|
Witaj na stronach niepije.com.pl
Forum wsparcia, dla osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu. Dawniej niepije.net
|
Witam Was... |
Autor |
Wiadomość |
Robert...
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 09:18 Witam Was...
|
|
|
Tak,tak...jestem alkoholikiem.Mam na imię Robert.Piję odkąd pamiętam.Milion razy przestawałem pić i milion razy się łamałem.Czytam Wasze posty i póki co ,to jedno trzyma mnie przy niepiciu.Tak,wiem zaraz przeczytam idź na terapię,do AA,zacznij się leczyć,ale do tego potrzeba w moim przypadku otwarcia na ludzi i świat,a u mnie tego nie ma.Dobrze,że stworzyliście takie miejsce,gdzie człowiek z problemem może spotkać podobnych sobie ludzi.Dziękuję i posiedzę tu z Wami trochę jeśli pozwolicie. |
|
|
|
 |
heniek14-45
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 09:43
|
|
|
Witaj serdecznie
Dobrze że jesteś.
A co do otwartości do ludzi.
Ja miałem to samo nie ufałem nikomu nawet sobie i nie umiałem sie otworzyć. |
_________________ Pijaństwo jest po prostu przesada. Głupi pijany człowiek staje się sentymentalny;
Alkoholizm jest chorobą całej osoby. |
|
|
|
 |
Robert...
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 09:48
|
|
|
Niezbyt sprawnie poruszam się po tym forum,proszę zatem,o wybaczenie wszelkich gaf na początku...
Witaj...dzięki za przywitanie:))) |
|
|
|
 |
Mariusz

|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 09:50
|
|
|
Witaj na forum.
Ja Cię przekonać nie przekonam, ani też nie będę.
Co do AA i terapii, to raczej nie potrzebna jest żadna otwartość, ale dorośniecie do decyzji.
Zrozumienie, że to jest łatwiejsza droga, a w dodatku nie imitująca trzeźwienia.
Nie pić wielu umie, trzeźwieć jednak nie.
Też miałem kiedyś z tym problem, na szczęście dla mnie i mojej rodziny, już po problemie.
Chodzę na terapie i mityngi.
Pozdrawiam, jak będziesz miał ochotę to załóż temat w "Opowiedz nam swoją historie "
|
_________________ Brak śniegu to znak, że go nie ma . Co nie znaczy, że nigdy nie spadnie...
|
|
|
|
 |
jarox48

Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 12 Cze 2010 Posty: 1538 Skąd: Będzin
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 10:25
|
|
|
Witaj na Forum ROBERCIE
Moim zdaniem już sam fakt, że tu jesteś i masz chęć trzezwieć, dużo znaczy........powolutku małymi kroczkami, dojrzejesz do wszystkiego....życzę Ci powodzenia i dużo wytrwałości.....
Pozdrawiam
Jarek alkoholik |
_________________ WIERZYLEM W SWOJE SLOWA LECZ SLOWA ULECIALY |
|
|
|
 |
Wesus

Pomógł: 5 razy Wiek: 55 Dołączył: 25 Mar 2010 Posty: 435 Skąd: Katowice/ CT
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 15:03
|
|
|
Witaj na forum Robercie
Robert... napisał/a: | Milion razy przestawałem pić i milion razy się łamałem. |
To tak jak ja, dlatego tym razem spróbowałem innej drogi i to zadziałało.
pozdrawiam W |
_________________ By dojść do źródła, trzeba płynąć pod prąd. |
|
|
|
 |
Franiu
Moderator

Pomógł: 8 razy Wiek: 73 Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 2768 Skąd: D.G.
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 16:57
|
|
|
Robert...,
Witaj na forum,
trzeba przełamać swoje Ja i wyjść do ludzi,czy chcesz czy nie samemu trudno utrzymywać abstynencję,sam piszesz że milion razy bezskutecznie przestawałeś pić ,za każdym razem będzie tak samo bo forum nie wystarcza do zdrowienia od tego są inne instytucje i grupy wsparcia,słuchaj co mówią inni,może Ci się uda.
Zakręcić korek od butelki jest sprawą latwą.Z uporem maniaka będę twierdził,ze nie wystarczy tylko zakręcić korek, bo ta buteklka gdzieś czycha na naszą słabość,ale trzeba zacząć coś robić z sobą/grupy aowskie,terapie wstępne/internet wystarcza tylko na moment,nie wyobrażam sobie trzezwienia bez fachowej pomocy terapeutow,psychologow i psychiatry.Na dzień dzisiejszy ja wiem,że jeden kieliszek może pozbawić mnie zycia.Za wysoka cene zapłaciłem za swoją bezsiność wobec alkoholu,aby to dzisiaj zniweczyć jednym kieliszkiem,bo nie wiem kiedy bym się i czykolwiek bym się zatrzymał na tym jednym,nie chcę już praktykowac z alkoholem.W umysle zapisalem sobie ,że alkohol dla mnie to śmierć,a ja kocham trzeźwe życie. ale to wszystko dzięki AA i ludziom którym zaufalem,sam jako jednostka jestem niczym,do trzeźwienia potrzebne mi doświadczenie drugiego alkoholika.Masz wybór i on należy do Ciebie ,co zrobisz z tym fantem to już Twoja decyzja. |
_________________ "Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie."
http://www.blok.rzsa.pl/ |
|
|
|
 |
Halinka
Siła spokoju.

