To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

Publikacje - Ja, alkoholik

Franiu - Śro Sty 04, 2012 17:23
Temat postu: Ja, alkoholik
Ja, alkoholik

TVP 2

rok produkcji: 2002

godzina: 19:30

Środa, 4 stycznia 2012

czas trwania: 35 min

kategoria:

Rozmowa

"Ja, alkoholik" to cykl 13 filmów dokumentalnych poświęconych problematyce alkoholizmu. Autor tego cyklu od dwóch lat dokumentuje życie alkoholików wychodzących z nałogu. Towarzyszył im w trakcie leczenia, w szpitalach, podczas terapii grupowej, w mityngach dla anonimowych alkoholików. Bohaterami swojego filmu uczynił tych spośród nich, którzy jeszcze się nie poddali i zdeterminowani usiłują powrócić do normalnego życia. Jest to sześciu mężczyzn w wieku od 19 do 62 lat, o różnym wykształceniu i różnej sytuacji rodzinnej. W pierwszym odcinku zatytułowanym "Odwyk" poznajemy czterech z sześciu bohaterów cyklu. Funkcję narratora pełni Jurek - 62-letni doktor weterynarii. Wyjście z nałogu jest dla niego ostatnią szansą uratowania całości rodziny. Drugi z bohaterów, Michał, ma lat 30. Mówią o nim "przypadek beznadziejny". Być może poszukuje swojego "dna", które musi osiągnąć, żeby wyjść z nałogu. Trzeci bohater, Staszek, ma 42 lata. Stracił wszystko: rodzinę, przyjaciół i pieniądze. Jego jedyną nadzieją jest wiara, wiara w Boga i w to, że kiedyś udowodni rodzinie, że jest innym człowiekiem. I czwarty bohater pierwszej części cyklu - Jacek. 39-latek, któremu zgubny nałóg zmarnował karierę sportową. Właśnie po raz kolejny opuścił szpital. Jak twierdzi, zrobi wszystko, aby udowodnić terapeutom, dającym mu niewielkie szanse wyleczenia, że się mylą.