Strona Główna Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sam ze swoimi myslami (hewciu)
Autor Wiadomość
hewciu 
Moderator

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 09:36   Sam ze swoimi myslami (hewciu)

Cześć,

Tak sobie myślę,ze Nasze nowe forum, grono nowych ludzi się pokaże.
Czas żeby wiedzieli z kim maja doczynienia.

Mam na imię Tomek jestem trzeźwiejącym alkoholikiem. Trzeźwieje z pomocą wszystkiego co mi pomaga, głównie jednak dzięki AA i programowi 12 Kroków i 12 Tradycji.

Może jedna zacznę od początku.

Alkohol w moim życiu pojawił się już w szkole podstawowej, w niej po raz pierwszy sie upiłem. Jedno co do teraz pamiętam, to fakt, ze już wtedy zauważyłem,ze mam „mocniejsza” głowę od towarzyszy tych Naszych doświadczeń.

Musze tutaj dodać, ze moja mama zmarła gdy miałem dziewięć lat, tato był marynarzem, wychowywała mnie moja siostra z mężem, starsza o 13 lat. Za co jestem i będę jej wdzięczny do końca dni swoich!!!

Praktycznie od momentu gdy skończyłem szkole podstawowa alkohol towarzyszył mi przy każdej okazji, każda okazja była dobra.

Po skończeniu szkoły zawodowej, zacząłem pracować w Stoczni, jak to bywa w tak dużych zakładach pracy nie trudno było mi znaleźć „swoich”, zaczęły się pierwsze zwolnienia, opuszczanie pracy. Jako,ze uważany bylem za „kumatego” udawało się zawsze tak iż tej pracy nie traciłem. Może i źle, może wtedy bym oczy szerzej otworzył?

Po drodze wojsko, pierwsza prawdziwa miłość, technikum wszystko w parze z alkoholem.

Tak ten alkohol kroczył ze mną prze te moje życie i z czasem zacząłem zauważać, ze coś jest nie tak, mam chyba problem!

Wyjście z wojska zapoczątkowało pierwsze istotne zmiany w moim życiu. Poznalem moja pierwsza żonę. Szybka żeniaczka, po niespełna roku znajomości, narodziny syna po roku. Zmiana pracy, początek pracy na morzu.
Brama alkoholizmu otworzyła się przede mną otworem, wyjazdy z domu, brak jakiejkolwiek kontroli, zaczęło się picie ciągami.

Pewnego dnia wróciwszy do domu zauważyłem, ze coś jest nie tak, zaczyna psuć się coś w moim związku.
Jako, zauważałem juz, ze mam problem z alkoholem, myślałem,ze to moja wina, udałem sie do poradni uzależnień.
Po spotkaniu z psycholog, dowiedziałem sie, ze problemów z alkoholem raczej nie mam ale zona na bank mnie zdradza. I w tym tylko przypadku pani psycholog sie nie mylila. Zona miala kochanka.

Rozwód. Możliwości picia bez kontroli, do woli, trzezwialem tylko w pracy.

Do momentu gdy poznalem moja obecna Żonę. Na początku starałem się kontrolować swoje picie, całkiem nieźle mi to wychodziło. Do momentu. Narodziny pierwszych dzieciaczków, powolne staczanie sie ojca.
Brak jakiejkolwiek kontroli nad piciem, nie potrafiłem najprostszej czynności wykonać na trzeźwo, o załatwieniu sprawy w urzędzie nie bylo mowy bez kilku piw przed.
Kolejna ciąża zony, ukochana córka, w drodze.
Tatuś pijany kilka tygodni przed rozwiązaniem, zona wyjechała z dziećmi do mamy. Nerwy, przedwczesny poród, komplikacje, córcia ledwo uratowana.
Niepełnosprawna. Nigdy sobie tego nie wybaczę. Choć teraz wiem,ze jestem chory i wtedy tez bylem.
Ale dopiero po roku tak naprawdę zacząłem coś ze sobą robić i to tez nie ze swojej inicjatywy. Zona tak umówiła spotkanie z psycholog wiedziawszy,ze wrócę do domu trzeźwy. Poszedłem dla „zamknięcia ust”.

Od tego momentu jestem trzeźwy, Ona jest w tym ze mną.

Jestem trzeźwy i Jej wdzięczny.

P.S. Przepraszam za bledy ale chce to wysłać bo czasem zachce mis ie skasować przed wysłaniem. Dotychczas powiedziałem to tylko psycholog i Zonie.
W odwadze przed następnym krokiem pomóż
I daj schronienie jak w rodzinnym domu
I cicho cię proszę chroń przed ścieżką ciemną
Nawet najtwardsi mają chwile kiedy potrzebują klęknąć..." (Grammatik - Każdy ma chwilę)

Mariusz 

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 10:00   

Hewciu bardzo smutna Twoja historia, dziękuje że, napisałeś.
Nie będę tu żadnych emotikonek wklejał, bo są co najmniej nie na miejscu.

Strasznie mną targnęło to co napisałeś, pozdrawiam Cię mocno.

Trzym się Hewciu, no i 24h trzeźwych brachu.

Krzysztof

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 10:27   

Tomek,
tak trzeba. Wywalić z siebie cały ten gnój, bo wtedy jest szansa na zmiany.
Ja też jestem alkoholikiem, też zrobiłem wiele złych rzeczy, ale obaj mielismy fart, że zyjemy i mamy szansę coś zmienić w swoim zyciu. Nie musimy do końca zycia czołgać się we włosiennicy i odwalać samobiczowanie. Ale jestesmy odpowiedzialni za to, co robimy ze swoim życiem.

Więc jak zawsze stare zawołanie: głowa do góry, będzie dobrze - bo źle to już było.
A jak bedziesz miał nadal fart, to któregos dnia usłyszysz od swoich dzieci:".... cos Ty tato - nie tylko nie wstydzę się Ciebie, ale nawet chwilami jestem dumny !!!"

Alosza 

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 10:34   

Dziękuję Ci Tomku.

Smutno mi się zrobiło gdy czytałem.

Dobrze, że jesteś i że jesteś trzeźwy.

Alosza

3 sierpień 2008 - to pierwszy dzień mojego życia :)

kukuś 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 11:50   

dobrze jest wyrzucić z siebie to co bolesne .
Każdy z nas ze zmienioną świadomością popełniał błędy , i niewiele do powiedzenia miał wtedy nasz umysł , nasze serce - górowała chemia .
Tomku , masz kochającą żonę i dzieci które takiego ojca jakim teraz jesteś potrzebują i kochają , a Ty kochasz ich , i to jest najważniejsze !
Pozdrawiam serdecznie

bacha 
Basia

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 12:18   

Bardzo się wzruszyłam czytajac tę opowieść.Dobrze jest wylać z siebie to co zalega w człowieku.Ciszę się że obojętnie za czyja sprawą ale zrozumiałes problem i to jest wazne.Życzę Ci abyś wytrwał.

http://www.youtube.com/wa...ture=plpp_video

kajadda 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 12:46   

hewciu napisał/a:
Jestem trzeźwy i Jej wdzięczny.
..... to jest ważne i budujące....i o to chodzi w związku.... zaufanie i wspieranie się wzajemne..... :-)

Wesus 

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 13:10   

Dzięki Tomek !

pozdrawiam W

dziadziunio 
dziadziunio

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 13:14   

<czesc>

pozdrawiam :roll: Krzysztof :roll:
........................... poprzez nierozwagę, przeoczyłem chwilę w której wbrew zamysłom boskim, ze zwykłego pijaczka stałem się kimś kto chciał zamordować całe swoje wewnętrzne człowieczeństwo..........

dora 
Moderator

Pomogła: 22 razy
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 14:46   

Poruszyla mnie Twoja opowiesc. Twoja a tak bardzo podobna do mojej...choc ja jako wspoluzalezniona robilam rozne przykre rzeczy, ktorych dlugo sie wstydzilam np. zaniedbalam moja trojke dzieci, dostawaly lanie, bo przeszkadzaly mi w skupieniu sie nad tym co robil moj maz.Dzis po latach, po terapiach wiem i zrozumialam w czym tkwil moj problem. Nadrobilam stracone lata i dzis dzieci maja ''fajna '' mame...rozumiejaca ich problemy i swoje ..no i chorobe ojca i meza.

Mietek 
Mietek

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 18:39   

Dzięki Tomku za Twój post.

Pozdrawiam i powodzenia w trzeźwieniu życzę.

Franiu 
Moderator

Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 19:28   

hewciu,
dzięki ,za kawal historii,
pozdrawiam,24h.

hewciu 
Moderator

Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 06:55   

Dzięki moi drodzy!

To miedzy innymi dzięki Wam i temu co robicie jestem trzeźwy i mogę się tym cieszyć.
Bo mi naprawdę jest z tym dobrze i od momentu gdy zaczalem trzezwiec moje życie sie zmienilo. Mogę naprawdę powiedzieć, ze jestem szczesliwy. Duzo pracy to kosztowało,kosztuje, bedzie kosztowac ale warto!!!

Szkoda, ze nie wszystkim z trzezwoscia tak po drodze i, ze nie zyje im się dobrze bez procentów. Moze przyjdzie pora.....

Pozdrowki!
Dzięki, ze jesteście!!!
Nawet najtwardsi mają chwile kiedy potrzebują klęknąć..." (Grammatik - Każdy ma chwilę)

Halinka 
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 19:21   

hewciu napisał/a:
Po spotkaniu z psycholog, dowiedziałem sie, ze problemów z alkoholem raczej nie mam

Tomek ! Tak dla uściślenia to ile czasu minęło o tego wydarzenia do momentu,kiedy stwierdziłeś,że jednak problem masz?
Dla mnie z ciągu Twojej opowieści wynika,że już wtedy miałeś problem.
Nie odbieram ,że miałeś smutne życie, jesteś tak młodym człowiekiem,że jeszcze wiele szczęśliwych chwil przed Tobą, a najważniejsze,że masz rodzinę ,która Cię wspiera, więc nie zawiedź siebie <czesc>

Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM

hewciu 
Moderator

Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 07:13   

Halinka,

Te wydarzenia mialy miejsce jakies osiem lat temu, wtedy zdawalem juz sobie sprawe ,ze z tym moim piciem jest cos nie tak ale wizyta u psycholog troche mnie od tych mysli odwiodlo.
Doszedlem do wniosku ze sam dam sobie z tym rade i bylem trzezwy przez jakies dwa miesiace.

Jakies dwa lata temu doszedlem do wniosku, ze NAPRAWDE! mam problem, a i tak bylem zdania, ze sam dam sobie rade.
Nie chcialem slyszec o zadnej pomocy specjalistow, AA......
Specjalisci tylko wyciagna kase, AA? gdzie ja tam pasuje?........
Typowe myslenie chorego alkoholika.

Teraz im dziekuje z calego serca, ze staneli na mojej drodze i pomogli otworzc oczy.

Pozdrowionka!

Odpowiedz do tematu