraz, kiedy wiem,ze potrzebuje kierownictwa i jestem gotowa zaakceptowac,sytuacja poprawia sie , w zaleznosci jak ja sie poprawiam.

Rozwazanie na dzis

Nie jestem samowystarczalna.Nie znam odpowiedzi na wszystko.Odpowiedzi, ktore otrzymuje w rzeczywistosci przychodza do mnie ,kiedy jestem na nie otwarta.Wskazowki przychodza ze strony grupy,z czegos co przypadkowo przeczytam lub nawet z czyjejs wypowiedzi,ktora oparrznosciowo odpowiada na moje potrzeby.

''Bog jest nasza ucieczka i moca; latwo znalezc u Niego pomoc w trudnosciach''.

dora 
Moderator

Wysłany: Śro Mar 31, 2010 14:55   Przeslanie na kazdy dzien

31 marzec

Rzecz zastanawiajaca,ze wiele spraw, ktorych uczymy sie w AL-ANONsprowadza sie do jednego: ''BADZ DOBRA DLA SAMEJ SIEBIE''.Jest to rada,ktora mozna wysunac z propozycji AL-ANON,aby zyc tylko tym,co niesie dzien dzisiejszy.Uczy to odrzucac bolesne wspomnienia o przeszlosci i oszczedzac sobie wyobrazenia rego ,co bedzie jutro.
Nie jestesmy w stanie nic zrobic w obu sytuacjach.Jestesmy dla siebie dobre,kiedy nie martwimy sie tym wszystkim,co alkoholik mowi lub czyni.Mozemy to osiagnac, jesli bedziemy pamietac, ze ataki skierowane przeciw nam sa wyrazem dreczacego go poczucia winy Jestesmy dobre dla siebie, kiedy pomagamy innym i kiedy wypelniamy nasze zycie mila i przynaszaca zadowolenie dzialalnoscia.

Rozwazanie na dzis

Zaczynajac od dzisiaj, wlasnie od tej minuty, bede dla siebie dobra.Nie pozwole sobie na pograzenie sie w otchlani ponurych mysli o alkoholizmie i jego rezultatach. Zaufanie i nadzieja zabezpieczaja mnie przed tym.

''Modle sie o pomoc w wypelnianiu moich obowiazkow wobec siebie; tylko wtedy moge pomoc innym''.

dora 
Moderator

Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 17:11   Przeslanie na kazdy dzien

01 kwiecien

Zadowolona,zrownowazona osoba nie ma potrzeby wyszukiwania wad u innych ludzi.Jezeli nasz sposob myslenia polega na tym,ze jedna krytyczna mysl prowadzi do drugiej,moze wytworzyc sie nawyk krytycznego nastawienia do ludzi,ktory stanie sie nasza wada.Taki krytycyzm w efekcie moze zniszczyc milosc,co z kolei prowadzi do litowania sie nad soba, bo ludzie nie odnosza sie do nas tak,jak bysmy tego chcieli.
Nie moge zmienic innego czlowieka i nie mamprawa tego probowac.To ,co moge zrobic,to zmienic moje wlasne spojrzenie na zycie,abym mogla widziec dobre i przyjemne cechy u innych ludzi.Moge to osiagnac, zyjac wedlug programu AL-ANON.

Rozwazanie na dzis

Z pomoca AL-ANON,moge zmienic moj stary sposob patrzenia na swiat na nowy- pelen jasnosci.Czesto widzialam,jak udawalo sie to wielu ludziom,ktorych spotkalam w AL-ANON.Kiedy widze takie zmiany u innych,wiem, ze mnie moga sie one wydarzyc.

''Prosze moja Sile Wyzsza,aby pomogla zmienic moje male zwyciestwa na wieksze poprzez to, ze staram sie przezyc kazdy dzien tak dobrze jak tylko potrafie,dla siebie i dla kazdego, kogo spotkam''.

dora 
Moderator

Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 21:22   Przeslanie na kazdy dzien

2 kwiecien

Rozwazanie na dzisiaj

Kiedy bede mniej skoncentrowana na sobie,nie bedzie mozna mnie tak latwo zranic poprzez lekcewazenie i niesprawiedliwosc. Krytyczne sytuacje nie pokonuja mnie, gdyz nie pozwole sobie na wyolbrzymianie maluch problemow.

