Strona Główna Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy dobrze robię...
Autor Wiadomość
kajadda 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 19:44   

mewa 73 napisał/a:
Napiszcie co trzeba zrobic żeby tam sie dostac?
... myślę że pierwszym krokiem jest zgłoszenie się do poradni uzależnień... a potem pokierują.

dora 
Moderator

Pomogła: 22 razy
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 20:09   

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale u nas jest oddzial gdzie mozna sie wstawic od reki...tylko trzeba byc trzezwym co najmniej od trzech dni...Moj ma mozliwosci...a nie skorzystal z niej :shock:
Tutaj na forum ostatnio na zamknietej terapii byl Jarek, zapytaj go :lol:

Ale tez nie zapominaj o sobie...i idz na terapie dla wspoluzaleznionych.

Mietek 
Mietek

Wysłany: Pon Paź 11, 2010 20:10   

Mewciu, na leczenie zamknięte niestety trzeba czekać.
Natomiast proponuję zgłoszenie się do poradni, zaczęcie od wizyt dochodzących/na te też się w bardzo wielu przypadkach czeka/ i mityngi AA.
Ja sam zacząłem od mityngów, po paru miesiącach//dokładnie 3,5/zgłosiłem się do przychodni, nawet nie musiałem długo czekać/ale wtedy było nas co nie co mniej do leczenia/, odbyłem roczną terapię dochodzącą i to mi wtedy wystarczyło.
Nie mniej z doświadczeń i obserwacji moich kolegów i koleżanek wiem że terapia zamknięta przynosi dobre efekty. Można też zrezygnować z dochodzącej na rzecz zamkniętej.
Jednak ja naprawdę chciałem przestać pić.
Twój mąż, żeby były z tego efekty też musi naprawdę chcieć.

Pozdrawiam i spokoju życzę <cmok>

jarox48 

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 08:41   

Witaj MEWCIU <czesc>

Tak jak powiedzial Mieciu w wiekszosci osrodkow prowadzacych terapie stacjonarna jest dosyc dlugi okres oczekiwania........jednak zanim maz sie dostanie na terapie zamknieta musi zglosic sie do osrodka na rozmowe indywidualna........przynajmniej tak jest u nas na slasku i to co wiem w krakowskich osrodkach.........mi jednak dzieki mojej SILE WYZSZEJ i mysle dzieki mojej determinacji udalo sie zalatwic leczenie w przeciagu kilku dni.... przedewszystkim maz musi odnalezc /najlepiej w internecie/ najblizsze Wam osrodki prowadzace terapie zamknieta.........potem siada bierze za telefon i obdzwania te osrodki.......
zorientuje sie wowczas jaki jest orientacyjny czas oczekiwania na terapie.....a co najwazniejsz kiedy sa rozmowy kwalifikacyjne.......po takiej rozmowie dostanie juz termin na leczenie......gdybys miala jeszcze jakies pytania to wal smialo.......

zycze Ci powodzenia a mezowi wytrwalosci

Jarek alkoholik

jarox48 

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 09:18   

MEWCIU

dodam jeszcze aby nie poprzestawal na jednym osrodku.......niech idzie na kilka rozmow kwalifikacyjnych........bedzie mial ten komfort ze bedzie mogl sobie wybrac najblizszy termin...
z pozostalych zawsze bedzie mogl zrezygnowac, oczywiscie powiadamiajac telefonicznie o rezygnacji.......j a mialem to szczescie ze w poniedzialek bylem na rozmowie a we wtorek bylem juz na terapii.......powiem Ci jeszcze ze teraz w okresie jesienno zimowym okres wyczekiwania jest jeszcze dluzszy........sa osobnicy ktorzy udaja sie na terapie aby zadekowac sie na niej na okres zimowy......jednak mysle ze jak maz bedzie bardzo chcial i mial w sobie dosc determinacji to zalatwi dosyc szybko termin........na rozmowie musi byc bardzo szczery wobec terapeuty i okazac swa wielka chec podjecia terapii........
przydatni sa tez AA-owcy gdyz wielu ma znajomosci w osrodkach prowadzacych terapie.......a dopoki nie znajdzie miejsca na terapii zamknietej niech szuka pomocy tak jak pisal Mieciu w przychodni leczenia uzaleznien.........no i oczywiscie mitingi AA.......
to dzieki forum i wlasnie mitingom ja zdecydowalem sie na podjecie terapii.......

jeszcze raz pozdrawiam i zycze powodzenia

Jarek alkoholik <czesc>

mewa 73

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 12:37   

Dzieki wielkie Jarox, widzisz wszystko było by dobrze gdyby on zechciał cos z tym zrobic!
Moja intuicja podpowiada mi, że mój alko nie zmieni się szybko...długa droga przed nim!
Ty ponownie sie narodziłes, ale tylko dzięki swojej determinacji...
Zgodzę sie z Tobą, że związek z trzeźwiejącym alko jest trudny i nieraz niemozliwy, mimo chęci , dobrej woli, nie można się dogadac...

Ks. Jan Twardowski

jarox48 

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 12:45   

mewa 73 napisał/a:
widzisz wszystko było by dobrze gdyby on zechciał

no i niestety MEWCIU dopoki on sam nie bedzie chcial z tym cos zrobic, nie pomoga zadne mitingi, zadne terapie, ani temu podobne.........jedynie co Wam moze pomoc to to ze Ty zajmiesz sie sama soba.........wtedy i on raczej zrozumie ze musi cos zrobic z soba.......

Pozdrawiam

Jarek alkoholik

Mietek 
Mietek

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 19:42   

mewa 73 napisał/a:
mój alko nie zmieni się szybko.

