Strona Główna Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.
Dawniej niepije.net

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zadbaj o siebie ( kącik kobiecy i nie tylko)
Autor Wiadomość
Halinka 
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy
Wysłany: Pon Gru 24, 2012 14:04   

24 grudnia :!:

Skoro nikt z nas nie żyje w zgodzie z samym sobą, to jak sobie wyobrażamy życie w zgodzie z innymi, nie mówiąc już w ogóle o życiu w harmonii ze światem, w którym się poruszamy?
Shirley MacLaine

Co dla ciebie oznaczają święta Bożego Narodzenia? Co jest w nich twoim zdaniem szczególnie ważne? Powinnaś obchodzić je w sposób zgodny z twoim podejściem do nich.
Może po prostu cieszysz się na nie, bo są dni wolne o pracy? W takim wypadku możesz wziąć urlop i spędzić go po swojemu. Jeśli Boże Narodzenie to dla ciebie święto rodzinne, chcesz zapewne spędzić je wspólnie z dziadkami i dziećmi. A jeśli święta kojarzą ci się głownie zz refleksją i spokojem, możesz pójść do kościoła, a potem w domu zafundować sobie lampkę grzanego wina i grubą, dobrą książkę do czytania. Cokolwiek uczynisz - powinno to coś dla ciebie znaczyć. Nie ulegaj presji tradycji ani całej atmosferze panującej w tym okresie. Zrób coś, co w twoich oczach ma sens. Boże Narodzenie to symbol narodzin pokoju i radości na świecie. Jedno i drugie znajdują swój początek w naszych własnych sercach.

Czym są dla ciebie święta Bożego Narodzenia?

Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM

jacek78 
gadzet

Wysłany: Pon Gru 24, 2012 23:45   

Halinka napisał/a:
Nie ulegaj presji tradycji ani całej atmosferze panującej w tym okresie. Zrób coś, co w twoich oczach ma sens. Boże Narodzenie to symbol narodzin pokoju i radości na świecie. Jedno i drugie znajdują swój początek w naszych własnych sercach.
Halinka napisał/a:
Boże Narodzenie to symbol narodzin pokoju i radości na świecie. Jedno i drugie znajdują swój początek w naszych własnych sercach.

Tak właśnie się do tego stosuje.Bo to że z siostrą nie jestem w dobrych stosunkach,nie znaczy że dzisiaj czy w święta nie będe sie spotykał czy rozmawiał ;-)
Tak robię i święta traktuje jako święta rodzinne.Spotykamy się u mamy zawsze.Dzielimy się opłatkiem.Rozmawiamy i jest dobrze.Tak jakby nic się nie stało.
Ja sie z tego cieszę bardzo a żona widzę podchodzi do tego tak, jakby czy święta czy nie święta, to swoją złość trzeba okazywać.Chociaż jakoś rozmawiała z Nimi i tak jakby nigdy nic się nie stało, to gdy przyjechaliśmy do domu to już było inaczej :-/

"Wszyscy wiedzą,że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to właśnie robi"
Albert Einstein

Halinka 
Siła spokoju.

Wysłany: Wto Gru 25, 2012 13:34   

Cytat:
Chociaż jakoś rozmawiała z Nimi i tak jakby nigdy nic się nie stało, to gdy przyjechaliśmy do domu to już było inaczej :-/

Wychodzi na to, że ma nieprzepracowaną złość i pretensję.
No cóż, dopóki tego nie zrobi to się nie zmieni, ale ważne, że umie powściągnąć się w gościach, a w domu to już TY jesteś do wysłuchania jej żalów, bo w końcu komuś musi to wygadać. Kiedyś to się zmieni, albo i nie.

Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM

Halinka 
Siła spokoju.

Wysłany: Wto Gru 25, 2012 13:44   

25 grudnia :!:

To proste rzeczy sprawiają prawdziwą radość - dlatego, że znajdują się bliżej wielkiej prawdy.
Edward Bach

Najwięcej szczęścia mogą dać najprostsze prezentu. Bo właśnie one najlepiej wyrażają twoją miłość. Możesz zacząć je szykować już na kilka tygodni przed czasem.
Jeśli o mnie chodzi, największą radość sprawiał mi takie prezenty, jak : ciepły szal, nowe rękawiczki, grube, kolorowe skarpety, mały album do zdjęć, kalendarz na następny rok oraz - z tego zawsze się cieszę - gruba książka, którą mogłam potem czytać w długie, zimowe wieczory. Na prezent możesz także przeznaczyć tę niewielką książeczkę, którą właśnie trzymasz w ręku. Albo też możesz podarować komuś jakąś ładną doniczkę z cebulkami kwiatowymi. Jest wiele możliwości uszczęśliwienia drugiej osoby. I nie oznacza to wcale konieczności wydawania jakichś grubych sum. Zastanów się nad tym : co tobie sprawiłoby przyjemność jako prezent świąteczny?