''Modle sie, aby wzrastala we mnie zdolnosc wykorzystania kazdego dnia w sposob zrownowazony, madry i z humorem. Z pomoca Boga moge nauczyc sie nie wyolbrzymiac malych klopotow''.

dora 
Moderator

Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 21:36   Przeslanie na kazdy dzien

3 kwiecien

Naprawde nie jest trudno w AL-ANON uwierzyc w cuda. Widzimy takie cudowne przemiany nowoprzybylych, ktore przychodzily przepelnione litoscia dla samych siebie,zloscia oraz ogarniete strachem. Nawetjesli w ich sytuacji domowej z alkoholikiem nie nastepuje poprawa,to jednak to, czego ucza sie w AL-ANON, powoduje ogromna zmiane w ich spojrzeniu na te sprawe.Zdobywaja zaufanie i rownowage. Wychodza ze swojej skorupy i zajmuja sie klopotami innych, ktore sa podobne do ich wlasnych. Wszystko to jest rezultatem duchowego podejscia proponowanego przez AL-ANON.Jednak niewatpliwe''cud'' jest wlasciwym slowem na okreslenie rezultatow dzialania.

Rozwazanie na dzisiaj

Pierwszym darem, ktory nowoprzybyla otrzymuje w AL-ANON jest nadzieja. Kiedy widzi jak inne poradzily sobie ze swoimi problemami,kiedy slucha opowiadan o sytuacjach gorszych niz jej wlasne, przesaknieta atmosfera milosci i zyczliwosci, wraca do domu z nowym podejsciem do zycia.

''Postaram sie chetnie niesc pomoc nowoprzybylym,aby uzyskaly odwage i zaufanie istniejace w kazdej w nas. Postaram sie w ten sposob przy pomocy AL-ANON sprawic jeszcze jeden cud''.

dora 
Moderator

Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 21:48   Przeslanie na kazdy dzien

4 kwiecien

Kazda z nas zna poczucie beznadziejnej rozpaczy gdy probowala dotrzec do swiadomosci alkoholika,kiedy on byl w stanie zamroczenia alkoholowego. Zadne tlumaczenia ani lzy, czy tez awantury nie sa w stanie dotrzec do niego. Dlatego nie ma sensu ''witanie''pijanego nawalem ostrych slow. Reakcja alkoholika w takiej sytuacji nie bedzie bardziej rozsadna niz nasza.
Czy odwiedzajac obcy kraj oczekujemy od ludzi, aby zrozumieli nasz język? My robimy własnie cos tak bezsensownego w stosunku do alkoholika, w fazie ostrego picia. Nie potrafimy mowic jego jezykiem. alkoholik nie moze nas zrozumiec.

Rozwazanie na dzisiaj

Aby polepszyc moja, pozornie beznadziejna sytuacje zaczne nad nia pracowac wtedy, kiedy sprawy sa najtrudniejsze. Jest to wielki moment - NIE podejmowanie dzialan, nie gwaltowne przemowy, ale zachowanie milczenia i spokoju, ktore sa wolne od gniewu i litowania sie nad soba. To naprawde jest dobry moment, aby zastodsowac haslo "Zostaw. oddaj Bogu."

"Obok wielu spraw musisz przejsc majac zamkniete uszy i myslec raczej o sprawach, ktore zapewniaja ci spokoj ducha. Bardziej korzystne jest odwrocenie oczu od spraw, ktore ci sie nie podobaja, niz pozostawanie niewolnikiem sprzeczek"

(Tomasz a Kempis )

dora 
Moderator

Wysłany: Pon Kwi 05, 2010 11:43   Przeslanie na kazdy dzien

5 kwiecien

Rozwazanie na dzisiaj

Naprawde nikt nie musi cierpiec z powodu nieszczescia i rozgoryczenia lub byc pozbawiany dobrych stron zycia.Mozemy znalezc droge wyjscia poprzez codzienne studiowanie Dwunastu Stopni. Ta zdrowa duchowa filozofia pomoze nam odnalezc droge do dobrego zycia.