Pomogła: 27 razy Wiek: 71 Dołączyła: 25 Mar 2010 Posty: 4469 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 20:38
|
|
|
W9taj Robert
Cytat: | posiedzę tu z Wami trochę jeśli pozwolicie. |
Pewnie,ze pozwolimy, na początek czytaj ile wystarczy Ci sił i chęci, a z czasem zrozumiesz, że otwieramy przed Tobą drzwi do trzeźwego życia. Czy z nich skorzystasz, nie wiem, ale wiem,że warto. |
_________________ Halinka
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś , bo nie mogłeś.
STANISŁAW LEM
 |
|
|
|
 |
agaton
agaton
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 21:18
|
|
|
Witaj serdecznie na forum............ |
_________________ agaton |
|
|
|
 |
azull
Administrator Moderator

|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 22:07
|
|
|
Robercie witaj!
Czytaj, czytaj i wyciągaj wnioski. Czasem napisz coś również no i rzecz najważniejsza: nie pij i trzeźwiej, bo warto i bo można.
Pozdrawiam Azull alkoholik. |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
___________________________________________________ |
|
|
|
 |
bacha
Basia
Pomogła: 13 razy Wiek: 65 Dołączyła: 24 Mar 2010 Posty: 3204 Skąd: W-m
|
|
|
|
 |
Mietek
Mietek

Pomógł: 23 razy Wiek: 75 Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 3734 Skąd: Grójec
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2011 22:37
|
|
|
Robert... napisał/a: | posiedzę tu z Wami trochę jeśli pozwolicie. |
A siedź i czytaj do woli.
Witam Cię na forum.
Jestem alkoholikiem i Mietek mam na imię. Podobnie jednak jak moi przedmówcy uważam i życzę Ci tego, żebyś dojrzał do decyzji wyjścia do ludzi. Franiu napisał/a: | Z uporem maniaka będę twierdził,ze nie wystarczy tylko zakręcić korek, bo ta buteklka gdzieś czycha na naszą słabość,ale trzeba zacząć coś robić z sobą |
Ja w tym miejscu dopiszę;
zakręcić korek od butelki mogę faktycznie sam. Jednak problem tkwi nie w zakręceniu butelki, tylko w tym żeby do tej butelki nie wrócić.
Wiąże się to ze zmianą stylu życia, myślenia, zmiana swoich zachowań, a do tego już są potrzebni ludzie. Forum to dopiero wstęp, życie toczy się jednak w realu, a tam już trzeba sobie radzić, oj dobrze radzić i główkować.
Pozdrawiam |
_________________ % mnie nie zabiły, to znak, że mam jeszcze coś do zrobienia |
|
|
|
 |
dora
Moderator

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 26 Mar 2010 Posty: 4423
|
Wysłany: Sob Sie 06, 2011 20:57
|
|
|
Witaj Robercie Mariusz napisał/a: | jak będziesz miał ochotę to załóż temat w "Opowiedz nam swoją historie " |
Popieram |
_________________ ...''Pomimo łez wciąż można biec, ale trzeba tego bardzo chcieć....''
 |
|
|
|
 |
jacek78
gadzet

Pomógł: 14 razy Wiek: 47 Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 4449 Skąd: Skawina
|
Wysłany: Sob Sie 06, 2011 22:32
|
|
|
Robert...,
Witam Robercie Jacek alkoholik
Robert... napisał/a: | Tak,wiem zaraz przeczytam idź na terapię,do AA,zacznij się leczyć,ale do tego potrzeba w moim przypadku otwarcia na ludzi i świat,a u mnie tego nie ma. |
I dobrze przeczytasz, bo myśle że chcący coś ze sobą robić trzeba wyjsc na zewnątrz i od czegoś zacząć.Siedząc w domu, to po prostu walka ze samym sobą albo walka z alkoholem(Ja już się nie napiję.Posiedzę w domku to przestane pić.Ja sobie poradzę z tym alkoholem itp.) A z alkoholem nieda sie wygrać.Dopóki sie nie poddasz, będzie dalej picie.
Mi pomogła terapia i grupa AA.Wiem, że bez grupy AA nie poradzę sobie i wrócę do picia.Tam na grupię sie dowiedziałem co mam robić aby nie wrócić do picia.
pozdrawiam i 3maj się |
_________________ Jacek AA
"Wszyscy wiedzą,że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to właśnie robi"
Albert Einstein |
|
|
|
 |
heniek14-45
|
Wysłany: Nie Sie 07, 2011 13:29
|
|
|
Witam serdecznie.
Wiesz ja napoczątku tez nie poruszam się tu na forum zgrabnie, są tu wspaniali koledzy co pomagają więc nie martw się. Dobrze że jestes. |
_________________ Pijaństwo jest po prostu przesada. Głupi pijany człowiek staje się sentymentalny;
Alkoholizm jest chorobą całej osoby. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 6 |
|
|