|
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu. Dawniej niepije.net
|
rozrywka i czas wolny |
Autor |
Wiadomość |
Vieux Vasco

Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 431 Skąd: francja
|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 00:39 rozrywka i czas wolny
|
|
|
AL-ANON
Polish translation of:
"Do's and Dont's"
Alcoholism Fam. Disease
CO NALEŻY ROBIĆ, A CZEGO NIE:
- bawić się - znaleźć rozrywki i działalności, jakie lubisz,
W trzezwym zyciu jest wiele obszarow nie znanych nam nowicjuszom. Napewno nie rzadko, tak jak ja, od lat znam tylko jedna "rozrywke" i do tego taka, ktorej nie lubie! Znam wiele "atrakcyjnych" miejsc, ktorych lepiej nie odwiedzac. I kto powiedzial ze zeby nie pic to sie trzeba zamknac w domu, nikogo nie wpuszczac i nigdzie nie wychodzic. ( napewno nie ja )
oddaje wolne pole, bo narazie bede czytelnikiem. |
_________________ s'il n'y en a pas de premier, il ne peut y en avoir un dixième |
|
|
|
 |
azull
Administrator Moderator

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 07:45
|
|
|
Vieux Vasco napisał/a: | kto powiedzial ze zeby nie pic to sie trzeba zamknac w domu, nikogo nie wpuszczac |
trzeźwieć można na wiele sposobów, ważny jest cel, życie w trzeźwości. Wygląda na to,że Ty wybrałeś drogę trzeźwienia w asyście pijących kolegów. Czas pokaże efekty tego działania...
spokojnych 24H życzę
Azull |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
___________________________________________________ |
|
|
|
 |
bodziu
Bloger

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 08:41
|
|
|
Vieux Vasco napisał/a: | I kto powiedzial ze zeby nie pic to sie trzeba zamknac w domu, nikogo nie wpuszczac i nigdzie nie wychodzic. ( napewno nie ja ) |
Nikt nikomu nie może nic zakazać ... moje życie w moich rękach ...priorytetem dla mnie jest nie pic, co nie wyklucza przyjemności, zabawy i kontaktów z innymi ludźmi ...ale muszę zmienić sposób bawienia się, rodzaj przyjemności , otaczać się tymi którzy nie potrzebują alkoholu żeby przy mnie być ...Trudno mi było zrozumieć że pijąc ograniczałem swoje możliwości, myślałem że właśnie wtedy mogłem wiele ...ale to było tylko złudzenie ...uczę się wszystkiego od nowa, na trzeźwo i jest o wiele przyjemniej
Vieux Vasco napisał/a: | Znam wiele "atrakcyjnych" miejsc, |
Atrakcyjność ... to dość szerokie pojęcie, dla wielu ludzi może oznaczać zupełnie coś innego ... miejsce jest atrakcyjne bo Ty je tak postrzegasz ...bo w tym miejscu spotkało Cię np. coś fajnego, przyjemnego ...dla wielu to samo miejsce może być np. ponure, nie miłe, zbyt hałaśliwe ...
pozdrawiam |
_________________ " nigdy nie wzniesiesz się ponad to, czemu nie chcesz spojrzeć w oczy" |
|
|
|
 |
Mariusz

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 08:51
|
|
|
Vieux Vasco napisał/a: | I kto powiedzial ze zeby nie pic to sie trzeba zamknac w domu, nikogo nie wpuszczac i nigdzie nie wychodzic. |
Wychodzić jak najbardziej, zwiedzać uczyć się żyć wśród trzeźwych.
Zamykać nie polecam i nikt chyba tego nie poleci.
Jesteś teraz w fazie buntu, nie mogę tego wiedzieć na pewno i wymądrzać się nie chce.
Ale moim zdaniem wracasz powoli do picia, jeśli jeszcze nie fizycznie to psychicznie i chlać szybko zaczniesz.
Pisze to, gdyż zdaje się dostrzegłem w Twoim pisaniu sygnał, a Ty go możesz nie odczytać, albo dalej zaprzeczać chcesz.
Trzym się Vieux Vasco |
_________________ Brak śniegu to znak, że go nie ma . Co nie znaczy, że nigdy nie spadnie...
|
|
|
|
 |
bodziu
Bloger

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 09:48
|
|
|
Mariusz napisał/a: | moim zdaniem wracasz powoli do picia, jeśli jeszcze nie fizycznie to psychicznie i chlać szybko zaczniesz.
Pisze to, gdyż zdaje się dostrzegłem w Twoim pisaniu sygnał, a Ty go możesz nie odczytać, albo dalej zaprzeczać chcesz. |
Też to dostrzegam : obym się mylił |
_________________ " nigdy nie wzniesiesz się ponad to, czemu nie chcesz spojrzeć w oczy" |
|
|
|
 |
Vieux Vasco

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 11:32
|
|
|
Mariusz napisał/a: | Pisze to, gdyż zdaje się dostrzegłem w Twoim pisaniu sygnał, a Ty go możesz nie odczytać, albo dalej zaprzeczać chcesz. |
przawda, nie dostrzegam....
temat troche podpucha, bo chcialem wiedziec co fajnego robicie w wolnym czasie... widzisz, do tej pory znam chlac chlac albo chlac, mimo ze mam w glowie wiele niezrealizowanych pomyslow, bo chlalem, moja biblioteka atrakcyjnych miejsc, znaczy tych gdzie zazwyczaj sie wybieram, sa oczywiscie scisle zwiazane z jedna czynnoscia...
ale nie chdzi o to jakie sa gry i zabawy, bo jest wikiprdia zeby sie dowiedziec...
Mariusz napisał/a: | Wychodzić jak najbardziej, zwiedzać uczyć się żyć wśród trzeźwych |
bodziu napisał/a: | ..priorytetem dla mnie jest nie pic, co nie wyklucza przyjemności, zabawy i kontaktów z innymi ludźmi ...ale muszę zmienić sposób bawienia się, rodzaj przyjemności |
kazdy z nas ma swoje oryginalne sposoby spedzenia czasu i z rodzina i ze znajomymi, i to moze byc interesujaca promocja trzezwego zycia, aby przeczytac jak inni sie bawia bez %, dletega ja nie mam tu nic do napisania... ale dzisia nie pije i przejdzie czas ze i ja cos napisze, na temat!!!!
w kazda pierwsza niedziele miesiaca wszystkie muzea w Paryzu sa za darmo!!!!!!!!!! |
_________________ s'il n'y en a pas de premier, il ne peut y en avoir un dixième |
|
|
|
 |
bodziu
Bloger

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 11:42
|
|
|
Vieux Vasco napisał/a: | w kazda pierwsza niedziele miesiaca wszystkie muzea w Paryzu sa za darmo!!!!!!!!!! |
1)Zwiedzanie muzeum
2)?
3)?
...?
11)?
...?
111)?
...
powodzenia, wszystko przed tobą trzeźwe życie ma wiele do zaoferowania ... aż za mało czasu na wszystkie atrakcje ...oczywiście bez %...pogody ducha |
|
|
|
 |
Vieux Vasco

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 12:25
|
|
|
chdzilo mi bardziej o to co wy robicie przyjemnego w realu, a nie co ja bym chcial zrobic
1: muzea,2: wiecej czytac,3:grac w kapeli,4:lepic ceramike,5:dzialac w jakies organizacji dla kultury,5, zobaczyc afryke, amazonie, indie i australie,6:osiedlic sie na wsi i chodowac konie7, zostac prezydentem8,9,10,100,111 hi hi hi
dlatego tak wazne jest co naprawde fajnego robicie, bo nowicjusz ma tylko fantazje, moj wolny czas spedzam przed komputerem w tej chwili i nie o to chodzi, bo to jakby zamkniety w 4 scianach, n'est ce pas? |
|
|
|
 |
bodziu
Bloger

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 12:41
|
|
|
Vieux Vasco napisał/a: | chdzilo mi bardziej o to co wy robicie przyjemnego w realu, a nie co ja bym chcial zrobic |
Gucio, czasami pisze "ile nóg tyle dróg" a to znaczy że każdy szuka pod siebie ...na początku nic nie sprawiało mi przyjemności, robiłem to co inni mówili i było to dobre ale na bardzo krótko, dopiero jak sam do czegoś dochodziłem że jest dla mnie dobre i mam z tego powodu radość i satysfakcję ...to zacząłem cieszyć się z tego że nie piję i poczułem chęć na kontynuowanie tego.... na początku dużo czytałem, biegałem, pracowałem na działce, spacerowałem, itp. ale najważniejsze były mityngi, chodziłem na wszystkie które miałem w zasięgu, 5 spotkań w tygodniu. |
|
|
|
 |
Wesus

Pomógł: 5 razy Wiek: 55 Dołączył: 25 Mar 2010 Posty: 435 Skąd: Katowice/ CT
|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 14:12
|
|
|
Ja kiedyś jeździłem dużo na rowerze i teraz znów do tego wróciłem. Jeśli tylko nie ma tornada w mojej okolicy wyruszam na rajd |
_________________ By dojść do źródła, trzeba płynąć pod prąd. |
|
|
|
 |
Mariusz

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 14:21
|
|
|
Vieux Vasco napisał/a: | chdzilo mi bardziej o to co wy robicie przyjemnego w realu |
Tak jak sam zauważyłeś, każdy ma swoje zainteresowania, mam i ja.
Lubię odpoczywać nad wodą z wędką, lubię słuchać muzy, lubię grać na gitarze, zbierałem i znaczki, "trenuje" papugę, wychowuje dzieci, czytam książki, samemu też coś piszę, wykonuje grafikę 3d/2d, uwielbiam fotografować, spacery, siłownia od nowa, kocham jeździć (prowadzić), stąd poszedłem na prawko, uwielbiam rozmawiać, stąd cześciej odwiedzam rodzinkę i gadamy do bólu, palić znów polubiłem, itp.
Jednak wierze w to, że sam odnajdziesz Swoją drogę, każdy ma ich wiele, widzisz tak jak ja.
Wybierz własną, wtedy poczujesz smak życia, rób wszystko by Twój wzrok nie przysłoniła mgła.
Wtedy będziesz dalej widział.
Pozdrawiam |
_________________ Brak śniegu to znak, że go nie ma . Co nie znaczy, że nigdy nie spadnie...
|
|
|
|
 |
guciu
... zalatany ...

Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 594 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 18:33
|
|
|
bodziu napisał/a: | "ile nóg tyle dróg" |
... i zamierzam to podtrzymywać ...
... ja od początku zacząłem podróżować ... jak zwykłem mówić, poznawać i zwiedzać te moje Błękity ... ... lubię poznawać wciąż nowe miejsca i uwieczniać je na kartach pamięci aparatu ... trasy dalekie pokonuję autem, krótkie na pieszo lub bike'm ... sporo jeżdżę na rowerze ... odkąd nie piję zainwestowałem w siebie ... a że wysoki jestem to i rower musiałem sobie sprawić na zamówienie ... ale udało się ... bo nie piję ...
... przeprowadziłem się z Torunia do Łodzi, także teraz jestem na etapie poznawania wciąż nowych ludzi ... dużo rozmawiamy ... to dobrze ... to bardzo dobrze ...
... piszę ... piszę moje "wierszyska" ... w okresie picia absolutnie z tego zrezygnowałem, a dzisiaj znowu piszę ... ... i to też dobrze, bo w ten sposób wyrażam siebie ...
... i najważniejsze ... na wszystko daję sobie czas ... oczywiście do czasu ... nie śpieszę się ... daję sobie prawo do poszukiwania i do popełniania błędów ...
... fajnie jest nie pić ... i jakoś tak lekko bez worka kamieni na plecach ...
... pozdrawiam wsiech ... Gutek ... |
_________________ ... co mnie nie zabiło, to mnie wzmocni ... |
|
|
|
 |
bodziu
Bloger

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 21:06
|
|
|
guciu napisał/a: | ... fajnie jest nie pić ... i jakoś tak lekko bez worka kamieni na plecach ... |
Trudno się z Tobą nie zgodzić dopiero jak się nie pije można zauważyć co życie, świat, i ludzie maja do zaoferowania ...i ja też ...odkąd nie piję |
Ostatnio zmieniony przez bodziu Wto Cze 29, 2010 21:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kukuś

Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Mar 2010 Posty: 1455
|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 21:07
|
|
|
Vieux Vasco napisał/a: | chdzilo mi bardziej o to co wy robicie przyjemnego w realu, |
konkretnie ? Proszę bardzo :
1) mam wreszcie czas na czytanie literatury , takiej jaką lubię
2) uczę się pisać na komputerze bez patrzenia na klawiaturę
3) pływam ( kiedy tylko mam taką możliwość )
4) podróżuję i planuję kolejne podróże
5) interesuję się arabistyką ( czytam i nie tylko )
6) z przyjemnością bawię się w gotowanie ( eksperymentuję w kuchni )
7) wychodzę z moim wilkiem na długie wędrówi - przyglądam się otaczającej mnie przyrodzie , podziwiam to co piękne i myślę....
8) poznaję nowych ludzi , wciąż jestem ich ciekawa - odczuwam niedosyt poznania człowieka
9) pielęgnuję przyjażnie
Mam też jeszcze pewne plany na przyszłość..... |
|
|
|
 |
heniek14-45
|
Wysłany: Nie Lip 17, 2011 14:37
|
|
|
To jest prawda że muszę odnaleść swoje dawne zainteresowania by wolny czas wypełnić czym miłym co kiedyś lubiłem robic. Było to tak dawno że nie pamiętam co to było ale chcę sie tego nauczyc na nowo. By nie wrócic do tych koszmarnych dni z okresu picia
pozdrawiam Heniek alkoholik |
_________________ Pijaństwo jest po prostu przesada. Głupi pijany człowiek staje się sentymentalny;
Alkoholizm jest chorobą całej osoby. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 5 |
|
|