''Modle sie o gotowosc zaakceptowania trudnej do osiagniecia dyscypliny Dwunastu Stopni. Postepowanie wedlug ich wskazowek sprawia, ze zycie staje sie coraz bardziej wartosciowe''.

dora 
Moderator

Wysłany: Pon Kwi 05, 2010 12:09   Przeslanie na kazdy dzien

6 kwiecienDla wlasnego dobra pojde na spotkanie AL-ANON z otwartym umyslem, gotowa na przyjecie i akceptowanie nowych mysli. Dla wlasnego dobra wprowadze te idee do mojego zycia.Jezeli ide na spotkanie z umyslem zamknietym, gotowa do krytykowania tego, co slysze, bedzie to tak jakbym h\chciala napic sie wody trzymajac lyzeczke herbaty pod wodospadem Niagara.
Kazde spotkanie z AL-ANON ma cos waznego do przekazania temu , ktory slucha i pragnie dzielic sie wlasnym doswiadczeniem. Musze chciec sluchac i dzielic sie.

Rozwazanie na dzisiaj

Bede pamietac, ze ide do AL-ANON po instrukcje i emocjonalne wsparcie, ktorych nie moge znalezc gdzie indziej.Otrzymam pomoc od tych, ktorzy rozumieja moja niedole;poprosze ich o otwarcie mi oczu na moje wady,ktore trudno mi rozpoznawac.Wiem,ze nie musze zaakceptowac wszystkiego co mowia inni,ale rozmyslanie nad tym, co uslysze,skieruje mnie na wlasciwa droge.

''Modle sie o to , abym zawsze mogla niesc ozdrowiencza pomocna rade moim wspoltowarzyszkom w AL-ANON i modle sie o chec dostrzegania dobra w tym, co one dla mnie mowia''.

dora 
Moderator

Wysłany: Śro Kwi 07, 2010 20:45   Przeslanie na kazdy dzien

7 kwiecien

Ktos powiedzial na spotkaniu AL-ANON;''Alez ja musze kryc alkoholika;co pomysleliby o mniemoi sasiedzi i krewni, gdybym tego nie robila?'' Inna osoba przyznaje, ze usprawiedliwia go u pracodawcy,zeby nie stracil pracy. Jeszcze inna idzie do pracy, aby pomoc w placeniu rachunkow, za co przeciez odpowiedzialna jest osoba bedaca ''glowa domu''.
Czy naprawde musimy oszukiwac sie , wierzac, ze takie chwilowe dzialanie skutkuje?Czy zdajemy sobie sprawe,ze jest to tylko przedluzenie agonii alkoholika,skoro wiemy,ze jest to choroba postepujaca?Byloby dobrze, gdybysmy chcialy wierzyc,ze nieuchronne zalamanie alkoholika moze byc duzo gorsze od tego, jakie nastapilyby,jezeli pozwolilybysmy mu- bez naszej ingerencji-Byc odpowiedzialnym za jego zobowiazania i nawyki.

Rozwazanie na dzisiaj

Jezeli nie ochraniamy alkoholika przed konsekwencjami picia i pozwolimy na to , aby znalazl sie w krytycznej sytuacji, wtedy nie ponosze odpowiedzialnosci za to, co sie stanie. Nie powinnam wywolywac kryzysu po to,aby ''nauczyc alkoholika rozsadku''-ale musze miec odwage trzymac sie z daleka, aby nie zapobiegac takiemu kryzysowi.

''Modle sie do Boga, aby pomogl mi zrozumiec, ze los alkoholika nie lezy w moich rekach. Pozostawie Bogu los alkoholika niezaleznie od tego, jakie dzialanie zostanie podjete i bede strzec sie przed ingerencja w Jego plany''.

dora 
Moderator

Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 18:45   

8 kwiecien

Czy gdybym stala na brzegu morza,tak jak niegdys legendarny krol Kanut,czy moglabym rozkazywac falom ? Tak samo bezowocne jest kontrolowanie alkoholika. To wlasnie robilabym usilujac wymusic trzezwosc sila mojej woli. Musze uczciwie przyznac, ze nie jestem w stanie kierowac moimi myslami, slowami i dzialaniem.
Jest wiele do ulepszenia we mnie samej. Moim pierwszym obowiazkiem jest stworzenie prawdziwie zadowalajacego mnie sposobu zycia. Aby to zrobic musze pracowac nad niedociagnieciami charakteru, poradzic sobie z soba i z innymi wokol mnie.

