|
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu. Dawniej niepije.net
|
Przesunięty przez: Mariusz Pon Lip 11, 2011 11:39 |
Barbara z Mazur |
Autor |
Wiadomość |
Mietek
Mietek

Pomógł: 23 razy Wiek: 75 Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 3734 Skąd: Grójec
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2011 18:08
|
|
|
Barbara z Mazur napisał/a: | .Poczucie bezwartosciowosci stalo sie tak naturalnym stanem, ze nawet jak uda mi sie podskoczyc troche wyzej to sama siebie strofuje |
A po co to strofowanie?
Oj Basiu, dobrze iż zaczynasz coś z tym fantem działać.
Terapia nie tylko uświadomiła mi ogrom nieszczęść które na mnie sprowadził alkohol.
Odbudowałem właśnie poczucie wartości, pogodziłem się ze swoimi niedoskonałościami, nauczyłem się dążyć do celu, ale nie za wszelką cenę.
Ponadto w Desideracie jest napisane;
"Oprócz zdrowej dyscypliny, bądź łagodny dla siebie"
Surowość wobec siebie już mnie raz zgubiła, była jednym z elementów, które popchnęły mnie w otchłań alkoholizmu.
Proponuję Ci podobnie jak Halinka, więcej łagodności wobec siebie.
Pozdrawiam |
_________________ % mnie nie zabiły, to znak, że mam jeszcze coś do zrobienia |
|
|
|
 |
kajadda

Pomogła: 16 razy Wiek: 57 Dołączyła: 26 Mar 2010 Posty: 3414 Skąd: katowice
|
Wysłany: Sob Lis 26, 2011 12:11
|
|
|
Barbara z Mazur napisał/a: | Jestem po rozmowie z lekarzem domowym.To bardzo kompetentna osoba i mam do niej zaufanie we wszystkch kwestiach zdrowotnych mojej rodziny.Korzystam z jej pomocy od 10 lat.Ale.... Choroba alkoholowa nie jest dla niej choroba,to grzech a ja jestem szmata na wlasne zyczenie. | ... tak mi przyszło do głowy, ze ten lekarz ma jakiś problem z alkoholem niekoniecznie ona pije ale może jest współuzalezniona?
Barbara z Mazur napisał/a: | Na poczatku listopada rozpoczynam terapie.Kierunek zostanie okreslony na pierwszym spotkaniu,jestem umowiona. | ... no i jak terapia? |
_________________ "Prawdziwy akt odkrycia nie polega na odnajdywaniu nowych lądów,lecz na patrzeniu na stare w nowy sposób." Marcel Proust |
|
|
|
 |
Mietek
Mietek

|
Wysłany: Sob Lis 26, 2011 20:44
|
|
|
A tak w ogóle Basiu, co się u Ciebie dzieje?
Klikniesz cosik?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Halinka
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy Wiek: 71 Dołączyła: 25 Mar 2010 Posty: 4469 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 17:42
|
|
|
Basiu, nie daj się prosić i napisz co u Ciebie, bo widzę ,że zaglądasz. |
_________________ Halinka
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM
 |
|
|
|
 |
Barbara z Mazur
dressmaker

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 10 Lis 2010 Posty: 169 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 11:03
|
|
|
Oczywiscie, ze zagladam,czytam regularnie i nawet pisuje ale poniewaz moj komputer szwankuje, nie zawsze uda sie wyslac.Pisalam juz do Mikolaja w tej sprawie ale marne szanse. W ostatnim miesiacu zepsul sie piec i fachowcy walczyli z nim przez niemal dwa tygodnie, za grube pieniadze.Jednak, pozbawiona cieplej wody i ogrzewania nie moglam wybrzydzac.
Grudzien, okres przedswiateczny to zawsze bardzo ciezki okres dla mnie.Dwukrotnie zdarzylo mi sie nie zapamietac swiat i ta niepamiec towarzyszy mi ciagle a szczegolnie teraz.
Moja wyimaginowana koniecznosc udowadniania za kazdym razem, ze sprostam oczekiwaniom jest presja, ktorej nie udawalo mi sie czesto sprostac. Nie jest tak tym razem.Od kiedy zrozumialam, ze nie musze nikomu niczego udowadniac, ucze sie nie planowac,nie przyrzekac,po prostu byc.Daleko jeszcze do bycia zadowolona ale to juz cos, moge nie byc w takim spieciu.
Nie pije.Spotykam sie z pania psychiatra, ktora jest tez psychologiem i psychoterapeuta,specjalistka od uzaleznien.Trudno mi jeszcze okreslic jak potoczy sie nasza wspolpraca choc najwazniejsze wydaje mi sie, ze od pierwszego spotkania poczulam do niej zaufanie. |
_________________ Idź swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą.
Dante Alighieri |
|
|
|
 |
Mietek
Mietek

|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 12:32
|
|
|
Barbara z Mazur napisał/a: | Nie pije.Spotykam sie z pania psychiatra, ktora jest tez psychologiem i psychoterapeuta,specjalistka od uzaleznien. |
Życzę Ci zatem owocnych spotkań, i wyników z tych spotkań wynikających
Reszta przy odpowiednim Twoim zaangażowaniu, na pewno się ułoży,
Czego również Ci życzę |
|
|
|
 |
Halinka
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy Wiek: 71 Dołączyła: 25 Mar 2010 Posty: 4469 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 19:03
|
|
|
Barbara z Mazur napisał/a: | .Od kiedy zrozumialam, ze nie musze nikomu niczego udowadniac, ucze sie nie planowac,nie przyrzekac,po prostu byc. |
To pierwszy krok do samodzielnego myślenia i do pokochania siebie.
Chwal się swoimi osiągnięciami i nie daj się więcej prosić |
_________________ Halinka
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM
 |
|
|
|
 |
kajadda

Pomogła: 16 razy Wiek: 57 Dołączyła: 26 Mar 2010 Posty: 3414 Skąd: katowice
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 19:20
|
|
|
Barbara z Mazur napisał/a: | najwazniejsze wydaje mi sie, ze od pierwszego spotkania poczulam do niej zaufanie. | ... tak to jest najważniejsze. Powodzenia |
_________________ "Prawdziwy akt odkrycia nie polega na odnajdywaniu nowych lądów,lecz na patrzeniu na stare w nowy sposób." Marcel Proust |
|
|
|
 |
jacek78
gadzet

Pomógł: 14 razy Wiek: 47 Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 4449 Skąd: Skawina
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 22:31
|
|
|
Barbara z Mazur napisał/a: | Nie pije.Spotykam sie z pania psychiatra, ktora jest tez psychologiem i psychoterapeuta,specjalistka od uzaleznien.Trudno mi jeszcze okreslic jak potoczy sie nasza wspolpraca choc najwazniejsze wydaje mi sie, ze od pierwszego spotkania poczulam do niej zaufanie. |
Cieszę sie bardzo że jest wszystko ok.Ważne że pracujesz nad sobą
pozdrawiam |
_________________ Jacek AA
"Wszyscy wiedzą,że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to właśnie robi"
Albert Einstein |
|
|
|
 |
Barbara z Mazur
dressmaker

|
Wysłany: Pon Gru 19, 2011 11:08
|
|
|
Jak bardzo nasze samopoczucie, w ogóle nasze szczęście i nieszczęście w życiu codziennym może zależeć od drugiego człowieka, od jakości tego jak on się odnosi nas, opisał zmarły przed kilku laty niemiecki poeta Wilhelm Willms (1930-2002) w swojej medytacji pt. „Wussten Sie schon” („czy Państwo już o tym wiedzieli, że...”)
Medytacja
Czy Państwo już o tym wiedzieli...
wiedzieli Państwo już o tym, że bliskość pewnego człowieka
może zdrowie wrócić lub do choroby doprowadzić
uśmiercić lub ożywić
wiedzieli już Państwo o tym, że bliskość pewnego człowieka
może drugiego uczynić
dobrym złym smutym wesołym
wiedzieli Państwo już o tym, że nieobecość pewnego człowieka
drugiemu chęć do życia odebrać może
i że przyjście pewnego człowieka drugiemu na nowo radość życia w serce wlewa
wiedzieli już Państwo o tym, że głos jednego człowieka
u drugiego który już na wszystko głuchy był na nowo ciekawość rozbudza
czy wiedzieli Państwo już o tym że słowo lub czyn jednego człowieka
drugiemu który już na wszystko oślepł który żadnego sensu życia nie widział
wzrok wrócić może
czy Państwo już o tym wiedzieli
że znalezienie czasu dla drugiego człowieka
dużo więcej znaczy niż pieniądze więcej niż lekarstwa
w pewnych okolicznościach nawet więcej niż genialnie wykonana operacja
czy Państwo już wiedzieli o tym
że wysłuchanie drugiego cuda czyni
że życzliwość procenty przynosi
że z góry podarowane zaufanie
stokrotnym owocem do nas powraca
czy Państwo wiedzieli już o tym że czyny więcej od słów znaczą
wiedzieli Państwo już to wszystko
wiedzieli Państwo także o tym że droga od wiedzy do słów i potem dalej do czynów
odległa jest jak planety między sobą.
Wilhelm Willms
"Homo homini amicus est" to tytul nowego watku Jasia Swistaka(dzieki za inspiracje) i oby nigdy nie zdarzylo sie ze,"homo homini lupus est”, czego zycze wszystkim forumowiczom na tegoroczne swieta i na caly nadchodzacy rok.
Niech przy swiatecznej choince wszyscy znajda prawdziwa bliskosc,radosc,milosc,cieplo i optymizm. |
Dante Alighieri |
|
|
|
 |
jarox48

Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 12 Cze 2010 Posty: 1538 Skąd: Będzin
|
Wysłany: Pią Gru 23, 2011 23:44
|
|
|
BASIU
A czy wiesz, że my sami również możemy dać sobie to wszystko o czym pisał Willms ????????a czy wiesz, że my sami również możemy dać sobie wiele radości jak i trosk ???????
Dzięki za życzenia, Tobie również życzę zdrowych i spokojnych Świat
Pozdrawiam
Jarek alkoholik |
_________________ WIERZYLEM W SWOJE SLOWA LECZ SLOWA ULECIALY |
|
|
|
 |
bodziu
Bloger

|
Wysłany: Nie Gru 25, 2011 22:16
|
|
|
Barbara z Mazur napisał/a: | czy Państwo już wiedzieli o tym
że wysłuchanie drugiego cuda czyni
że życzliwość procenty przynosi
że z góry podarowane zaufanie
stokrotnym owocem do nas powraca |
...prawda często jest banalnie prosta i może dla tego tak trudno ją dostrzec
jarox48 napisał/a: | my sami również możemy dać sobie to wszystko o czym pisał Willms ????????a czy wiesz, że my sami również możemy dać sobie wiele radości jak i trosk ???????
|
...A ta prawda Jarku jest chyba najtrudniejsza do zaakceptowania ale jak się ją już uznaaa... to zaczynają się dziać z nami fajne rzeczy...
Barbara z Mazur, |
_________________ " nigdy nie wzniesiesz się ponad to, czemu nie chcesz spojrzeć w oczy" |
|
|
|
 |
Barbara z Mazur
dressmaker

|
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 21:46
|
|
|
.
Spedzilam na tym forum juz ponad rok i jestem bardzo zadowolona, ze kiedys sie tu znalazlam i poznalam ciekawych ludzi.Pozwolilam sobie niektorym wyslac cytat o szczesciu pasujacy do osoby, wedle mego widzimisie i na podstawie tego czego nauczylam sie czytajac wasze historie.Wszystkie posty, dyskusje watki i literatura pozwalaja mi wiele pojac i pomagaja codziennie nie pic,od jakiegos czasu.Czas ten z kazdym dniem coraz dluzszy sie staje i mniej obcy,bardziej przyjazny mnie samej.Terapia,ktorej doswiadczam tez pomaga i czesciej moge o sobie myslec "szczesciara".Widocznie musialam zostac alkoholiczka by to zrozumiec. |
Dante Alighieri |
|
|
|
 |
Franiu
Moderator

Pomógł: 8 razy Wiek: 73 Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 2768 Skąd: D.G.
|
Wysłany: Nie Sty 01, 2012 13:46
|
|
|
Myślę że największa radością jest to że możemy cieszyć się radować z trzeźwego życia,ze dostaliśmy od życia, łaskę trzeźwienia,dlatego aby nie stracić tej szansy trzeba dbać i pielęgnować to co już osiągnęliśmy.A zatem Barbaro wytrwałości Ci zyczę bo ona jest najważniejsza.Pogody Ducha. |
_________________ "Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie."
http://www.blok.rzsa.pl/ |
|
|
|
 |
jarox48

Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 12 Cze 2010 Posty: 1538 Skąd: Będzin
|
Wysłany: Wto Sty 03, 2012 17:33
|
|
|
Barbara z Mazur napisał/a: | czesciej moge o sobie myslec "szczesciara".Widocznie musialam zostac alkoholiczka by to zrozumiec. |
Basiu, ja też uważam, że jestem "szczęśliwcem"......czytając Twój post, przypomniały mi się słowa mojego terapeuty, "my alkoholicy, jesteśmy najszczęśliwszymi ludźmi na świecie, mamy swój elitarny i zarazem największy klub na świecie jakim jest AA, mamy możliwość darmowego uczestnictwa w terapiach, za które wielu musi płacić ogromne pieniądze, czegóż więcej nam potrzeba....."
Pozdrawiam
Jarek alkoholik |
_________________ WIERZYLEM W SWOJE SLOWA LECZ SLOWA ULECIALY |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|