|
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu. Dawniej niepije.net
|
jedna grupa czy kilka???? |
Autor |
Wiadomość |
jerzyho
tutejszy

|
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 21:49 jedna grupa czy kilka????
|
|
|
Zacząłem swoją drogę w AA na grupie w osrodku terapii i po kilku spotkaniach poszedłem w miasto by posłuchac alkoholików z dłuższym stażem, poszlismy nawet można by powiedzieć w kilka osób. do dzis spotykam ztej grupki trzy osoby . Ci którzy zostali na grupie przy osrodku gdzieś się wykruszyli. zaryzykuję twierdzenie że gdybym nie poszedł na inne grupy dzisiaj było by ze mna kiepsko. myslę że w przypadku alkoholizmu ważne jest zdobywanie wiedzy z jak największej ilosci źródeł. terapia kiedyś się kończy i pomału zostają zapomniane prawdy nabyte w trakcie uczestnictwa. AA jest stale i się nie kończy.
uczestniczę więc w spotkaniach kilku grup, są takie gdzie jestem często i takie gdzie czasem.
no ale w ciągu godziny mogę dotrzeć na jedną z dwudziestu grup w okolicy to się wymundrzam.
a jak ktos ma jedna grupę i ostatni PKS który odchodzi przed zakończeniem spotkania.
dobrze że są fora internetowe.
a wlaśnie: jedno czy kilka ?? |
_________________ nikt nie ma sam tego co mamy razem |
|
|
|
 |
bodziu
Bloger

|
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 22:12
|
|
|
Wychodzę z takiego założenia że powinienem jak najwięcej i najczęściej korzystać z wszystkiego co mogło by mi ułatwić życie w bez alko. Oczywiście w granicach rozsądku, nie zaniedbując innych spraw. Uczęszczam na spotkania czterech grup AA i na jedną grupę wsparcia, kiedyś na wszystkie regularnie a teraz na jedną, na inne mniej. jerzyho napisał/a: | dobrze że są fora internetowe.
a wlaśnie: jedno czy kilka ?? |
Próbowałem na kilku, nie... jednak nie dałem rady... bywam teraz na dwóch (regularnie) i to mi wystarcza, na więcej nie znalazł bym czasu.
pozdrawiam |
_________________ " nigdy nie wzniesiesz się ponad to, czemu nie chcesz spojrzeć w oczy" |
|
|
|
 |
Mietek
Mietek

Pomógł: 23 razy Wiek: 75 Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 3734 Skąd: Grójec
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 07:57
|
|
|
jerzyho napisał/a: | uczestniczę więc w spotkaniach kilku grup, są takie gdzie jestem często i takie gdzie czasem. |
To tak samo jak i ja.
Kiedyś jeszcze doszedłem do wniosku, że częste uczestnictwo w jednej grupie z czasem przekształca się raczej w spotkania ze znajomymi, które czasem niewiele wspólnego mają z trzeźwieniem. jerzyho napisał/a: | terapia kiedyś się kończy i pomału zostają zapomniane prawdy nabyte w trakcie uczestnictwa. AA jest stale i się nie kończy. |
To samo przekazuję uczestnikom terapii w czasie kiedy bywam na spotkaniach w grupach terapeutycznych na które jestem zapraszany.
Przekazuję wtedy jedno zdanie, "Kończy się terapia, więc czekam na was na mityngach. w bardzo wielu przypadkach to skutkuje, efekty też przynosi. |
_________________ % mnie nie zabiły, to znak, że mam jeszcze coś do zrobienia |
|
|
|
 |
Halinka
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy Wiek: 71 Dołączyła: 25 Mar 2010 Posty: 4469 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 21:00
|
|
|
Ponieważ mieszkam w małym miasteczku i do tej pory są tylko dwie grupy , w tym druga powstała jakby z pierwszej i mocno ze sobą współpracują, więc nie mam wyboru. Chodzę na jedną, bo praktycznie to wszystko jedno na którą pójdę, bo ludzie są ci sami.
Różnorodność uzupełniam mitingami rocznicowymi i wyjazdami w Polskę.
Jeżeli chodzi o forum, to do tej pory byłam na jednym, a teraz jestem równolegle na dwóch i już brakuje mi czasu. |
_________________ Halinka
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM
 |
|
|
|
 |
Franiu
Moderator

Pomógł: 8 razy Wiek: 73 Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 2768 Skąd: D.G.
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 21:30
|
|
|
jerzyho napisał/a: | uczestniczę więc w spotkaniach kilku grup |
ja osobiście tez uważam że nie można się zasiedzieć na jednej grupie,robiłem tak przez jakiś czas,ale kiedy z przyjaciółmi zaczęliśmy jeździć na inne grupy,zrozumiałem że dostaję z mityngów więcej,więcej biorę,zawsze nowe doświadczenia które dają nowe spojrzenie na trzeźwe życie,
jeśli chodzi o forum,lubię przebywać z ludźmi z mojego środowiska,bo czuję się na forach dobrze,
pozdrawiam,24h. |
_________________ "Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie."
http://www.blok.rzsa.pl/ |
|
|
|
 |
piotreka

|
Wysłany: Śro Lip 28, 2010 20:15
|
|
|
ja na mitingi chodzę 3,4 razy w tygodniu na 3 grupy,od czasu do czasu odwiedzam jakąś mniej uczęszczaną przeze mnie grupę.Również uważam że nie powinno się zasiedzieć na jednej grupie.pozdrawiam PD życzę |
|
|
|
 |
jacek78
gadzet

Pomógł: 14 razy Wiek: 47 Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 4449 Skąd: Skawina
|
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 21:16
|
|
|
piotreka,
Do Kobierzyna zawitaj na grupę
pozdrawiam |
_________________ Jacek AA
"Wszyscy wiedzą,że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to właśnie robi"
Albert Einstein |
|
|
|
 |
piotreka

|
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 20:09
|
|
|
jacek78 napisał/a: | piotreka,
Do Kobierzyna zawitaj na grupę
pozdrawiam |
zawitam.już dawno się przymierzam (zwłaszcza że mam nie daleko)ale jeżdżę do huty w niedzielę z sentymentu, tam zaczynałem i tam kiedyś mieszkałem (w hucie)
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Franiu
Moderator

Pomógł: 8 razy Wiek: 73 Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 2768 Skąd: D.G.
|
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 20:14
|
|
|
jacek78,
moze i ja się kiedys wybiorę,ale jak na razie mam ochotę wybrac sie do Skawiny, |
_________________ "Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie."
http://www.blok.rzsa.pl/ |
|
|
|
 |
jacek78
gadzet

Pomógł: 14 razy Wiek: 47 Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 4449 Skąd: Skawina
|
Wysłany: Sob Sie 07, 2010 12:57
|
|
|
piotreka napisał/a: | zawitam.już dawno się przymierzam (zwłaszcza że mam nie daleko)ale jeżdżę do huty w niedzielę z sentymentu, tam zaczynałem i tam kiedyś mieszkałem (w hucie) |
Ja byłem na odwyku w Kobierzynie, wiec tam jeżdże już od 8 lat (bardzo lubie tą grupe bo tam się "wychowałem" )
Franciszek napisał/a: | moze i ja się kiedys wybiorę,ale jak na razie mam ochotę wybrac sie do Skawiny, |
Bede czekał Franiu na Ciebie w każdy poniedziałek o godz.18.00
pozdrawiam i dozobaczyska |
_________________ Jacek AA
"Wszyscy wiedzą,że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to właśnie robi"
Albert Einstein |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 5 |
|
|