Rozwazanie na dzisiaj

Chce przezwyciezyc moje wady i kontrolowac moje slowa i dzialania. Nie pozostawi mi to czasu na zajmowanie sie zmiana charakteru alkoholika. Kiedy przestane ochraniac alkoholika, wtedy on musi zdac sobie sprawe, ze trzezwosc jest jego osobistym, indywidualnym problemem, ktorego nikt za niego nie rozwiaze.

''Modle sie o madrosc, abym zrozumiala, ze zbawienie innego czlowieka nie zalezy ode mnie, ale od niego samego i od Boga''.

dora 
Moderator

Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 18:59   

9 kwiecien

Czasami znajdujemy sie w sytuacji tak trudnej, ze sprawia ona wrazenie dlugiego, przewleklego kryzysu. Nie potrafimy poradzic sobie z nim i nie mozemy od niego uciec. Taki problem bedzie zajmowal nasz umysl bez przerwy, doprowadzajac nas do rozpaczy.
Jest to moment na przypomnienie sobie prostego powiedzenia, hasla lub przyslowia i powtarzanie tego tak dlugo , az umysl bedzie nim wypelniony, usuwajac mysli o dreczacym problemie.
Moze to byc modlitwa o Pogode Ducha lub mysl podobna do tej, ktora czlonkowie AL-ANON wyslali do Forum; '' Dziekuje Ci Boze za to, ze teraz wiem, iz roze maja kolce''.

Rozwazanie na dzisiaj

Nawet najgorsze problemy zyciowe zawieraja jakies ukryte dobro. moga nauczyc sie poszukiwania tego dobra i koncentrowania sie na nim. Wiele zalezy od podejscia do problemow, spokojnej ich oceny - bez wyolbrzymiania oraz od usuniecia ich z mojego umyslu za pomoca uspokajajacych mysli.

''Bolesne doswiadczenia tak roze, raniac nas swoimi kolcami, powoduja, ze zapominamy, iz maja one takze kwiaty. Nie mozemy przeciez spodziewac sie korzystania z urokow zycia, jego piekna, barw i zapachow, bez zaakceptowania ''ciernistych'' momentow i nauczenia sie , jak sobie z nimi radzic wedluh programu AL-ANON''.

dora 
Moderator

Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 21:32   

10 kwiecien

Czego wlasciwie poszukuje w zyciu?Interesujacej dzialalnosci ?Wypelnienia zobowiazan wobec rodziny i przyjaciol ? Tego, abym zmienila sie w osobe, z ktora przyjemnie byloby zyc ? Byc moze nie zrealizuje wszystkich tych zamiarow, jednak praca nad nimi i obserwowanie wlasnego rozwoju przynosi mi wiele radosci.
Jednym z dobrych sposobow jest zrobienie naprawdedokladnego rachunku sumienia oraz przebadanie wlasnych motywow. Musze zrozumiec, dlaczego robie, co robie, co mowie. To pomoze mi zrozumiec,jakim czlowiekiem jestem w rzeczywistosci i dostarczy konstruktywnych pomyslow na poprawienie tego, czego w sobie nie lubie.

Rozwazanie na dzisiaj

Duzo latwiej jest byc szczerym wobec innych ludzi, niz wobec siebie. Kazdy w jakims stopniu odczuwa potrzebe usprawiedliwienia swojego dzialania i slow. Przyznanie sie wobec siebie do bledow, jakie popelniam wzgledem Boga i innego czlowieka, jak sugeruje sie w Piatym Stopniu, pozwoli mi wyobrazic sobie, jaka wspaniala osoba moglabym byc.

''Bede sie modlic o rozwoj osobisty i przez swiadome wysilki osiagne pewien postep w uzyskaniu spokoju wewnetrznego, co jest moim ostatecznym celem,w ktorym mieszcza sie wszystkie inne''.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi