Witam serdecznie |
Autor |
Wiadomość |
dancia

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:08
|
|
|
Masz rację kajadda. Dość lat juz zmarnowałam, siedząc cicho z nadzieję, że jakoś picie męża "samo przejdzie", szczególnie, kiedy dłuższy czas był trzeźwy (np. tydzień). Wydawało się, że już będzie dobrze. I przychodziło kolejne rozczarowanie, z każdym razem, kiedy widziałam, że znowy pił (nie zataczał się, ale widziałam - po oczach, po słowach itd) nadzieja odchodziła. I tak przez wiele lat. Już nie chcę żyć w takim stresie - dziś wróci z pracy trzeźwy czy nie?- |
_________________ "Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi" Jan Paweł II |
|
|
|
 |
kajadda

Pomogła: 16 razy Wiek: 57 Dołączyła: 26 Mar 2010 Posty: 3414 Skąd: katowice
|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:16
|
|
|
dancia, ... wiesz ja sie wychowałam w domu alkoholika. Jestem DDA i późno to odkryłam. Miałam różne momenty w moim młodym zyciu... nawet myslałam że lepiej by było sie otruć skończyć ze sobą..... ale nie ... wiesz co mnie trzymało przy życiu moja mama która we mnie wierzyła i wiedziałam, czułam że jestem dla niej ważna... wtedy postanowiłam że zabije ojca.... ale tez nie .... były by kłopoty.... więc przejęłam inicjatywę i zaopiekowałam się mamą... i tak poleciało przez resztę życia ... wiecznie się wszystkimi opiekowałam. Piszę to dlatego żebyś wiedziała jak ważne dla syna jest to że w niego wierzysz....że go kochasz.... to mu pomoże.... mąż da radę sam nie ma innego wyjścia. |
_________________ "Prawdziwy akt odkrycia nie polega na odnajdywaniu nowych lądów,lecz na patrzeniu na stare w nowy sposób." Marcel Proust |
|
|
|
 |
dancia

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:23
|
|
|
Mój tata też pił, sporo, zataczał się na ulicy, dzieciaki sie smiały, nie ze mnie, ale z taty, bolało. Awantury też były. Mama wiele przeszła, choć tata był dobrym człowiekiem. Nie żyje już 14 lat i nie z powodu alkoholu. Myślę, że milczałam wiele lat mojego małżeństwa bo chciałam syna uchronić przed awanturami....chciałam by miał spokój, wyszło, jak wyszło..... |
_________________ "Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi" Jan Paweł II |
|
|
|
 |
dora
Moderator

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 26 Mar 2010 Posty: 4423
|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:24
|
|
|
kajadda napisał/a: | jak ważne dla syna jest to że w niego wierzysz.... to mu pomoże.... |
Tak to prawda, dzieci potrzebuja wsparcia, a zwlaszcza nasze z rodzin alkoholowych...
Wspolny jezyk choc wiem, ze nie zawsze jest to latwe...ale warto probowac, to przeciez inwestycja na dalsze ich zycie w tym dziwnym swiecie
Dasz rade, posiadamy ogromne poklady wiary i sily...choc czasami o tym nie wiemy.
Pozdrawiam |
_________________ ...''Pomimo łez wciąż można biec, ale trzeba tego bardzo chcieć....''
 |
|
|
|
 |
Namibia
|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:24
|
|
|
Witaj Dancia!
Miło, że tutaj trafiłaś i szukasz pomocy dla siebie.
Pozdrawiam serdecznie i życzę siły w dążeniu do celu.
Czas pomyśleć o sobie |
_________________ "Interesuje mnie przyszłość, bo w niej mam zamiar spędzić resztę życia..." :) |
|
|
|
 |
kajadda

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:28
|
|
|
dancia napisał/a: | Mój tata też pił, | ... no to Ty jesteś DDA i szoruj na jakąś terapię... syn już ma pomoc.... teraz na Ciebie kolej... |
_________________ "Prawdziwy akt odkrycia nie polega na odnajdywaniu nowych lądów,lecz na patrzeniu na stare w nowy sposób." Marcel Proust |
|
|
|
 |
dancia

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:29
|
|
|
Bardzo tutaj miło, bo Wy wszyscy jesteście mili
Z synem na szczęście mam dobry kontakt, mam nadzieję, że będzie w porządku. Jemu terapia prawie 2 miesięczna coś pomoże, a mnie chyba też, musze tylko sie tam dostać |
|
|
|
 |
dancia

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:30
|
|
|
Wygląda na to, że jestem DDA. Mój syn kiedyś nawet robił sobie test czy jest DDA i coś mu wyszło, choć nie dopuszcza do sibie mysli, że taka jest alkoholikiem, skoro nieczęsto widuje go pijanego. |
|
|
|
 |
kajadda

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:33
|
|
|
dancia napisał/a: | Wygląda na to, że jestem DDA. Mój syn kiedyś nawet robił sobie test czy jest DDA i coś mu wyszło | .... oboje jesteście ... a alkohol wypacza osobowość nie koniecznie trzeba kogos widzieć zalanego.... |
|
|
|
 |
dora
Moderator

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 26 Mar 2010 Posty: 4423
|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:35
|
|
|
Dancia...ja majac tyle lat co Ty...tez dopiero przebudzilam sie...chcialam inaczej, lepiej i normalniej zyc...Skorzystalam ze wszystkich chyba terapii jakie byly mozliwe. Dzis jestem wyciszona i radosniejsza niz przed laty. Warto bylo zajac sie soba....pomimo, ze mialam 3 dzieci, jakos dalam rade...zaowocowalo to rowniez w relacjach miedzy nimi a mna...Takze szoruj szukac pomocy |
_________________ ...''Pomimo łez wciąż można biec, ale trzeba tego bardzo chcieć....''
 |
|
|
|
 |
kajadda

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:35
|
|
|
http://www.alko.fora.pl/d...4a86e5602284feb
link... |
|
|
|
 |
bacha
Basia
Pomogła: 13 razy Wiek: 65 Dołączyła: 24 Mar 2010 Posty: 3204 Skąd: W-m
|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:37
|
|
|
dora napisał/a: | .Takze szoruj szukac pomocy | zgadzam się z Dorcią.
Ja zaczynałam od forum i doszłam do terapii,dzisiaj nie poznaje samej siebie.Naprawdę warto sie na nowo odnależć. |
_________________ Basia
http://www.youtube.com/wa...ture=plpp_video |
|
|
|
 |
dancia

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:40
|
|
|
Będę szukać pomocy, juz postanowiłam
Na terapię do psychologa chodziłam juz, choć z innym problemem, więc spoko, dam radę. Szkoda, że tak późno, ale lepiej późno niz wcale |
|
|
|
 |
bacha
Basia
Pomogła: 13 razy Wiek: 65 Dołączyła: 24 Mar 2010 Posty: 3204 Skąd: W-m
|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 09:42
|
|
|
dancia napisał/a: | Szkoda, że tak późno, | też nad tym ubolewałam ,ale dzisiaj wiem ze nigdy nie jest za pożno.Lepiej pózno niz wcale |
_________________ Basia
http://www.youtube.com/wa...ture=plpp_video |
|
|
|
 |
Namibia
|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 10:46
|
|
|
Cytat: | Będę szukać pomocy, juz postanowiłam |
Super! |
_________________ "Interesuje mnie przyszłość, bo w niej mam zamiar spędzić resztę życia..." :) |
|
|
|
 |
|