Najwspanialszym prezentem jestem zawsze ja sama.

STANISŁAW LEM

Halinka 
Siła spokoju.

Wysłany: Wto Gru 25, 2012 13:45   

Cytat:
Najwspanialszym prezentem jestem zawsze ja sama.

W pełni się z tym zgadzam i dodałabym jeszcze, że wspaniałym prezentem jest czas jaki mogę poświęcić drugiemu człowiekowi, bo sama obecność to trochę mało, ważne jest też zaangażowanie.

STANISŁAW LEM

jacek78 
gadzet

Wysłany: Wto Gru 25, 2012 23:06   

Halinka napisał/a:
Wychodzi na to, że ma nieprzepracowaną złość i pretensję.
No cóż, dopóki tego nie zrobi to się nie zmieni,

Też tak uważam i mysle że napewno się nie zmieni.Zaczynam dostrzegać zachowania żony wyniesione z jej domu rodzinnego.Czyli tak samo jak jej ojciec :-(

"Wszyscy wiedzą,że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to właśnie robi"
Albert Einstein

Halinka 
Siła spokoju.

Wysłany: Śro Gru 26, 2012 12:43   

26 grudnia :!:

Dla mnie jest to jedna z najwspanialszych w życiu trudne chwile, często odpowiadają potem :" Nie byłam sama, wspierała mnie pewna siła, cały czas obecna przy moim boku" . Moja babcia, na przykład, miała obraz wiszący na ścianie nad łóżkiem; przedstawiał on anioła stróża, który pomaga przejść małej dziewczynce po niebezpiecznym moście.
Wiara w anioła stróża jest charakterystyczna niemal dla każdej kultury. A jeden z największych teologów ostatniego stulecia stwierdził : "Tej wiary nie byłoby w naszych sercach ani tej myśli w naszych umysłach - gdyby nie istniało nic takiego". Nasze serca wiodą nas nieomylnie. Czy wierzysz w anioła stróża? W niebiańską moc, która czuwa nad tobą ?. Jak wygląda twój anioł stróż?.

Wierzę w moc, która ochrania moje życie.

STANISŁAW LEM

Halinka 
Siła spokoju.

Wysłany: Czw Gru 27, 2012 18:42   

27 grudnia :!:

Bądź dobra dla siebie - bo jeśli nie ty, nie będzie też dobry dla ciebie nikt inny.
Mary Siomons

To ma być dla ciebie specjalny dzień. Podaruj sobie coś, o czym marzysz od dawna. Poczytaj książkę otrzymaną w prezencie. Przygotuj na wieczór jakąś super potrawę. Posłuchaj fantastycznej płyty CD, której nie nastawiałaś od dawna. Przejdź do ulubionego sklepu, spędź tam trochę czasu, rozkoszując się tamtejszą atmosferą i kup sobie jakiś drobiazg.
Rób to wszystko świadomie i z umiarem. Kawałek czekolady sprawia przyjemność, ale całe opakowanie żelków z pewnością już nie!. Analogicznie jest ze spacerem po sklepach: pół godziny takiej wędrówki może być atrakcją, ale gdy poczujesz, że zaczynają boleć cię nogi, lepiej wracaj do domu. Ciesz się natomiast z całego serca tym specjalnym dniem: jest naprawdę czymś niezwykłym.

Stopniowo uczę się sprawiać sobie przyjemność - tak aby nie mieć przy tym wyrzutów sumienia.

STANISŁAW LEM

Halinka 
Siła spokoju.

Wysłany: Pią Gru 28, 2012 15:32   

28 grudnia :!:

Życie kojarzy mi się czasem z dobrą książką ; im bardziej się w nie zagłębiam, tym więcej dostrzegam w nim sensu.
Harold Kushner

Raz na jakiś czas idź wieczorem trochę wcześniej do łóżka i poczytaj ciekawą książkę. Dla wielu kobiet są to w ciągu dnia jedyne minuty spokoju, które można wykorzystać dla siebie.
Prawdziwa lektura na wieczór nie powinna mieć nic wspólnego z twoją pracą zawodową. Przejrzyj album o roślinach. Przekartkuj książkę kucharską i daj się zainspirować przepisami na nieznane ci jeszcze potrawy. Weź jakiś pasjonujący kryminał. Wczuj się w sugestywnie opisaną historię miłosną. Wszystko, co ci sprawi przyjemność, wpłynie korzystnie na twój nastrój. Kilka minut lektury do poduszki sprawi, że nie będziesz potem miała kłopotów z zaśnięciem ani narzekała na sny.

Czy masz jeszcze coś ciekawego do czytania?
Może zajrzę potem do księgarni po jakąś ładną książkę.