Mewa, to naprawdę może potrwać :-|
Żebyś Ty wiedziała, ile mnie czasu zajęło, zanim doszedłem do wniosku że moje picie to już destrukcja. Nie wspomnę o konsekwencjach które poniosłem, a których mogłem uniknąć.
mewa 73 napisał/a:
zechciał cos z tym zrobic!

Możesz naprawdę mu w tym pomóc jeżeli;
-zajmiesz się sobą jako współuzależnioną,
-odetniesz się od jego picia i
-pozwolisz/pomożesz nawet/ ponosić mu konsekwencje jego picia.
Zgadzam się z tym, że to trudne, w niektórych przypadkach nawet bardzo, jednak jest to wykonalne.
Pozdrawiam serdecznie ;-)

Halinka 
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 20:27   

Jeszcze jedno do tego co napisali chłopcy.
To ważne.
Niech on sam sobie wszystko załatwia , chodzi i dzwoni, żebyś przypadkiem nie robiła tego za niego.

Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM

mewa 73

Wysłany: Sob Paź 23, 2010 21:57   

Witajcie, nic nowego ani dobrego nie zdarzyło się , nadal jest tak samo...bez zmian, trzy miesiące minęły odkąd podjęłam się leczenia siebie ze współuzależnienia, wydaje mi sie , że stoje w miejscu, moze to nie takie złe, w końcu nie cofam sie...Zła jestem raczej na siebie, ponieważ w całym tym zamieszaniu w domu związanym z adaptacją nowych nawyków córeczki, moje rozstania z nia i pójście do pracy, spowodowały , że zapominam o sobie...mój alko nadal pije jak pił, czasu na al-anon nie mam zupełnie, bo musiałabym byc poza domem 12 godz. Wiem, ze początki w pracy sa trudne i przystosowanie, to musi potrwac, krzepiąca jest mysl o swoich zarobionych pieniążkach, ze mogę się realizowac w zawodzie który sobie wybrałam i wyuczyłam.Wiecie moi drodzy, najgorsze jest to, że alko stara się zachowywac przez kilka dni, spedza z nami czas, pomaga, jakby problemu nie było, a następnego dnia jest pijany i nie moze przestac, spi, pije, śpi, pije..i tak całe dnie...gdy przychodzi poniedziałek i czas do pracy...to idzie, i znów chce , żeby było jakby nic się nie stało. Kobietki jak z nim życ, bo przeciez jakos trzeba funkcjonowac .Pozdrawiam

Ks. Jan Twardowski

dora 
Moderator

Wysłany: Sob Paź 23, 2010 22:36   

mewa 73 napisał/a:
Kobietki jak z nim życ, bo przeciez jakos trzeba funkcjonowac .

Mewo...
jest taki temat w naszej forumowej biblioteczce: ''Chcesz pomoc alkoholikowi? Zacznij od siebie''. poczytaj :lol: sa tez inne tematy na temat wspoluzaleznienia...czytaj i zacznij dzialac tzn. wprowadzac w czyn :lol:
Szukaj dla siebie pomocy a jego zostaw samemu sobie...to, ze jednego dnia jest do ''rany przyloz'' a drugiego pije, to czysta manipulacja z jego strony :shock:

Mietek 
Mietek

Wysłany: Sob Paź 23, 2010 22:39   

mewa 73 napisał/a:
spedza z nami czas, pomaga, jakby problemu nie było, a następnego dnia jest pijany i nie moze przestac, spi, pije, śpi, pije..

Przecież i ja i inni też pisaliśmy Ci o manipulacjach czynnego alko.
Poczytaj sobie parę stronek wstecz.
Co więcej taki stan to może trwać i trwać, dopóki jedna ze stron naprawdę nie pęknie :-|
mewa 73 napisał/a:
początki w pracy sa trudne i przystosowanie, to musi potrwac,

Cóż to niestety prawda, coś za coś
mewa 73 napisał/a:
wydaje mi sie , że stoje w miejscu, moze to nie takie złe, w końcu nie cofam sie..

Ale i do przodu też się nie posuwasz :->

Mewa, myślę że przy dobrym przemyśleniu i ułożeniu sobie obowiązków można ten stan rzeczy troszkę nagiąć do swoich potrzeb. Powolutku drobnymi kroczkami, ale do przodu.

Pozdrawiam ;-)

mewa 73

Wysłany: Wto Paź 26, 2010 18:36   

Słuchajcie, mileliscie racje, to czysta manipulacja, do tego doszło teraz milczenie, nie odzywa sie od piątku i nie przychodzi do dzieci, fakt jest bardzo posłuszny, bowiem zapowiedziałam mu , że jak w końcu skończy mu sie ciąg, to niech sobie nie mysli , ze zejdzie sobie do dzieci i bedzie dobrym ojcem, no i wziął sobie to do serca, fakt musze sobie sama radzic ze wszystkim. Ale chociaz jego nie muszę znosic. W czwartek jade na spotkanie al-anon, cieszę sie , bo cięzko mi samej .

Ks. Jan Twardowski

dora 
Moderator

Wysłany: Śro Paź 27, 2010 19:11   

mewa 73 napisał/a:
Słuchajcie, mileliscie racje, to czysta manipulacja,

My tutaj prawde mowimy :-P
Trzymaj sie :lol:
mewa 73 napisał/a:
bo cięzko mi samej .

Zagladaj do nas czesciej, bedzie razniej :-P

kajadda 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Śro Paź 27, 2010 21:38   

dora napisał/a:
My tutaj prawde mowimy

dora napisał/a:
Zagladaj do nas czesciej, bedzie razniej
... święta racja ... czekamy na Ciebie :-)

Odpowiedz do tematu