STANISŁAW LEM

jacek78 
gadzet

Wysłany: Pią Gru 28, 2012 23:40   

Halinka napisał/a:
Raz na jakiś czas idź wieczorem trochę wcześniej do łóżka i poczytaj ciekawą książkę.

Ja jakoś nigdy nie lubiałem za bardzo czytać.Otstanią książke chyba przeczytałem w zawodowej szkole albo nawet w podstawówce :-/ Jakoś czytanie mi nigdy nie szło
Dopiero jak wstąpiłem do AA, zaczołem czytać.Ale oczywiscie tylko książki a-owskie :-P

Albert Einstein

Halinka 
Siła spokoju.

Wysłany: Sob Gru 29, 2012 19:01   

jacek78 napisał/a:
Jakoś czytanie mi nigdy nie szło

Nie przejmuj się , nie tylko TY tak masz, mój Heniu od bardzo wielu, wielu lat nie przeczytał żadnej książki i też żyje i jest wcale mądrym chłopakiem :lol:

Już myślałam,że dzisiaj nie wejdę na forum, bo sobie narobiłam bigosu z programami , ale moja upartość się przydała i wszystko naprawiłam. Jestem super <zakrecony>

STANISŁAW LEM

Halinka 
Siła spokoju.

Wysłany: Sob Gru 29, 2012 19:18   

29 grudnia :!:

Po co miałoby istnieć zdrowie - albo w ogóle życie - jeśli nie po to, aby można się było zając czymś rozsądnym ?
Thomas Carlyle

Czy przyszło ci już kiedyś do głowy, że angielskie pojęcia "health, whole, holy" podobnie jak niemieckie "Wohl, Wohlberfinden, wohling" oraz polskie "dobro, dobrobyt, dobre samopoczucie" mają w każdej grupie coś wspólnego ? Jest to wspólny rdzeń. Dziś słowa te przypominają nam o tym, co w cywilizacji Zachodu popadło już w zapomnienie : zdrowie to coś więcej niż prawidłowa sprawność fizyczna. Obejmuje ono także sferę duchową, nasz stan psychiczny.
Tak więc, gdy zaczynasz szukać "swojego" zdania w życiu, jest to już duży krok ku zdrowiu. Jeśli odnajdziesz to miejsce dla siebie, poczujesz się szczęśliwa i zyskasz olbrzymie zasoby energii. W końcu wszystko w życiu służy osiągnięciu większego celu. Odpowiednia kondycja fizyczna i duchowy sens życia są ze sobą nierozwiązalnie zawiązane.

Po co właściwie chcę być zdrowa i żyć długo?
Co chcę zdziałać dzięki mojej sile?

STANISŁAW LEM

Halinka 
Siła spokoju.

Wysłany: Sob Gru 29, 2012 19:27   

Cytat:
Po co właściwie chcę być zdrowa i żyć długo?
Co chcę zdziałać dzięki mojej sile?

Tak właściwie to się jeszcze nad tym nie zastanawiam, a chyba warto.
Myślę, że mnie chodzi o spokojne, szczęśliwe życie na ile to możliwe, dla mnie, mojej rodziny, przyjaciół i właściwie wszystkich ludzi.

STANISŁAW LEM

Halinka 
Siła spokoju.

Wysłany: Nie Gru 30, 2012 14:41   

30 grudnia :!:

Szczęście polega na tym, aby uczestniczyć w czymś większym od nas samych.
Willa Cather

Większość kobiet ma za mało czasu na marzenia. Ograniczają się one do wyobrażania sobie, iż dysponujemy jedną godziną na własne potrzeby. A co będzie, gdy dzieci dorosną? Jeśli nie masz dzieci, możesz się zastanawiać częściej : "Jak wyobrażam sobie życie? Jaką mam wizję w tym zakresie?"
Nie możemy się ograniczać do zarabiania na czynsz, choć i taka praca jest już bardzo ciężka. To jednak nie wystarczy do uszczęśliwienia duszy.
W życiu musi istnieć coś więcej. Martin Luther King, wielki bojownik o prawa człowieka, ujął kiedyś tę kwestię, w następujący sposób : "To, z czego żyjemy, nie jest tym, dla czego żyjemy?
A ty?. Czy miewasz wizje odnośnie swego życia? Marzenia, które wykraczają poza dzień dzisiejszy?. Cel, do którego dążysz?

Potrzebuję wyższego celu, aby czuć się szczęśliwą.

STANISŁAW LEM

Halinka 
Siła spokoju.

Wysłany: Nie Gru 30, 2012 14:43   

Halinka napisał/a:
Potrzebuję wyższego celu, aby czuć się szczęśliwą.

Czuję się szczęśliwa tu i teraz i nic więcej mi nie potrzeba.Basta.

STANISŁAW LEM

Odpowiedz do tematu